Priv by BlackBerry: diamant s kazem [recenze]

Bez předsudků jsme se vrhli na androidí prvotinu od BlackBerry. Priv je v dnešní době unikátní a nadupaný slider, ale je tak dobrý, jak vypadá?

Fotoaparát: 18 Mpx z Německa

Možná mě mobilní pamětníci opraví, ale je to minimáně za posledních pár dlouhých let poprvé, ne-li vůbec poprvé, co se ve smartphonech setkáváme se značkou Schneider-Kreuznach. Podobně jako Nokia a později i Microsoft sází na jméno Carl Zeiss, u BlackBerry se rozhodli obrazové kvality také podpořit velkým jménem. Výsledkem je 18 Mpx BSI snímač se šestičlánkovou optikou, který nabídne ultrarychlý fázový autofocus, optickou stabilizaci obrazu, f/2,2, režim HDR, podporu pro focení panoramat či sekvenčního snímání a barevné filtry.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu u modelu Priv je jednoduché a přehledné, ovládací prvky nezavazí.

Priv jde tvrdě do boje s konkurencí i na poli videa. Umí samozřejmě 4K video při 30 fps, ale také Full HD při 60 fps. Škoda jen, že nejde ještě dál a neumí HD při 120 fps, tedy slowmotion. Každopádně, stejně jako u fotografií je k dispozici optická stabilizace obrazu, které dopomáhá ještě chytrý software mající za cíl nevlnící se videosnímky. Jak u fotografií, tak u videa nabídne Priv čtyřnásobný digitální zoom a pro tmavé či noční scény je připravena dvojice různě barevných a oproti konkurenci také obzvláště velkých LED diod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení fotografií umí Priv jen na kvalitu Vysoká, u videa už zvládne i rozlišení.

Zapomenout nesmíme ani na čelní kamerku, která má rozlišení 2 Mpx, nabízí pouze fixedfocus, f/2,8, softwarovou stabilizaci u fotografií i videa, které umí točit pouze v HD rozlišení. Prostředí fotoaparátu na Privu mě sice úplně nenadchlo svými možnostmi, ale také neurazí žádnou přeplácaností nebo zbytečnými funkcemi. Jedná se o zlatý střed s jasnými piktogramy, co které tlačítko znamená.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení 18 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

V prvé řadě je potřeba pochválit optickou stabilizaci, která se činí, seč může, a velmi často zachrání zamýšlený výsledek. Fotografie jsou v dobrých světelných podmínkách ostré, barevně věrné a netrpí sléváním detailů, Za zhoršených světelných podmínek nebo v noci se činí duální LED blesk, ale občas je dobré Privu manuálně ukázat, kam má zaostřit. Dost často tak získáte zbytečně nepřesvětlený (nebo naopak) výsledek. 4K video nijak nevybočuje z obvyklých standardů dnešní mobilní fototechniky a drží tak Priv na špici.

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Závěr: diamant s kazem na A ...

Tentokrát si do závěru vypůjčím nadpis dnešní recenze, protože přesně takový je Priv by BlackBerry. Ve své podstatě je to opravdu diamant na poli dnešních superphonů – je výjimečný, speciální, neotřelý, je prostě svůj. Pokud pominu negativa v podobě prohýbajícího se zadního krytu, nepochopitelného nasazení bezdrátového dobíjení pouze v USA či chybějícího FM rádia, je tím jediným kazem na diamantu jménem Priv právě použitý operační systém Android.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I když záda Privu imitují karbon, na krabičce se zase BlackBerry snažilo o kůži.

Nemyslím si ale, že BlackBerry mělo jinou volbu. BlackBerry OS 10 byl a je skvělý systém s vlastní filosofií, gesty, logikou ovládání, zabezpečením a potenciálem, který dokážou ocenit ti, pro které je stvořen. Jenomže BlackBerry potřebuje zákazníky a ty na svůj systém natáhnout nedokázalo (nebo ne tolik, kolik potřebovalo). Ono se není čemu divit, vždyť se podívejme, jak je na tom Microsoft se svými Windows 10 Mobile. A to si redmondský gigant narozdíl od BlackBerry může dovolit mobilní divizi a vývojáře univerzálních aplikací dotovat dalších sto let a ani nemrkne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přiložená sluchátka nehrají vůbec špatně. Jedná se o pecky s výměnnými náušníky, konektorem do pravého úhlu a ovládacím panelem.

Priv je nesmírně povedený smartphone se skvělým displejem, povedeným fotoaparátem, spoustou výkonu, nekompromisní hardwarovou (ale i softwarovou) klávesnicí, ale především s dotaženými a promyšlenými funkcemi, se kterými se každou chvíli setkáte (nebo si jich ani nevšimnete, protože prostě fungují). A to se nezmiňuji o bezkonkurenčním BlackBerry Hubu. Tomu všemu odpovídá i jeho cena, která činí 22 440 korun. To sice lze ospravedlnit výbavou a značnou originalitou, i když u existenčního modelu je to možná až příliš sebevědomá cifra.

Každopádně, vzít všechno skvělé z BlackBerry OS 10 a překlopit to do Androidu, to není jen tak. Potom to má vliv nejen na to skvělé, ale i třeba na výdrž baterie. Své už o tom vědí i v BlackBerry, kde makají jako šroubci a vydávají jednu aktualizaci za druhou. A já jenom doufám, že co nejdříve odstraní všechny nedostatky a Priv bude brzy bez chyb. Protože tenhle kousek je vážně diamant. I když s kazem.

Plusy:

  • zabezpečení na OS Android
  • barevná notifikační dioda
  • pevnost slider konstrukce
  • nádherný displej
  • povedené fotografie i video
  • hardwarová dotyková klávesnice
  • BlackBerry Hub a další speciality
  • čistý Android

Mínusy:

  • prohýbání zadního krytu
  • optimalizace prostředí a drobné záseky
  • bezdrátové dobíjení pouze v USA
  • chybí FM rádio
  • sebevědomá cenovka
  • slabší výdrž vzhledem ke kapacitě baterie

Témata článku: Blackberry, , , , , , , Blackberry Priv, Nokia Lumia 1520, One More Thing, RTX, Parník, Největší žrout, Příjemný doplněk, Poslední pár, Zahnuté sklo, Mobilní paměť, Chybějící FM, Sto let, Příchozí zpráva, Tim of flight, Standardní menu, Podobný model, Black, ADTS,