Příští Google Nexus bude tablet. Vyrobí jej Asus

Hledá se nový výrobce hardwaru pro Google komunikátory. Stane se jím Asus nebo někdo úplně jiný? Jasno bude nejspíš na podzim.

Představení referenčního telefonu Googlu je vždy velká událost. Dosud jsme byli svědky spojení Googlu a HTC, z něhož vzešel vůbec první telefon „řady“ Nexus, Google Nexus One s Androidem 2.2. O rok později došlo ke změně a světu byla představena spolupráce Googlu a Samsungu, která se nakonec protáhla až do roku 2011. Prvním jejím výsledkem byl v roce 2010 telefon Google Nexus S, který se jako první mohl pyšnit androidí verzi 2.3 (Gingerbread). Druhým a zatím posledním dílkem z této kolekce byl loňský Samsung Galaxy Nexus, jež představil novou verzi Androidu, poprvé společného pro telefony i tablety, 4.0 Ice Cream Sandwich. Nyní se zdá, že dvouleté spojenectví těchto společností je u konce a na řadu přijde někdo další.

Na internetu se začaly objevovat nejrůznější spekulace, kdo že bude dalším partnerem internetového giganta. Zřejmě nejlogičtější by byla spolupráce Googlu a Motoroly a to proto, že Google je od loňského roku vlastníkem mobilní divize této americké společnosti. Tudíž by se nemusel s nikým složitě domlouvat a případně nikomu dělat různé ústupky. Ve skutečnosti však tato varianta není příliš pravděpodobná. Mnohem aktuálnějším adeptem na sestrojení nového Nexus zařízení je totiž Asus.

Tablet na obzoru

Pro mnohé to může být překvapující, ale když se podíváme blíže, zjistíme, že až tak překvapivé není. Vždyť Asus Transformer Prime je vůbec prvním tabletem, který nabídnul Android ve verzi 4.0. Připojit můžeme také nedávné prohlášení viceprezidenta společnosti Asus Bensona Lina, ve kterém stojí, že: „Asus nyní pojí s Googlem velmi blízká spolupráce, takže až jednou bude Android 5.0, myslím, že je velmi pravděpodobné, že budeme v první vlně, která update na Jelly Bean přinese.“ A když k tomu ještě přidáme stále sílící hlasy, které šeptají o tom, že se Google chystá uvést na trh svůj první referenční tablet, dojdeme k závěru, že jeho výrobcem může být bez problémů právě Asus.

Klepněte pro větší obrázek 
O příští verzi Androidu už je jasno (foto: SlashGear.com)

Na mobilních webech se také začínají objevovat první informace o takovém tabletu. Jsou to samozřejmě neověřené šeptandy, ale i tak určitě stojí za zmínku. Předně by název tohoto tabletu neměl nést přídomek Nexus, který tak zůstane zřejmě jen telefonům. Některé spekulace hovoří o tom, že by tablet měl nést název Google Play. To podporuje fakt, že si Google nedávno zaregistroval internetové domény obsahující tento název. Tablet by měl být poháněn čtyřjádrovým procesorem Tegra 3 od Nvidie a běžet na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich. Další informace mluví o jeho velmi nízké ceně, konkrétně jen 199 dolarů. Google by se totiž rád inspiroval prodejní politikou tabletu Kindle Fire od Amazonu. To vše zní velmi lákavě, ale znovu připomínám, že se jedná pouze o neověřené informace.

Android a sladké fazole

Kdybych se měl vrátit k tvrzení, že Asus by měl vyrábět i telefony řady Nexus, tak argument výroby referenčního tabletu by zde byl velmi přesvědčivý. Proč by totiž poté Google zadával práci na výrobu „svého“ telefonu nějaké další třetí firmě? Zbytečně by si tím přidělával starosti a přitom samotný Asus na letošním veletrhu v Barceloně ukázal velmi zajímavý Asus PadFone, který by s několika úpravami klidně mohl zaujmout místo nového Nexusu.

Výše zmíněné prohlášení pana Lina nám také nepřímo potvrdilo fakt, že Google svoji další verzi Androidu 5.0 pojmenuje právě Jelly Bean (fazole ze želé). Tvůrce nejznámějšího webového vyhledávače tak pokračuje ve své tradici dávat verzím svého mobilního operačního systému jména po sladkých cukrovinkách. Tuto posloupnost navíc potvrzuje skutečnost, kterou v pondělí přinesli redaktoři amerického webu The Verge, že další verze Androidu, v pořadí již šestá, se bude jmenovat Key Lime Pie. KLP je americký koláč, který se dochucuje šťávou z limetek.

Klepněte pro větší obrázek

Na závěr jsem shromáždil několik neověřených informací o inovacích, které by „pětková“ verze systému Android mohla přinést. Nejčastěji zmiňovanou spekulací je fakt, že by se poprvé mělo jednat o dual-boot systém, který by nabízel Android 5.0 Jelly Bean a k tomu navíc Windows 8. Jednalo by se o poměrně logický krok. Konkurence od Applu má totiž tu výhodu, že může svůj mobilní systém iOS stále více sbližovat a propojovat se svým počítačovým softwarem Mac OS. Google žádný konkurenceschopný software pro počítače nemá, a tudíž je zde jeho pozice znevýhodněna. Pokud se má Google snažit o podobnou integraci, tak volba může padnout jedině na spolupráci s redmontským Microsoftem.

Google Chrome v Androidu

Očekává se také integrace prohlížeče Google Chrome do mobilního systému. Vyslyšeno by mělo být i zbožné přání fanoušků „robosystému“ a nová verze by měla integrovat do systému klasického správce souborů. Doteď se této „vymoženosti“ mohli užívat jen uživatelé některých výrobců jako například Samsungu nebo LG. Dočkat bychom se mohli také klávesových zkratek pro rychlé zapínání/vypínání Wi-Fi, Bluetooth, GPS apod. v roletkové nabídce. Další informace hovoří o vylepšené správě energetického akumulátoru.

Jak všichni víme, systém Android funguje svižně na dvou a více jádrových telefonech. Pokud se vám ale dostane do ruky nějaký low-end, který má procesor taktovaný například sotva na 800 MHz, rychlost systému rapidně klesá. Některé spekulaci tak hovoří o tom, že se Android chystá vydat i jakousi Lite verzi Androidu 5.0 právě pro telefony se slabším výkonem. Osobně se mi však tyto spekulace nezdají příliš pravděpodobné.

Klepněte pro větší obrázek
Sladké fazolky jako náznak nové verze Androidu? (foto: theVerge.com)

Poslední možné vylepšení, o kterém se zmíním, souvisí s růstem androidího světa. S tím totiž vzrůstá také nebezpečí výskytu mobilních virů apod. A protože Android je nejrozšířenější mobilní operační systém na světě, tak bude hlavním terčem těchto virů. S novou verzí by tak měla přijít i lepší ochrana samotného systému, který nyní čelí kritice za to, že není dostatečně zabezpečený.

Všechny tyto spekulace zní poměrně zajímavě, ale spíš mi připadá, že většina z nich jsou pouhá (zatím) nevyslyšená přání fanoušků Androidu, kteří s každou novou verzí čekají, že se tyto nedostatky napraví. Jak to celé dopadne, se ale můžeme pouze dohadovat do doby, než Google novou verzi skutečně představí. Stát by se tak mělo někdy na podzim roku 2012.

Diskuze (11) Další článek: Voocall: VoIP s přívětivou tváří a hovorem za 1,50 Kč

Témata článku: Asus, Google, , , , Amazon Kindle Fire, Amazon Kindle Fire HD 7, Asus Padfone, Asus Padfone + Station, Asus Padfone + Station 32GB 3G, Asus Padfone + Station 64GB 3G, Google Nexus One, Google Nexus S, HTC One S, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Android svět, Tab, Google +, Spojenec, Google Nexus, Zbožné přání, NEX, Velká událost, Fazole,