Přehled chytrých telefonů a komunikátorů

Mobilní telefony s operačním systémem nabízejí daleko více možností, a to díky schopnosti nainstalovat další aplikace, jež rozšíří funkčnost přístroje. Na českém trhu se jich prodává už víc jak desítka.
Kapitoly článku

Tabulka s přehledem chytrých telefonů a komunikátorů


Nokia 9210i

Nokia 9210iNokia 9210i je komunikátor, tedy zařízení, které kombinuje výhody mobilního telefonu a kapesního počítače. Jde o jediný přístroj tohoto druhu, pokud nepočítáme starší verze. Na první pohled vypadá jako velký mobilní telefon, ovšem když jej otevřete, máte k dispozici plnohodnotnou klávesnici a velký barevný displej o rozměrech 640 x 200 bodů, který zobrazí 4096 barev. Komunikátor obsahuje operační systém společnosti Symbian, který je upraven pro potřeby komunikátoru. Íčkový model je pouze vylepšením staršího modelu. V podstatě tedy nemá žádné nové funkce jako GPRS nebo Bluetooth, což jsou věci, které k dokonalosti stále chybí. Snad se ukáží v další verzi, na kterou netrpělivě čekáme. 

Podrobné parametry a ceny Nokie 9210i najdete v katalogu mobilů

Nokia N-Gage

Nokia N-GageJedna z největších událostí roku se jmenuje N-Gage. Herní zařízení, které lze používat jako mobil, kapesní počítač, přehrávač MP3 a rádio. Ačkoliv je N-Gage převážně na hry, dobře poslouží i jako komunikátor. Hry jsou uloženy na samostatných paměťových kartách MMC. N-Gage je postaven na platformě Series 60 (Symbian), což přináší mnohá pozitiva. Barevný displej má rozlišení 176 x 208 obrazových bodů, podporuje až 4096 barev a je aktivní. Nechybí taky Bluetooth, díky němuž si můžete zahrát vybrané hry až ve čtyřech lidech najednou. Naši operátoři navíc N-Gage nabízejí za docela zajímavé ceny.

Podrobné parametry a ceny Nokie N-Gage najdete v katalogu mobilů

Sony Ericsson P800

Sony Ericsson P800Chytrý telefon s velkým displejem a odklopnou numerickou klávesnicí. Ovládá se dotykovým perem, v jeho útrobách se skrývá stejně jako u finské konkurence Symbian. P800 má výborné komunikační i organizační funkce, umí přehrávat video i MP3. Displej podporuje 4096 barev a nabízí rozlišení 208 x 320 bodů. Tomuto přístroji nechybí ani vestavěný fotoaparát, který fotí až v rozlišení 640 x 480 bodů. Oproti Nokiím můžete telefon propojit jak infračerveně, přes Bluetooth, tak i prostřednictvím USB kabelu. Nechybí ani slot na paměťové karty Memory Stick. Některé funkce běžného mobilního telefonu jsou potlačeny, Sony Ericsson P800 je určen pro nejnáročnější.

Podrobné parametry a ceny Sony Ericssonu P800 najdete v katalogu mobilů

Sony Ericsson P900

Sony Ericsson P900Nový komunikátor vychází z koncepce modelu P800. Změny rozměrů nejsou markantní, jde o několik milimetrů v každém směru. Na první pohled znatelnou změnou je barevné sladění. Světle modrou a bílou nahradila stříbrná a černá. Velká část displeje je schována pod výklopnou klávesnicí a již zde se setkáváme s podstatnou inovací: jednotlivé klávesy nejsou „pasivní“ jako u modelu P800, klávesnice je plně elektronická. Svérázné průsvitné ovládací pero P800 bylo nahrazeno po vzoru kapesních počítačů perem kulatým. Nový je i aktivní displej s podporou 65 000 barev, rozlišení zůstalo zachováno. Uvnitř byla zvětšena paměť, žádné radikální změny se jinak neodehrály.

Podrobné parametry a ceny Sony Ericsson P900 najdete v katalogu mobilů

T-Mobile MDA

T-Mobile MDAZde se dostáváme trošku mimo kategorii mobilních telefonů. Máme před sebou zařízení s označením XDA, laicky řečeno se jedná o kapesní počítač, se kterým lze přímo telefonovat. Kromě MDA u T-Mobilu jsme se s ním měli možnost setkat pod názvem DataPhone u Eurotelu, XDA se objevilo také s označením Qtek. Ve všech případech se jednalo o produkt asijské společnosti HTC. Základem tohoto zařízení je operační systém Pocket PC Phone Edition (Windows Mobile) od Microsoftu. XDA je klasický byznysový nástroj, který majiteli umožňuje mít u sebe kontakty, e-maily, schůzky a úkoly či aktuální verze důležitých dokumentů, případně se v terénu připojit k internetu nebo si přečíst nové zprávy.

Podrobné parametry a ceny T-Mobile MDA najdete v katalogu mobilů

T-Mobile MDA II

T-Mobile MDA IINástupcem MDA je právě bráška s označením II. Ten už nemá anténu, komunikovat s okolím může kromě infraportu také pomocí Bluetooth, disponuje 128 MB paměti a má vestavěný foťáček s rozlišením 640 x 480 bodů. Díky 400MHz procesoru je rychlejší než předchozí verze, takže si lépe poradí s novým operačním systémem Windows Mobile 2003. Komunikátor je třípásmový, je možné ho tedy používat i v Americe. T-Mobile vybavil nové MDA II v základu několika nadstandardními aplikacemi. Jde o prohlížeč prezentací PowerPoint a prohlížeč PDF souborů. Uživatelé navíc budou moci za čas svůj stroj povýšit na novou verzi operačního systému Windows Mobile 2004.

Podrobné parametry a ceny T-Mobile MDA II najdete v katalogu mobilů

Témata článku: Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Panasonic GD87, Sharp GX13, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Přehled, Nadstandardní aplikace, Komunikátor, Chytrý, Pře, Telefon, Důležitý dokument