Proč krademe software?

Počátkem týdne jsme se v anketě a diskusi ptali, jestli si kupujete software pro chytré telefony. Bylo nám jasné, že uživatelé smartphonů nejsou žádní svatoušci, výsledky a reakce ale přesto překvapily. Téměř šedesát procent hlasujících si nikdy nekoupilo žádný program. Proč?
V novém diskusním fóru už několik dnů běží anketa s názvem „Kupujete si software pro smartphony?“. Otázku není nutné rozebírat, podívejme se rovnou na průběžné výsledky. Odstranil jsem z nich poslední odpověď „Nemám smartphone“, která zde byla jen kvůli tomu, aby nedeformovala jiné možnosti.

Kupujete si software pro smartphony?

  • Ano, všechny aplikace mám legální: 7 %
  • Ano, často používané programy mám legální: 12 %
  • Něco by se našlo, ale většina to nebude: 20 %
  • Už jsem to zkusil: 2 %
  • Ne, software nekupuji: 59 %

Programy jsou drahé

Anketa není nijak reprezentativní, zúčastnilo se jí jen 73 respondentů, takže výsledky rozhodně nelze vztahovat na všechny uživatele chytrých telefonů. Zúčastněných je ale na druhou stranu tolik, aby se nad závěry ankety, která mimochodem stále trvá, a nad vzniklou diskusí dalo zauvažovat. Proč dvě třetiny hlasujících kradou software?

Počítačové pirátství se u nás nejčastěji omlouvá cenami softwaru. Něco na tom je. Pokud Adobe Photoshop stojí pětadvacet tisíc, člověk, který se v něm chce jen naučit pracovat, tuto částku asi neobětuje. Jenže u softwaru pro mobilní telefony se pohybujeme o dva řády níž, mluvíme zde většinou o stokorunách, nikoli tisících nebo dokonce desetitisících.

Nejlepší bude důkaz. Zde jsou ceny několika oblíbených aplikací pro smartphony. Našel jsem je v internetovém obchodě Nokia Gallery nebo na stránkách výrobců.

  • HandyCar (kniha jízd): 386 Kč včetně DPH
  • PowerDictaphone (neomezený diktafon): 195 Kč
  • NetFront (internetový prohlížeč): 386 Kč
  • ProfiMail (e-mailový klient): 530 Kč
  • SuperMiners (hra): 230 Kč

Nechejme teď ale mluvit přímo zúčastněné. Kompletní reakce najdete ve zmiňovaném fóru:

Až budu mít peněz, že nebudu vědět co s nima, tak si taky něco na fóna koupím. Ale jako chudej student si to absolutně nemůžu dovolit!

Nehodlám kupovat, kde na to mam furt brát?

Vždyť 500 Kč za program je podle mě nějak moc. Kdyby to bylo tak možná těch 20 Kč místo 20 $, tak bych si snad aji někdy něco koupil, ale takhle...

Ani tu petistovku nemam, je mi pouze 14 let...

Tyto příspěvky ale trochu kontrastují se skutečností, že chytré mobilní telefony neseženeme levněji než za šest tisíc korun. Naopak ve většině případů jsou dvakrát a často i třikrát dražší. Mýlím se, když si myslím, že v tomto případě by pár set korun za software už neměl být zase takový problém?

Kradu a nestydím se za to

Další a možná horší věc je, že krádež softwaru se bere jako něco úplně normálního. Ba naopak divný je spíš ten, kdo si software kupuje, když si ho přece může zadarmo stáhnout z IRC nebo známých webů.

Pristup mi pripada uplne normalni. Nikdo, koho znam, nekupuje originalni aplikace.

Pokud by neexistoval warez na internetu, proč si něco nekoupit? Byl bych jeden z prvních, který by nakupoval! Ale když máme např. IRC, proč si tam něco „nekoupit“, že!

Ja sam bych si ty programy tahal ilegalni cestou, protoze mi to pripada zbytecny za to platit, i kdyz bych si to mohl dovolit (jako hodne lidi). Ale otazka zni: proc?

Abych pravdu rekl, tak stud ani necitim, protoze je to (mozna bohuzel) dnes bezna vec. Myslim, ze my Cesi uz mame takovou povahu, ze radeji dame prednost tomu, co je zdarma

A proč se za to stydět, dělá to každý, tak proč né já!

V pozadí ale číhá strašák. Co když vývojáře přestane bavit pracovat na nových programech, když si je potom většina lidí zadarmo stáhne z internetu?

No tak trosku se bojim, ale freeware bude vzdy a tech programu, co je ted, vcelku staci.

Na všechno nemám

V tomto článku nepřinesu žádné rozřešení. Nebudu zde mravokárně hřímat nad zkaženým světem, ve kterém se odcizení nehmotného autorského díla bere jako samozřejmost. Skončím ale jednou reakcí z fóra, která dokazuje, že vše není tak černobílé:

Nákup softwaru není podle mne pouze otázka financí , hlavně morálky a etiky . Vzhledem k tomu že krádež se s mým svědomím neslučuje – nekradu. A na co nemám prostředky, prostě nekupuji – tím pádem nemám. Rozhodně to neřeším krádeží ...


Své reakce můžete psát pod článek, nebo rovnou do citované diskuse v novém fóru

Diskuze (121) Další článek: Až vás omrzí mobily, je tady Ericsson

Témata článku: , , Warez, Pro +