Preview Alcatel OT 525: Módní oběť nebo objev?

Telefon mnoha tváří, tak by se mohl nazývat nejnovější počin francouzského výrobce – mobil Alcatel OT 525, jenž si před týdnem odbyl svou světovou premiéru. Už jste si vybrali svou barevnou variantu?

pAlcatel se již delší dobu zaměřuje na mobilní telefony pro mladé. Jedinou výjimkou snad bude jen očekávaný model OT 715, který by měl uspokojit také jedince s manažerskými ambicemi. Světovou premiéru si mobil odbyl až nápadně potichu a my se můžeme jen dohadovat, zda tomu bylo proto, že novinka není až tak revoluční nebo …

Tip: Přečtěte si naše nedávné první zkušenosti s mobilem.

A co, že je stejný …

Nemusíme si nic nalhávat, novinka nápadně vychází ze vzhledu předchozích modelů OT 511 a OT 512. Někteří se možná diví proč, se vzhled nezměnil razantně? Každá společnost si vytváří jednotný vzhled svých výrobků a to kvůli tomu, aby byly snáze identifikovatelné. Ať už se jedná o mobil nebo například o automobil. Jen si prohlédněte poslední modely značky Siemens, které vypadají totožně a liší se jen ve velikosti a detailech nebo téměř veškeré poslední modely pod značkou Nokie. Jak se zdá, firma si za vzor vybrala model OT 511 a nemůžeme se jí divit, že na něj navazuje; model Alcatel OT 511 měl ve své době poměrně originální design.

   

Kabátky jako z Paříže

Přestože nový mobil doznal změn i co se týče funkčního vybavení, pokládáme za největší změnu výměnné kryty. Předchozí modely byly omezeny hliníkovými kryty, takže jste si je nemohli měnit. Doba si žádá své a Alcatel musel od této vymoženosti opustit a nabídnout zákazníkům telefon, který lze kompletně „okrytovat“. Vím, že někteří nebudou souhlasit, ale osobně považuji nabídku originálních barevných variant za povedenou a vtipnou. V nabídce se objevují jednak kovové varianty, které jsou decentnější, ale také módní pestrobarevné, které nebrání v projevení vaši osobnosti potažmo vašemu životnímu stylu; v nabídce je připraveno šestnáct výměnných krytů.

   

Vysmátý telefon

V rodné Francii se má nový telefon prodávat za 199 euro, což na stylový telefon, kterým Alcatel OT525 dozajista je, není mnoho. Stačí se jen podívat na jeho rozměry a nabídku funkcí. Jen těžko budete v kategorii pro mladé hledat menší a lehčí mobilní telefon než je OT 525. Jeho rozměry (98 x 42 x 21 mm) a hmotnost 77 g mají před konkurencí výrazný náskok.

Ani na poli funkčnosti nezaostává. Svým uživatelům může nabídnout jednak připojení k WAPu přes GPRS nebo několik multimediálních funkcí. Po svém předchůdci zdědil polyfonní vyzvánění, které ovšem vyšperkoval o několik vtipných melodii jako například hukot sirén, smích, meluzínu či zpěv ptáků. Samozřejmě, že další jsou k dispozici ke stažení z internetu. Povedené jsou také hry ozvučené reálnými zvuky. O tom, že ani na textovkáře nabylo zapomenuto, svědčí podpora EMS zpráv a padesát míst v paměti pro napsané textovky.

  

Tyrkysově podsvícený displej lze jako u modelu OT 511 vyšperkovat obrázkem, který buď naleznete přímo v mobilu nebo si jej opět stáhnete z internetu. Pro telefon spadající do kategorie pro mladé je nezvyklá přítomnost diktafonu. Do mobilu OT 525 si můžete uložit až dvacet hlasových záznamů. A když už jsme u paměti, tak se sluší dodat, že přímo v mobilu je vám k dispozici 250 míst pro telefonní kontakty. Výdrž na jedno nabití je dobrá, výrobce uvádí s Li-Ion baterií o kapacitě 600 mAh dobu pohotovosti až čtrnáct dní a dobu hovoru až šest hodin; tyto údaje samzořejmě bereme s rezervou.

Závěrečná rekapitulace vyznívá pro mobilní telefon Alcatel OT 525 příznivě za předpokladu, že bude zachována cena běžná ve zbytku Evropy. V tom případě se bude jednat o stylový a moderní telefon pro mladé, který nikoho neurazí.

Diskuze (11) Další článek: Recenze: PC karta Nokia D211 je špičkový kus hardwaru

Témata článku: Alcatel, Objev, Reálný zvuk, Pře, Výrazný náskok, Oběť, Mód