Problémy s dodávkami iPhonu 14 Pro pokračují. Největší čínská továrna se zmítá v chaosu

Kdo by si chtěl letos k Vánocům nadělit nový iPhone 14 Pro či iPhone 14 Pro Max, bude ho čekat zklamání. Dodací lhůty obou modelů jsou velmi dlouhé, do svátků je prakticky není možné získat. Důvodem je situace v Číně, která se opět potýká covidovými uzávěrami, celá záležitost je ale o něco složitější. 

Největší světová továrna na výrobu iPhonů se nachází ve městě Čeng-čou ve střední Číně. Provozuje ji Foxconn a právě zde se vyrábějí nejnovější modely těchto telefonu. Listopad a prosinec obvykle bývají měsíci, kdy mají zaměstnanci nejvíce práce, snaží se stihnout dodávky do Vánoc a do čínského Nového roku. 

Jenže 2. listopadu vyhlásily úřady v Čeng-čou přísnou protipandemickou uzávěru (navazující na předchozí menší lockdown), jelikož země i nadále tlačí politiku nulového covidu a v regionu se jednotlivé případy nemoci objevily. Okamžitě byla zrušena veřejná doprava, většině lidí byla nařízena práce z domova. Samozřejmě ne zaměstnancům Foxconnu.

Čína podobný lockdown nezažívá poprvé, obyvatelé si tím prošli už několikrát a řada z nich k tomuto přístupu je kritická. Proto když Čeng-čou uzávěru vyhlásilo, část zaměstnanců Foxconnu z regionu odjela, aby se s nařízením nemusela potýkat. Továrna se téměř přes noc ocitla bez podstatné části pracovní síly, a to zaměstnává 200 tisíc osob. 

Těžké hledání náhrady

7. listopadu Apple přiznal, že dodávky iPhonů 14 Pro a iPhone 14 Pro Max „budou dočasně ovlivněny“ covidovou situaci v Číně, jelikož továrna „funguje s omezenou kapacitou“.

Úřady v Čeng-čou si byly vědomy toho, že situace je zlá, Foxconn je jedním z hlavních průmyslových tahounů v regionu. Začaly proto hledat nové zaměstnance. Zde trochu není jasné, co se odehrálo. Televize CNN s odkazem na čínská státní média 18. listopadu napsala, že se Foxconnu podařilo během pár dní sehnat 100 tisíc nových pracovníků, údajně díky štědrým bonusům.

Listy Financial Times a Le Monde o den později uvedly, že ve skutečnosti nešlo o reálnou náborovou kampaň, ale čínské úřady nařídily, aby každá vesnice v provincii Če-nan poslala do továrny dva své obyvatele. Zbytek byl doplněn stranickými kádry. iPhony tak měli začít vyrábět lidi, kteří to jednak dělat nechtěli a jednak to neuměli.

Mezi zaměstnanci propukly protesty

Že to byl recept na katastrofu, se ukázal tento týden. V továrně v Čeng-čou propukly rozsáhlé protesty, jak píše televize BBC. Příspěvky na sociálních sítích ukazují, že zaměstnanci si stěžují na pracovní podmínky ovlivněné covidovou uzávěrou a i na nedostatek jídla. Ti, kterým se nepodařilo z provincie odjet, totiž podle některých svědectví zůstali v továrně uvězněni.

Některé záběry dokonce ukazují, že protesty jsou násilné. Nutno dodat, že videa dosud nejsou oficiálně ověřená.

V každém případě to znamená, že dodávky nejnovějších iPhonů se v bližší době nezlepší, pokud se naopak ještě nezhorší. Dodací doba na českých stránkách Applu aktuálně ukazuje 5 týdnů, podobné je to i v jiných zemích. Základní iPhony 14 jsou však skladem. 

Diskuze (52) Další článek: ČTÚ spustil novou verzi map pokrytí. K mobilnímu a rozhlasovému signálu přibyl i televizní

Témata článku: Apple, , , , , , Apple iPhone 14 Pro, Apple iPhone 14 Pro Max, Zaměstnanci, Protest, Dodávka, Financial Times, Čeng-čou, Le Monde, Továrna, Uzávěra, BBC, Asia, Chaos, CNN,