Facebook

Výpadek Facebooku! Jak můžete zjistit, že problém není na vašem počítači

Jestli se zrovna teď nemůžete připojit k Facebooku nebo Instagramu, příčina problému není na vaší straně. Facebook skutečně v našich končinách nefunguje a je potřeba počkat, až výpadek pomine. Problémy potvrdil i provozovatel:

Nefunguje ani WhatsApp a Instagram, výpadky mají ale i služby, které neprovozuje Facebook.

Velmi pravděpodobně výpadek souvisí se systémem DNS (servery, které překládají síťové názvy na IP adresy). Při použití bezplatné služby americké společnosti Cloudflare (1.1.1.1) je na příkaz ping www.facebook.com vrácena chybová hláška „Ping request could not find host www.facebook.com. Please check the name and try again.“ Z toho plyne, že DNS neumí „přeložit“ adresu Facebooku na IP adresu.

Ping na www.facebook.com Ping na www.facebook.com

Další zdroje průběžně potvrzují, že domény facebook.com, instagram.com, whatsapp.com „zmizely“ z DNS. V tuto chvíli není jisté, zda se jedná o chybu, nebo je za tím nějaký útok. Každopádně opakující se síťové požadavky kaskádovitě přetěžují DNS poskytovatelů internetového připojení. Problémy hlásí například Vodafone.

Problémy hlásí například Vodafone
Problémy hlásí například Vodafone

Na webu NsLookup si můžete vyzkoušet, že domény nefungujících webů nezná nejen CloudFlare, ale ani Google. Naopak OpenDNS překládá facebook.com jednou jako 31.13.81.36, jindy jako 157.240.18.35.


Jak ale můžete sami poznat, že jde skutečně o globální problém, nebo o výpadek na větším území a ne o chybu jen na vašem počítači? Máme pár tipů.

Vyzkoušejte jiné připojení

Jestli nejede Facebook na počítači připojeném kabelem nebo bezdrátově k domácí, školní, pracovní nebo veřejné síti, zkuste otevřít Facebook.com z mobilního telefonu. Ten samozřejmě nesmí být připojený ke stejné wi-fi, použijte síť operátora.

Když se stránky stále nenačtou, je to znak, že příčina je opravdu někde jinde.

Podobně postupujte, když problém vidíte v telefonu. Připojte se k jiné síti, z jiného zařízení. Nebo pošlete zprávu někomu, koho vidíte online, jestli mu Facebook funguje.

Zkuste Twitter

Nechceme vás přesvědčovat, abyste od Facebooku přešli na tuto sociální síť (i když je vážně dobrá!). Na adrese twitter.com/search, kde nepotřebujete přihlášení, vyhledejte frázi Facebook down nebo rovnou hashtag #facebookdown, který se v těchto případech používá. Ve výsledcích se přepněte na Nejnovější.

Jestliže uvidíte proud čerstvých příspěvků, kde si lidé stěžují, ptají se, nebo oznamují, že mají problém s přístupem k Facebooku, nejste v tom sami.

21-10-04 18-25-54.png
Velmi rychle přibývají nové příspěvky, že „Facebok je dole“

Služby pro detekci výpadků

Podívejte se na web Downdetector.com, konkrétně na stránku věnovanou Facebooku (tady Instagramu). Jestli bude v grafu červený kopec, opět získáte jistotu, že v tom nejste sami a něco se stalo u samotného Facebooku.

image.png
Facebook má problém

Stejným způsobem funguje i služba Uptime.

Diskuze (76) Další článek: Kancelářský balík pro ty, kteří nechtějí předplatné. Microsoft Office 2021 vyjde 5. října

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,