Připojení k internetu přes GPRS: kompletní přehled a srovnání tarifů

V poslední době se výrazně změnily ceny za mobilní připojení k internetu prostřednictvím GPRS. Objevily se také nové tarify, například neomezený internet na předplacené kartě. Je proto čas na souhrnný a srovnávací článek.
Kapitoly článku

Omletá písnička

O mobilním internetu jsme na MobilManii psali snad už tisíckrát, zejména pak v souvislosti se zkratkou GPRS. Účelem tohoto článku ale není omílat dokola její způsoby použití, nýbrž porovnat ceny za připojení u našich operátorů. Všechny důležitosti jsme už ve spoustě článků popsali, na ty důležité vás upozorníme formou odkazu.

Datové přenosy ovšem nejsou pouze GPRS, v cenících u operátorů naleznete i klasická vytáčená data CSD a jejich zrychlenou variantu HSCSD (pouze u Eurotelu). Technologie GPRS je však pro internet nejvhodnější, proto se zaměřujeme právě na ni. Pokud vás zajímá technická podstata GPRS, doporučuji vám tento dvoudílný článek.

Jak se připojit a u koho?

Nejprve budete potřebovat telefon s podporou GPRS. Jednotlivé mobily se od sebe liší hlavně rychlostí GPRS a způsobem připojení k počítači (kabel, infraport, bluetooth). Rychlost určuje konfigurace tzv. timeslotů. U mobilů se udává rychlost pro stahování (download) a odesílaní (upload). Pokud přístroj podporuje například schéma 3+1, pro stahování jsou k dispozici tři timesloty, pro odesílaní jeden. Reálná rychlost je však závislá i na dalších faktorech. Jedním z nich je kódování sítě (CS-1, CS-2, CS-3, CS-4). Naši operátoři standardně podporují kódování CS-1 a CS-2, síť T-Mobilu však na některých místech využívá i kódování CS-3 a CS-4. Nabízí tedy nejrychlejší GPRS. Zhruba před dvěma týdny jsme zveřejnili výsledky měření z veřejného „speedmeteru“ DSL.cz. Pokud vás zajímají konkrétní a reálná čísla ohledně rychlosti GPRS u našich operátorů, doporučuji tento článek.

Existuje další způsob, jak rychlost připojení o něco zvýšit, a tím jsou služby spojené s kompresí dat. Provozuje je T-Mobile (GPRSpeed), Eurotel (Akcelerator), případně i nezávislé firmy (Cproxy). Při kompresi se přenášená data upravují tak, aby jich bylo se zachováním požadované kvality co nejméně. Výsledkem je zrychlení přenosu. Komprese dat je jedním z nejjednodušších způsobů, jak urychlit datové přenosy GPRS. Srovnání služeb obou operátorů jsme přinesli v dřívějším článku.

Kolik stojí GPRS?

Aktivace GPRS je u českých operátorů zdarma. Můžete to provést na infolince nebo ve značkových prodejnách. Pokud se budete připojovat pouze občas, vystačíte si s běžnými sazbami u svého paušálního nebo předplaceného tarifu, případně využijete některý z doplňkových programů. Pokud to ale s mobilním internetem myslíte skutečně vážně, měli byste přemýšlet o speciálním datovém tarifu, který vám nabídne volné megabajty, zvýhodněné datové sazby nebo zcela neomezený provoz. O konkrétních cenových podmínkách našich operátorů si povíme nyní.

Základní sazba

Jak je z jednotlivých tabulek vidět, v základním účtování má Eurotel nejdražší internet přes GPRS (0,24 Kč/kB), levnější je zde Oskar (0,06 Kč/kB) i T-Mobile (0,07 Kč/kB). Eurotel má na druhou stranu nejvýhodnější připojení k wapu v ceně 0,24 Kč/kB - Oskar (0,48 Kč/kB) a T-Mobile (0,60 Kč/kB).

Oskar
GPRS Basic
 Eurotel
GPRS Instant
T-Mobile
GPRS Basic
měsíční paušál  0 Kč 0 Kč 0 Kč
volná data 0 MB 0 MB 0 MB
wap 0,48 Kč/kB 0,24 Kč/kB 0,60 Kč/kB
internet  0,06 Kč/kB 0,24 Kč/kB  0,07 Kč/kB

Základní programy

V další tabulce jsme srovnali vyšší programy. Nejvíc muziky zde nabízí Oskar a T-Mobile s pěti volnými megabajty pro připojení k internetu. Oskar navíc přidává megabajt na wap, T-Mobile nabízí kompenzaci ve formě zvýhodněné sazby na internet mimo špičku. Eurotel má pouze jediný argument - o třetinu levnější wap, což ale není důvod, proč se radovat.

Oskar Eurotel T-Mobile
   GPRS Standard Data  GPRS Standard
měsíční paušál 244 Kč 232 Kč 238 Kč
volná data – internet 5 MB 0 MB 5 MB
volná data – wap 1 MB 0 MB 0 MB
wap 0,36 Kč/kB 0,24 Kč/kB 0,36 Kč/kB
internet – špička 0,03 Kč/kB 0,036 Kč/kB 0,04 Kč/kB
internet – mimo špičku  0,03 Kč/kB  0,036 Kč/kB 0,02 Kč/kB


Na nabídku datových tarifů jednotlivých operátorů se podrobně podíváme v dalších kapitolách. Následuje kapitola věnovaná Eurotelu, můžete ale rovnou přeskočit na Oskara a T-Mobile

Témata článku: , , , , , , , Komplet, Tarif, Kompletní přehled, GPRS, Komp, MB data, Neomezené využívání, Přehled, Pře,