Priv by BlackBerry: diamant s kazem [recenze]

Bez předsudků jsme se vrhli na androidí prvotinu od BlackBerry. Priv je v dnešní době unikátní a nadupaný slider, ale je tak dobrý, jak vypadá?

Displej: zahnutých 2K pixelů

Už jsem to zmínil v prvních dojmech, ale displej Privu je jednoduše parádní. Zahnutí na obou stranách se podobá tomu z modelů Edge od Samsungu, ale není tolik výrazné a jediným využitím je indikování procesu nabíjení, jak lze vidět v následující kapitole. Každopádně, na 5,4" úhlopříčce osadilo BlackBerry AMOLED zobrazovač s rozlišením 2560 × 1440 obrazových bodů, a tedy výslednou jemností 540 PPI. Znovu a jedním slovem: paráda! Pokud by vás náhodou zarazilo, že na souvisle barevných plochách vidíte světlejší nebo tmavší místa, jedná se o neduh výchozích schémat, nikoliv o vlastnosti displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení a přizpůsobení 2K displeje u modelu Priv.

Priv má dostatečný rozsah od minimálního po maximální jas a nechybí mu ani automatická regulace. Potěší možnost gesta double-tap-to wake, případně probuzení přístroje při zvednutí z podložky. Velmi příjemná je také možnost zapnout tzv. ambientní displej, což je něco, jako funkce Glance Screen na Lumiích. V případě jakékoliv notifikace se v zamčeném stavu displej Privu na malý okamžik rozsvítí a pouze v černobílém provedení vám tak poskytne náhled na to, co se zrovna děje. Nechybí ani úprava barev, kde lze regulovat barevné podání displeje ve dvou úrovních: vyvážení bílé a sytost. Rozhodně příjemné jsou taky funkce, kdy lze smartphone překlopením ztišit, překlopením aktivovat režim úspory energie nebo zapnout možnost, aby zůstal displej déle aktivní, pokud Priv držíte v ruce.

Výkon a výdrž: optimalizace, optimalizace!

Když jsem v úvodu recenze mluvil o Privu jako o superphonu, nemyslel jsem to rozhodně ironicky. Ano, BlackBerry mohlo sáhnout ještě výše, ale použitý chipset Qualcomm 8992 Snapdragon 808, tedy 64bitové šestijádro s taktem 2 × 1,8 GHz a 4 × 1, 4 GHz, rozhodně není žádný courák. K tomu si přidejme 3 GB operační paměti a 600 MHz grafický procesor Adreno 418. Podtrženo sečteno, výkonu dostatek na natáčení i přehrávání 4K videa, na nejnáročnější úlohy i 3D hry. V benchmarcích nebo při srovnání v rychlosti náročných her asi na Snapdragon 810 trochu ztratí, ale BlackBerry obecně je multimediální a pracovní nástroj, spíše než zařízení s top výkonem. A u Privu to platí zrovna tak.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarkových testů. Rekordman to sice není, ale svoji práci zastane více než dobře. Pokud se v dalších updatech zapracuje na optimalizaci, ani nebude vadit, že v sobě Priv nemá nejvyšší Snapdragon 810.

Bohužel, stejně jako o výkonu se nedá mluvit o optimalizaci prostředí. Něco bude zmíněno v další kapitole, zde ale upozorním především na občasné zádrhely při multitaskingu, zaškubnutí v aplikacích či čekání na vyskočení některé z nabídek. Někdy je třeba také problém s vyskočením softwarové klávesnice, případně jejím zmizením, pokud vysunete tu hardwarovou. Není to ale nedostatkem výkonu, toho může Priv rozdávat, spíše se jedná o novorozenecké nemoci. V průběhu testování dorazily již dvě aktualizace, které množství chyb i jejich četnost značně vylepšily, pořád to ale není na 100 %. Krátká zmínka o vnitřní paměti je také na místě. Priv má paměť s kapacitou 32 GB, z nichž pro uživatele je dostupných cca 24 GB a samozřejmě další až 2 TB za pomocí paměťové microSD karty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z nedostatku místa nebo operační paměti rozhodně obavy mít nemusíte.

Co se týče výdrže, zde mě Priv trochu zklamal. Čekal jsem, zejména při pohledu na baterii s kapacitou nemalých 3410 mAh, že bude Priv minimálně smartphonem, jehož výdrž zařadíme do kategorie den a půl. Jenomže Priv spadá spíše do kategorie jednodenních smartphonů. Těžko říci, kde je problém. Největším žroutem je logicky 2K displej a je pravda, že když snížíte jas na polovinu a nastavíte ideálně černou tapetu, tzn. některé pixely budou moci být vypnuté, výdrž se znatelně prodlouží. Obavám se spíše, že problém bude rovněž v optimalizaci a nedal bych moc za to, že se to bude týkat BlackBerry Hubu. Už jeho samotná integrace do systému není úplně na jedničku (viz další kapitola) a pocitově, čím víc jsem hub používal a čím víc věcí do něj soustředil, tím víc baterie mizela.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
To u baterie jsou obavy na místě. Poměrně slušná kapacita akumulátoru 3410 mAh občas doslova mizí před očima. Dle mého díky špatné optimalizaci BlackBerry Hubu na OS Android.

Doufejme tedy, že některá z dalších aktualizací situaci zlepší. Každopádně, abychom byli trochu konkrétní, na hodnoty uváděné výrobcem se dostanete, jen když se budete trochu omezovat. Reálně jsem se sice s Privem na jeden a půl dne dostal, ale hodně z toho času telefon jen ležel na stole. Test na výdrž baterie jsme provedli přehráváním Full HD videa načítaného přes Wi-Fi z YouTube, přičemž veškerá synchronizace byla aktivní, jas nastaven na 50 % a zvuk byl veden do dodávaných špuntových sluchátek s hlasitostí rovněž na 50 %. V tomto testu se Priv odporoučel do věčných lovišť po necelých osmi hodinách. Opačný proces, tedy nabíjení trvá s přiloženou nabíječkou zhruba 140 minut. Kdyby ale nabíječka v balení uměla nakrmit technologii QuickCharge 2.0, bude Priv dobitý bez pár minut za hodinu. Jenomže takovou nabíječku si musíte koupit sami.

Bezdrátové nabíjení jen pro USA

V čem mě Priv zklamal, to je absence bezdrátového nabíjení. Jsem na něj zvyklý a používám nejeden stojánek či podložku. Nevadí mi ani tolik, že ho některý smartphone neumí, ale štve mě, že Priv ho podle produktových stránek podporuje, ale pouze v USA. O trochu méně mi vadí, že Priv neumí FM rádio, a už vůbec, že nemá infraport, někomu to ale může vadit více. Co ale Priv rozhodně umí, to je Wi-Fi standardů a/b/g/n s funkcemi Direct, HotSpot a MIMO, všechny tuzemské frekvence LTE, nechybí GPS či GLONASS, Bluetooth 4.1 a již v úvodu zmiňované NFC.

Ze senzorové výbavy jmenujme podle webu výrobce přítomnost akcelerometru, gyroskopu, magnetometru, senzoru okolního osvětlení, senzoru přiblížení, výškoměru, monitoru aktivity souvisejícím s bezpečností a aplikací DTEK a senzoru ToF (time of flight), jehož opravdová funkčnost mi zůstala po celou dobu utajena i přes snahu podrobného zkoumání v telefonu i na internetu. Co se týče podporovaných formátů, u obrázků se jedná o BMP, GIF, JPG, PNG a WEBP, u hudby a videa potom výrobce zmiňuje AAC, ADTS, AWB, FLAC, IMY, MID, MP3, MPEG-4, MXMF, OGG, OTA, RTTTL, RTX, VOBSUB, WAV, WEBM a XMF.

Témata článku: Blackberry, , , , , , , Blackberry Priv, Nokia Lumia 1520, MPEG, Zmizení, Ovládací panel, Dotyková klávesnice, Povedený fotoaparát, MXMF, Samostatný článek, More Thing, Paráda, RTX, Dvojbarevný led, Poslední pár, Mini smartphone, Black, Aplikace Hodiny, Standardní způsob,