Přehled největších novinek roku 2004

Mobilní telefony už nejsou jako dřív, ty dnešní se chlubí digitálními fotoaparáty, barevnými displeji, schopností přehrávat video a taky vlastním operačním systémem. Připoměňme si největší novinky roku 2004.
Kapitoly článku

Když si vzpomeneme na dobu před několika lety, jen stěží uvěříme tomu, jakým vývojem mobilní telefony prošly. Mobil už neslouží čistě a pouze k telefonování odkudkoli kamkoli, můžeme s ním komunikovat nepřebernými způsoby včetně té vizuální. Mobily se staly módními doplňky s funkcemi kapesního počítače. Tento trend bude platný i v následujícím roce, proto se pojďme podívat, co všechno výrobci mobilů na rok 2004 přichystali. Novinek bude samozřejmě více, tohle je pouze začátek.

Bez barvy a fotoaparátu ani ránu

V minulém roce jsme s otevřenou pusou obdivovali a zároveň zatracovali takové inovace jako jsou barevné displeje nebo integrované fotoaparáty. V tomto roce se průměrný mobil bez těchto dvou atributů už neobejde. Bez fotoaparátu budou existovat pouze ty nejlevnější mobily, ačkoli lidé s vestavěnými fotoaparáty moc nefotí, paradoxně je u nových přístrojů vyžadují. S rostoucí kvalitou snímačů by se situace mohla zlepšit, tento rok bude ve znamení megapixelových mobilů. Pokud se sníží cena MMS, fotomobily se konečně mohou začít používat.

Klasický černobílý displej bych v žádné novince neočekával, ledaže by se takový telefon rozdával zadarmo. Pokud se v uplynulém roce barevná paleta pohybovala v číslech 256, 4096 a 65 000 barev, v následujícím roce můžeme očekávat postup výš: 4096, 65 000 a 260 000 barev pro vrcholné modely a komunikátory – to už je slušné číslo pro věrné zobrazení fotografií a videa.

Mobily pro nejnáročnější

U nejdražších telefonů a komunikátorů by měl každý výrobce počítat s paměťovými kartami, jen tak lze využít přítomnosti fotoaparátu, MP3 přehrávače a případně operačního systému naplno. Důležitá bude rovněž podpora moderních datových přenosů jako EDGE nebo UMTS. Ačkoli se nás to v Česku zatím moc netýká, v celosvětovém měřítku to svůj význam má.

Velmi zajímavou technologií se zdá být Push to talk: hlasová komunikace prostřednictvím datového přenosu. V praxi to funguje jako vysílačka, zmáčknete tlačítko a mluvíte. Například Nokia i Siemens s tím do svých mobilů počítají. Nakonec je potřeba zmínit velký potenciál v „mobilní zábavě“. V mobilech se budou objevovat čím dál lepší, barevnější a propracovanější hry, které se v budoucnu stanou podnětem k uložení vašeho herního PC do sklepa.

Nyní se pojďme podívat na nejvýraznější novinky tohoto roku, určitě si mezi nimi najdete svého favorita.

Alcatel

Největší želízka Alcatelu jsou zatím tři, brzy se má údajně objevit i telefon s operačním systémem. Mluvíme o třech zbrusu nových mobilech, z nichž největší pozornost směřovala k véčku OT 835, které disponuje dvěma barevnými displeji (260 tisíc a 65 tisíc barev). Nechybí ani vestavěný fotoaparát. Další model OT 756 už je klasické konstrukce, který nabídne rovněž fotoaparát a displej s 260 000 barvami. Poslední novinku v podobě OT 556 chápeme jako nástupce OT 535 s fotoaparátem. Na vlastní oči jsme zatím viděli pouze dva modely: OT 835 a OT 756.


Zleva: OT 556, OT 756, OT 835

 
Alcatel OT 756

 
Alcatel OT 835

Motorola

Americký výrobce letos hodně vsadil na chytré telefony. Nejvybavenějším modelem je nadupaný komunikátor Motorola MPx, zajímavé jsou rozhodně telefony řady x1000 a dále konzervativní komunikátor MPx100. Mezi další zajímavé kousky jsou tři mobily s hudebním zaměřením - E398, E680 a C650. Hlavním produktem pro letošní rok je ovšem Motorola V80, což je otáčecí telefon a následník staršího modelu V70. První zkušenosti s tímto mobilem hledejte v naší polské reportáži.

    
Motorola MPx --- Motorola A1000 - Motorola MPx100

  
Motorola E398 -- Motorola E680 -- Motorola C650

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Motorola V70

Nokia

Finský výrobce mobilů měl spíše vlažný začátek roku. Zatím představené novinky jsou sice velmi výrazné a očekávané, oproti minulému roku je jich spíše pomálu. Nokia si však uvědomila, že mít 40 telefonů s totožnými "střevy" není to pravé ořechové, proto snad můžeme očekávat malou změnu ve strategii. Nokia zatím představila nový komunikátor pod označením 9500. Má plnohodnotnou klávesnici, GPRS, EDGE, WiFi, Bluetooth, vestavěný fotoaparát a 80 MB paměti. Více si můžete přečíst v našem podrobném představení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komunikátor v zavřeném stavu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komunikátor v otevřeném stavu

Nokia letos zklamala i na CeBITu. V minulých letech zde představovala vždy několik mobilních telefonů najednou, často tolik, co předvedou jiné značky za celý rok, letos však přišly chudé časy. Vedle příslušenství, byť je bezesporu zajímavé, se objevil pouze jediný telefon: chytrý mobil Nokia 7610. Ten se vyznačuje především zajímavým designem a konečně megapixelovým fotoaparátem. Více v našem dřívějším článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7610

Další novinkou v pořadí je druhá generace herního mobilu od Nokie. N-Gage QD je ryze herní zařízení, oproti staršímu modelu proto ubyly některé zábavní funkce jako vestavěné rádio a přehrávač MP3. Oproti prvním nadějím zde není ani vestavěný fotoaparát, po kterém uživatelé docela volali. Všechny parametry naleznete zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N-Gage QD


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: , Motorola C650, Motorola E398, Motorola V70, Motorola V80, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Siemens M65, Siemens S65, Pře, Přehled, Rok, Nov, Slušné číslo