Proč je MDA Compact větší a těžší než HTC Diamond

O osm milimetrů výšší, o dvanáct gramů těžší, kosmetické úpravy, jiná záda a jiné barvy uvnitř. Compact vs. Diamond.

Při psaní článku o MDA Compactu pro červnové číslo Mobilit jsem si vzpomněl, jak jsme byli po vydání technických dat po premiéře telefonu upozorněni, že „jsme si ani nevšimli, že je Compact o 8mm větší než Diamond“. Přemýšlel jsem o tom, zdálo se mi to divné. Proč by měly mít dva stejné telefony oblečené do jiných plastů tak výrazně odlišnou výšku? Ale oficiální údaje jsou oficiální údaje…

  • T-Mobile MDA Compact IV: 110 × 52 × 12 mm
  • HTC Touch Diamond: 102 × 51 × 12 mm

předky.png

Hledal jsem prvně pohledem. Je snad větší prostor na displejem? Pod displejem? Displej? Pak jsem přece jen našel něco, co by mohlo znamenat větší výšku Compactu. Zatímco Diamond je ostře řezaný do pravých úhlů, Compact má vrchní i spodní stranu zaoblenou. Vnitřnosti jsou ale stále stejné, onen oblouk navíc je tedy nevyužitý, je to pouze kosmetická úprava. Navíc takto mírný oblouk může jen těžko přidat čtyři milimetry na každé straně. Řešení bylo nakonec docela jednoduché, stačilo sehnat posuvné měřítko a Compact změřit. Výsledek potvrdil, že u T-Mobilu měřili špatně. Compact nemá na výšku 110 milimetrů, ale pouze 104 milimetry, což je o pouhé dva milimetry více než Diamond a to vychází na milimetr na každou zaoblenou stranu. Záhada vyřešena.

Podobná nesrovnalost jako s výškou přístrojů panuje v oficiálních údajích také v udávaných hmotnostech. Diamond má podle HTC 110 gramů, MDA podle T-Mobilu 98 gramů. Opět stejná otázka: rozdíl 12 gramů na stejném přístroji v jiném oblečku? Odpověď najdete na následujících fotografiích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tentokrát byli pravdě blíže u T-Mobilu 

Najdi sedm rozdílů

Jaké jsou další rozdíly mezi Compactem a Diamondem? Jistě jste si všimnuli hranice mezi krytem displeje a blokem funkčních kláves, který kopíruje tvar spodní hrany. Logo HTC bylo u Compactu nahrazeno logem T-Mobilu a kosmetických úprav doznala mřížka fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatímco u Diamondu je to pouze vyfrézovaný otvor do krytu displeje, Compact dostal ještě drobný rámeček

Poněkud záhadnou změnou, jejíž smysl mi uniká, je prohození dvou řad funkčních tlačítek. Zatímco Diamond má piktogramy se sluchátky dole a tlačítka Home a OK nahoře, u Compactu je to přesně naopak. No a co se týče vzhledu, nejvýznamnější změnu najdeme na zádech komunikátoru. Zatímco Diamond se podle svého originálního zdobení i jmenuje a všude se svou zadní stranou chlubí, Compact čtvrté generace se vydal cestou nenápadnou a konzervativní. Matný šedý plast protíná jen lesklý pruh s logem operátora a průhledem fotoaparátu.

předky.png zadky.png

Tolik tedy změny na zevnějšku, pojďme alespoň krátce nahlédnout dovnitř. Pro vývojáře HTC není problém modifikovat TouchFLO 3D. Zákazníky firmy jsou pochopitelně operátoři a ti mají rádi své customizace, tedy uzpůsobení uživatelského prostředí telefonu pro svoji nabídku služeb a také po stránce grafické.

Klepněte pro větší obrázek
Zde můžete porovnat černé prostředí HTC s bílo-magentovým T-Mobilem a oranžovo-šedým Orangem

HTC Touch Pro vs. T-Mobile MDA Vario IV

Jak vidíte níže na fotografiích, Vario IV je tělnatější verzí Compactu IV, HTC Touch Pro boubelatější verzí Diamondu. Na vině je samozřejmě vysouvací klávesnice a konstrukce jejího uchycení. Výška i šířka přístroje zůstaly zachovány, ale tloušťka vzrostla z 12 milimetrů na 18. Přidáním hardwarové klávesnice však rozdíly nekončí. Příjemným bonusem je přidání blesku/přisvětlovací diody (o použité technologii se výrobce nezmiňuje). Nejvýraznější z neviditelných změn oproti Compactu je zdvojnásobení operační paměti na 288 MB, což je hodnota ještě před několika lety běžná pro dospělé notebooky. Zřejmě poslední změnou je osazení přístroje jinou baterií. Zatímco Compact si bude muset vystačit s kapacitou 900 mAh, Vario dostane 1 340 mAh.

Lišit se bude také příchod obou přístrojů na trh. Zatímco HTC začne prodávat svůj Touch Diamond na vybraných evropských trzích už na přelomu června a července a podobně začne i T-Mobile distribuovat první Compacty, na Vario a Touch Pro si počkáme přibližně o čtvrt roku déle. Otázkou jsou také ceny novinek. Zatím víme jen to, že Diamond a Compact IV budou stát pod 14 000 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Diskuze (31) Další článek: Aliph Jawbone 2: luxusní zabiják hluku

Témata článku: HTC, , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, T-Mobile MDA Vario IV, , Červnové číslo, Diamond, Pro +, DIA, Compacty, Stejná otázka, Šedý plast, Vyfrézovaný otvor