Převrat v Antutu. Nová pravidla sestřelila iPhony z trůnu, teď kralují Androidy

Antutu je zdaleka nejpopulárnější benchmark pro měření výkonu smartphonů a od doby, co přidal podporu Apple iOS, tak žebříčku kralují iPhony. A to s výrazným náskokem. Nedávno však Antutu aktualizovalo algoritmy a situace se rázem změnila. Dnes už je pro čipset Apple A11 rovnocenným soupeřem Qualcomm Snapdragon 835 (případně Huawei Kirin 970). Novější Snapdragon 845 má skóre významně vyšší.

Nejlépe situaci ilustrují konkrétní telefony. Sony Xperia XZ2 s více než 260 tisíci body patří k nejvýkonnějším telefonům současnosti, iPhone X má asi 220 000 bodů, Snapdragony 835 jsou jen o trochu níže. Přitom ve starší verzi Antutu byl procesor Apple A11 suverénně nejvýkonnější.

Nové Antutu je hodně jiné, testování telefonu je komplexnější, prý lépe odpovídá reálnému použití a test zabere výrazně delší čas. U Androidů došlo k plošnému zvýšení skóre o 10 až 20 %, kdežto iPhony (a iPady) mají skóre dokonce o fous nižší.

Žebříček tedy zažil hotové zemětřesení. Králem je Qualcomm Snapdragon 845 a zůstane jím minimálně do nástupu nových procesorů ve druhé polovině roku: Apple A12 a Huawei Kirin 980.

Otázkou ale zůstává, jak vysvětlit obrat v souboji světů Android vs. Apple iOS. Je nová verze Antutu objektivnější, nebo nadržuje Androidu? Pro lepší porovnání přidávám screenshoty z aktuální verze aplikace Antutu Benchmark z iPhonu X (Apple A11), Huawei P20 Pro (Kirin 970), Sony Xperia XZ1 Compact (Qualcomm Snapdragon 835) a Sony Xperia XZ2 (Qualcomm Snapdragon 845).

Diskuze (13) Další článek: Samsung Galaxy S8 Lite: Jihokorejci po roce připravují ořezanou verzi flagshipu

Témata článku: Apple, Huawei, Sony, , , , , , , , , , , , , Apple iPhone X, Apple iPhone X 256GB, Sony Xperia XZ, Antutu Benchmark, Nový procesor, Nové pravidlo, TED, Výrazný náskok, ANT +, Apple IOS,