Proč ten, který měl přijít, nepřišel? Prý málo spektra, říká o neexistujícím 4. operátorovi ministerstvo

Ze skončené aukce frekvencí pro 5G sítě nevzešel dlouho vzývaný 4. operátor. I když se výsledek aukce snaží vláda i regulátor všemožně prodávat jako úspěch, v reálu jde o další (a zřejmě definitivní) selhání v pokusu o narovnání oligopolního českého telekomunikačního trhu. Ten zůstává zakonzervován v podobě tří velkých hráčů (T-Mobile, O2, Vodafone) a několika menších poskytovatelů, kteří se v případě zájmu o celoplošné pokrytí republiky budou muset spoléhat na sítě stávajících operátorů.

S vysvětlením, proč se nepodařilo ani po trojím přepisování podmínek aukce frekvencí 700 MHz a 3,5 GHz nalákat 4. velkého operátora, přichází nyní Ministerstvo průmyslu a obchodu. Jeho náměstek pro telekomunikace Petr Očko uvedl ve vyjádření pro ČTK: „Většina toho, co je důležité pro to být opravdu infrastrukturním operátorem, byla přidělena v roce 2013. Další část spektra se přidělila v roce 2016 a 2017. A na tu letošní aukci zbylo pásmo 700 MHz, tedy to, které se uvolnilo po televizním vysílání, a pouze polovina pásma mezi 3,4 až 3,8 GHz.“

Podle náměstka neměl o pozici velkého hráče nikdo ze zahraničních investorů zájem kvůli malému množství nabízených kmitočtů. A to prý zástupci ministerstva před zahájením aukce jednali s investory v Jižní Koreji, Spojených státech, Francii, Itálii, Polsku nebo Rakousku. Při konzultacích prý často zaznívalo, že podmínky jsou neatraktivní, protože draženého spektra je málo. Velcí operátoři totiž už před aukcí měli rozděleny kmitočty 800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz.

Bude zájem o národní roaming?

Čtvrtým plnohodnotným operátorem se nakonec nestal ani Nordic Telecom, který ještě při vypisování prvních podmínek aukce na konci roku 2019 dával najevo, že by o pozici velkého hráče zájem měl. Firma si nakonec pouze doplnila kmitočty ve vyšším pásmu 3,4 až 3,8 GHz na celkovou šířku 100 MHz a podobně jako další úspěšní menší vydražitelé (Centronet a Poda) se bude spoléhat na možnost národního roamingu, který bude muset poskytnout operátor O2.

S rozšířením své působnosti na celoplošného poskytovatele mobilních služeb Nordic Telecom počítá: „Úspěch v aukci je pro nás dalším krokem k tomu, abychom se stali důležitým hráčem i na trhu mobilních služeb. Díky nově získaným 5G frekvencím hodláme nabízet mobilní služby zákazníkům na celém území republiky,“ říká ředitel pro vnější vztahy David Voska.

Zda možnosti národního roamingu pro celoplošné pokrytí mobilními službami využijí i dva další menší hráči Centronet a Poda, zatím tyto subjekty nesdělily. Právě od národního roamingu, jehož ceny se budou určovat na základě vynaložených nákladů, nikoli z maloobchodních cen, si ministerstvo slibuje snížení cen mobilních služeb pro koncového spotřebitele.

Výsledky aukce frekvencí pro 5G komentujeme v Týdnu mobilně:

 
Diskuze (36) Další článek: Google Fotky už nebudou zdarma. Co dál? Máte v podstatě dvě možnosti…

Témata článku: , , , , , , , , , , , , CentroNet, GHz, Česká tisková kancelář, Operátor, Mobilní služba, Jižní Korea, Mini +, Kmitočet, Francie, Spektrum, MHz, Pro +, Rakousko