Prestigio MultiPhone 7500: víc, než byste čekali [recenze]

Prestigio míří s modelem MultiPhone 7500 poprvé mezi smartphony vyšší třídy. Má se konkurence čeho bát?
Kapitoly článku

Hardware

Jako procesor použil výrobce čtyřjádrový MediaTek pracující na frekvenci 1,5 GHz. Testované Prestigio je na trhu k dispozici ve dvou variantách, obě využívají již zmíněné čtyřjádro, v dalších parametrech se však liší. Slabší verze má pouze 1 GB RAM a 16GB vnitřní úložiště, zatímco vybavenější, která dorazila na test, nabídne tyto hodnoty dvojnásobné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah balení je proti standardu bohatší o zadní kryt a špendlík k vyjmutí SIM

Vzhledem k minimálním zásahům výrobce do systému, zůstává z papírových 2 GB RAM pro uživatele velmi velkorysých 1,5 GB. Z 32GB úložiště, které není nijak rozděleno a sdílejí jej aplikace i data má uživatel k dispozici přes 25 GB, po prvotní aktualizaci systémových a předinstalovaných aplikací se dostanete těsně pod tuto hranici (aktualizace zaberou cca 200 MB).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Dostupné úložiště po prvním zapnutí • Dostupné úložiště po prvotní aktualizaci předinstalovaných aplikací

Úložiště telefonu se po připojení k počítači hlásí jako multimediální zařízení. Přestože Prestigio nedisponuje slotem pro paměťové karty, jistý prostor ke zvětšení úložiště na cestách přeci jenom nabídne díky podpoře USB OTG. U vybavenější varianty telefonu s 32GB úložištěm možná ani nebudete rozšíření kapacity potřebovat.

Z užitečných funkcí stojí za zmínku podpora NFC, která zatím ještě není zcela běžnou součástí nových telefonů. U Wi-Fi si budete muset vystačit s pásmem 2,4 GHz, 5 GHz telefon nepodporuje. Prestigio nenasadilo ani LTE, v korespondenci s jeho zařazením a cenou mu to však lze odpustit.

Výkon a výdrž

Prostředí telefonu reaguje svižně, nezasekává se, přechody jsou plynulé. Zejména u výkonnější (respektive paměťově vybavenější) varianty mají aplikace paměti RAM více než dostatek. Rozlišení displeje přímo nabádá k přehrávání videí v plném HD – většinu z nich Prestigio přehraje bez zaváhání, u souborů s vysokým datovým tokem se můžete místy setkat s občasným vynecháním zvuku a zasekáváním obrazu.

V každodenním nasazení byste neměli narazit na problém s nedostatkem výkonu, ve své třídě poskytne přiměřený výkon i na multimediální využití. Rámcové srovnání s dalšími konkurenty můžete provést i podle výsledků v některých benchmarkových testech.

Výsledky vybraných výkonnostních testů:

  • AnTuTu 15591
  • CF-Bench Native 26809
  • CF-Bench Java 9144
  • CF-Bench Overall 16210
  • Linpack Multi-Thread 142,696
  • Linpack Single-Thread 48,015
  • Nenamark1 55,4
  • Nenamark2 34,2
  • Quadrant 5807
  • Smartbench 2010 Productivity 443
  • Smartbench 2010 Gaming 3908
  • Smartbench 2012 Productivity 4572
  • Smartbench 2012 Gaming 1675
  • Vellamo HTML5 1571
  • Vellamo Metal 537

Integrovaná baterie má kapacitu 2 300 mAh a v praxi z ní nadšení nebudete. Velký full HD displej si řekne o svůj díl energie, u telefonu tak počítejte s jednodenní výdrží. I při velmi úsporném používání budete mít problém dostat se ke dvěma dnům, každodenní (případně každonoční) návštěvu nabíječky berte jako tvrdou realitu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrž telefonu při přehrávání HD videa

Při přehrávání HD (tedy s nižším rozlišením než má displej telefonu) videa s hlasitostí i jasem na polovině (reprodukce směřována do sluchátek) se zařízení přihlásilo o nabíječku s 14 % po 3 hodinách a 43 minutách. Po spuštění benchmarku AnTuTu Tester byl tento pokaždé po několika minutách samovolně ukončen.

Systém

Verze systému Android nese číslovku 4.2.2. Výrobce do systému zasahoval minimálně, změny jsou sotva znatelné, spíše narazíte na přidané věci (položky v nastavení, aplikace a widgety). Po odemknutí máte k dispozici standardní pětici ploch bez možnosti úpravy tohoto počtu, Hlavní plochou je ta umístěná uprostřed, plochami nelze procházet cyklicky.

Na všech plochách straší v záhlaví šedý pruh s vyhledáváním, jinak je na každé ploše k dispozici prostor pro obvyklou matici 4 × 4 zástupců či widgetů doplněnou vespod o čtyři zástupce identické pro všechny plochy společně se vstupem do hlavní nabídky. Oznamovací panel má dva režimy – klasický, ve kterém jsou k dispozici upozornění, a doplňkový s přepínači bezdrátových modulů. K němu se dostanete přes ikonu v pravém horním rohu klasického panelu oznámení nebo jeho „stažením“ dvěma prsty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Zamykací obrazovka • Hlavní plocha • Panel oznámení

Úpravy nehledejte ani v hlavní nabídce, aplikace jsou seřazeny abecedně bez možnosti změny řazení na horizontálně navazujících stránkách po dvaceti aplikacích. Na seznam aplikací navazuje sezam widgetů, ke kterým lze rychle přistoupit i pomocí karty v záhlaví.

První viditelnější úpravy systému si všimnete v nastavení, kde hned první položka Správa SIM vyvolává dojem, že by se mohlo jednat o telefon se slotem pro dvě SIM. Zde se patrně jedná pouze o pozůstatek z přípravy systému pro jiný model, protože kartu do telefonu dostanete pouze jednu. I ve zmíněné nabídce jsou k dispozici nastavení pouze pro jedinou kartu, můžete si ji přejmenovat a upravit barvu, kterou se bude zobrazovat síla signálu v horní části displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce jediné karty SIM • Vyzváněcí profily • Přepínání profilů v oznamovacím panelu

Další položkou v nastavení, která není zcela obvyklá, jsou zvukové profily. Ke čtveřici přednastavených můžete vytvořit další, ty už ale nebudou snadno po ruce mezi přepínači v oznamovacím panelu.

Témata článku: Prestigio, , , , Prestigio Multiphone 7500, Stejnojmenná aplikace, Existující systém, EPUB, Každodenní nasazení, První položka, Nouzové řešení, Alternativní obchod, Vyzváněcí profil, Mírný šum, Předinstalovaná hra, ES Fil Explorer, Přiměřený výkon, Bluetooth nebo wi-fi, Jasný stisk, Fil Explorer, Sezam, Neúspěšný pokus, Malý otvor, Náročný posluchač, Odlepení,