Prestigio MultiPhone 5508 Duo: levný výkon [recenze]

Solidní porce výkonu a Android 4.4 přichází i do střední třídy. Vadí vám absence technologie NFC, nebo rychlá data LTE?
Kapitoly článku

Aplikace

Při prvním pohledu do hlavní nabídky vás čekají čtyři obrazovky aplikací. Rovnou dvacítku jich však můžete (pokud je nechcete používat) odinstalovat a nahradit je užitečnějším výběrem. V případě potřeby je najdete všechny na Google Play. Jmenovitě se jedná o:

250+ sada pasiánsBattery DoctorBloombergBooking.comClean MasterColoring (respektive Color & Draw for Kids), DeezerEbayFacebookHills of GloryChess FreeMcAfee SecurityMultiCloud Prestigio (respektive SurDoc), NavitelOperaQR DroidTeamViewer QuickSupportSkypeTwitter a WhatsApp.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvacítka aplikací, které můžete odinstalovat

Kromě Google Play můžete stahovat aplikace i z alternativního obchodu Multistore. Zmíněné aplikace jsou nainstalovány z tohoto alternativního obchodu a v Google Play se v sekci Moje aplikace neobjeví. Případnou aktualizaci je tedy potřeba řešit v rámci Multistore.

Kromě výše uvedené výbavy narazíte na několik bonusových aplikací, které budete muset v telefonu strpět, protože běžným způsobem odinstalovat nejdou. Budík možná trochu zbytečně supluje systémovou aplikaci Hodiny, zadní přisvětlovací diody proměníte ve svítilnu pomocí stejnojmenné aplikace. Potěší plná verze kancelářského balíku OfficeSuite.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alternativní obchod Multistore • Aplikace Budík • Svítilna

Pořádek v souborech udržíte se Správcem souborů, na jednoduché seznamy úkolů je připraven Úkol. Trošku zamrzí, že výrobce nemyslel i na poznámky, ty budete muset doinstalovat sami. Aplikace eReader Prestigio funguje jako čtečka elektronických knih, ale i jako obchod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce souborů • Úkolovník Úkol • eReader Prestigio jako čtečka a obchod

Při hodnocení aplikační výbavy se nelze ubránit smíšeným pocitům. Na jedné straně je tu více než vstřícný krok směrem k uživateli, který může nepotřebné aplikace odinstalovat. Na straně druhé jsou tu hned dva alternativní obchody (eReader Prestigio a Multistore), jejichž nabídka není zrovna bohatá. Případné nákupy navíc budete do telefonů jiných značek dostávat jen obtížně, protože Multistore na jiných telefonech nenajdete (čtečka je k dispozici i na Google Play). Aplikace v telefonu jsou naštěstí ve většině případů bezplatné a můžete je po odinstalování nahradit klasickou verzí z Google Play.

Multimédia

Na multimédia je Prestigio připraveno tak napůl. Výkonově je dimenzováno více než dostatečně, s hrami i videem si poradí bez zaváhání. Nepatrnou vadou na kráse může být umístění hlasitého reproduktoru – je pouze jeden (zapomeňte na stereo jaké má třeba HTC) a na zadní straně. Zvuk tak nejde přímo k posluchači a při hrách budete nejspíš reproduktor zakrývat prsty. Jeho hlasitost je přiměřená, ve vyšších úrovních je již znatelné zkreslení.

Kvalitu zvuku telefonu lze do značné míry vyřešit sluchátky. Špunty z balení postačí jenom nenáročným posluchačům, jako nouzové řešení se ale použít dají. Po jejich připojení (případně nasazení libovolné alternativy) můžete využít i FM rádio s RDS.

Největší překážkou pořádného multimediálního využití je poměrně malé vnitřní úložiště. Po nainstalování aplikací a několika větších her už mnoho místa na hudbu či filmy nezbude. Částečným řešením jsou pak streamované služby (hlavně u hudby) nebo použití flash disku přes USB OTG.

Fotoaparát

V prostředí fotoaparátu jsou k dispozici některé z voleb na levém a horním okraji, pravá strana je pak vyhrazena dvojici spouští (foto/video) a přístupu do detailnějšího nastavení. To je společné pro fotky i videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Třináctimegapixelové snímky se svou kvalitou řadí spíše do průměru. Mohly by být ostřejší, hlavně však postrádají prokreslení detailů a trápí je všudypřítomný šum. S lepšícími se světelnými podmínkami můžete počítat se sytějšími barvami, je třeba si ale dát pozor na častější přepaly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Videa ve full HD jsou na světelné podmínky citlivější a mimo slunné letní dny je jejich barevné podání hodně ponuré. Stejně jako u fotek chybí i videím ostrost a prokreslení detailů. Fotografům Prestigio mnoho radosti neudělá, abyste z něj dostali solidní fotku, bude vyžadovat více umu a experimentování s nastavením.

Závěr

Prestigio MultiPhone 5508 Duo pořídíte již za pět a půl tisíce korun, známější obchody si řeknou o pětistovku více. Za svoje peníze získáte vyvážený telefon, který vás při každodenním používání určitě nezklame. V dané třídě nabídne hodně nezvyklou porci výkonu, je tedy dobrou volbou pro hráče s omezeným rozpočtem. K pořádnému multimediálnímu využití by mu slušel slot na karty nebo větší úložiště.

Kladné body získává i za možnost hned po spuštění vyčistit aplikační nabídku od zbytečností, které nevyužijete. V této cenové hladině vidíme Android ve verzi 4.4 velmi zřídka, zamrzí pak hlavně průměrný fotoaparát a rozdílná velikost slotů na SIM karty. Absenci NFC a zejména LTE ať si vyhodnotí každý sám podle osobních potřeb.

Multiphone bude dobrou volbou pro všechny, kteří nepotřebují s telefonem fotit, stačí jim 16GB vnitřní úložiště, nechtějí však slevit z dobrého displeje a odmítají na telefon čekat kvůli slabému výkonu.

Plusy

  • Vysoký výkon
  • Odladěné prostředí a Android 4.4
  • Ochranný kryt v balení
  • Možnost odinstalace předinstalovaných aplikací

Minusy

  • Chybí slot na paměťové karty
  • Rozdílná velikost SIM
  • Absence notifikační diody
  • Bez NFC a LTE
  • Průměrný fotoaparát

Témata článku: Prestigio, , , , , Prestigio Multiphone 5508 Duo, Čelní blesk, FM Rádio s RDS, Booking, Nouzové řešení, Poslední telefon, Bílé podsvícení, Dvoudiodový blesk, Zajímavý poměr, Pře, Multi, Výkon, For Kids, Solidní výkon, Dvacítka, TeamViewer QuickSupport, Levé tlačítko, Běžný způsob, Pravá strana, Smíšený pocit,