Přehled mobilů od 3 000 do 4 500 Kč: cena není všechno

Plánujete koupit nový mobil, ne příliš drahý, ale zato dobře vybavený? Přinášíme vám přehled mobilních telefonů od tří do čtyř a půl tisíce korun. Někdy se totiž vyplatí připlatit pár stovek a pořídit si dražší, přitom však stále cenově rozumný model.
Kapitoly článku
Minulý týden jsme vám přinesli přehled mobilních telefonů do tří tisíc, tedy těch nejlevnějších, jaké u nás můžete pořídit. Dost možná ale máte našetřený větší peníz a vyžadujete nějaké funkce navíc, přitom stále nepotřebujete manažerský telefon za deset tisíc.

Navíc, připlatit mnohdy jen pár set korun oproti extrémně levným telefonům, se může mnohonásobně vyplatit v budoucnu, kdy vám telefon střední třídy vydrží déle než low-end. Časem se vám začne plnit vícepoložkový seznam i organizér, odhalíte možnosti propojení s počítačem a na propracovanější funkce pak nedáte dopustit.

Ve výběru jsou zahrnuty modely, které jsou běžně v prodeji. Je možné, že v některých obchodech budete schopni narazit na stejné telefony za ještě nižší ceny, než uvádíme. Vycházeli jsme z cen internetového obchodu Cybex.cz.

Tip: klepnutím na příslušný obrázek se vám zobrazí podrobné parametry vybraného telefonu


LG: véčka s anténou a jedna klasika

LG nabízí ve vybrané cenové kategorii celkem pět modelů. Čtyři z nich jsou véčka s pěkným designem, ovšem také (až na jednu výjimku) s trčícími anténami, které vás budou tlačit v kapsách. Nejlevnější z trojice je model C1100. Svým vzhledem a rozměry ideální do kabelek slečen a dam. Ani při delším používání nezačnou plasty povrzávat, konstrukce je velmi pevná. U C1100 musíme vyzdvihnout kvalitu dobře zpracovaného adresáře, který nabídne kapacitu 200 jmen se sedmi položkami – pro cílovou skupinu zcela vyhovující. U tohoto telefonu ale nenajdeme vnější displej. Informační dioda je navíc velmi slabá, takže příchozí zprávy nebo zmeškané hovory snadno přehlédnete.

LG C1100 Cena: 3 205 Kč

Funkčně i cenově jen o píď lepší je model s označením G5400. Plusem je rozhodně vnější displej s atypickými rozměry 4 × 23 mm. Je totiž vertikální. Jako u všech zmíněných telefonů LG, bude i tady hrát prim zejména vzhled. Počítat můžete i s velmi dobrým konstrukčním provedením. V této cenové kategorii rozhodně potěší přítomnost datového kabelu, CD se softwarem a osobního handsfree v balení. Samozřejmě, že G5400 nemá jen kladné stránky – na nervy vám nejvíce zahraje zkracování zpráv při zapnutém slovníku T9, anebo některé nesmyslné položky v menu, které jsou výsledkem špatně provedené lokalizace do češtiny.

LG G5400 Cena: 3 221 Kč

Předposledním z výběru véček je C2200, pokračovatel C1200. Investovat navíc zhruba šest set korun oproti G5400 se rozhodně vyplatí. Zrcátko minulého modelu nahradil vnější displej, na vrchní stranu telefonu se vešla i optika fotoaparátu. Ten pořídí snímky ve VGA rozlišení. Velmi pěkná a originální je tmavomodrá barva telefonu. Ze čtyřky zkoušených LG véčkové konstrukce je nejlepší i aktivní TFT displej se 128 × 160 body. Škoda jen, že uživatelská paměť zůstala stále na hodnotě jednoho megabajtu. Fotografie za chvíli není kam ukládat. Postrádat budete i pohodlnou možnost komunikace s okolím, infraport chybí.

LG C2200 Cena: 3 820 Kč

Jediným zástupcem „bezantéňáků“ je LG C3300. Má vnější černobílý displej a fotoaparát s rozlišením 640 × 480 obrazových bodů. Design tohoto telefonu je pěkný a jistě uchvátí nemálo zájemců. Ale jak se říká, vzhled není vše, a tak nemůže zastínit nešvary v podobě nepříliš propracovaného adresáře a chudého kalendáře, který nezvládne pojmout více než dvacítku záznamů.

LG C3300 Cena: 4 499 Kč

Poslední ve výběru značky LG je L3100, telefon tradiční konstrukce. Nabízí elegantní, střídmý design a nevrzající slícování plastů. Displej se rovněž povedl, je velký a kvalitní. Jako v předchozím případě je ale extrémně slabý kalendář s pouhými dvaceti záznamy.

LG L3100 Cena: 4 459 Kč


Motorola: konzervativec a věčný mladík

Americký výrobce jde s cenami stále dolů a dotklo se to i modelů V220 a V300. Cenový rozdíl mezi nimi je zhruba čtyři sta korun. Cílová skupina bude pro každého z nich ale stoprocentně jiná. Model V220 si vyhlédnou milovníci elegance, serióznosti. Těm se na této Motorole bude dobře psát, má totiž pohodlnou klávesnici s velkými tlačítky. Ruku v ruce se „seriózním“ vzhledem ale nejde dílenské zpracování. To se příliš nepovedlo a mnoho kloubů začne zakoupeným véčkům s velkou pravděpodobností vrzat.

Motorola V220 Cena: 3 343 Kč

Motorola V300 je naproti tomu určena spíše mladým lidem, kteří si potrpí na zajímavý vzhled. Modrý matný povrch nebo zajímavě výtvarně řešená klávesnice jejich požadavky jistě uspokojí. Displej zvládne stejných 65 tisíc barev jako V220, ale zato aktivně. Kvalita zobrazení je na výborné úrovni. Funkcím pro telefonování není téměř co vytknout, některé položky v nabídce se jen hůře hledají. Obě Motoroly mají fotoaparát s rozlišením 640 × 480 bodů.

Motorola V300 Cena: 3 770 Kč


Ve druhé kapitole
si představíme telefony stědní třídy značek Nokia, Panasonic, a Sagem

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, , LG C1100, LG C2200, LG C3300, LG G5400, LG L3100, Motorola V220, Motorola V300, Nokia 2650, Nokia 3120, Nokia 3120 classic, Nokia 3200, Nokia 3220, Nokia 6100, Nokia 6610i, Panasonic X300, Panasonic X400, Sagem myX-7, Samsung X450, Samsung X460, Samsung X480