Prodalo se 95 milionů Androidů s 5G. Samsung přepustil přední místa Číně

Prodeje 5G smartphonů postupně rostou, jedním z největších výrobců zůstává Apple, protože všechny jeho aktuální iPhony 12 tuto konektivitu podporují. Na straně smartphonů s Androidem se situace dramaticky mění. Loňský 5G lídr Samsung pomalu klesá pořadím a přední příčky přenechává konkurentům z Číny. Vyplývá to z aktuální studie společnosti Strategy Analytics.

Klepněte pro větší obrázek
Počet prodaných 5G Androidů v 2Q 2021, tržní podíly, meziroční růst a kumulované součty prodejů deseti největších výrobců | Zdroj: Strategy Analytics

Největším výrobcem 5G smartphonů s Androidem bylo ve druhém kalendářním čtvrtletí Xiaomi s 24 miliony prodaných kusů a čtvrtinovým tržním podílem. Na ten čínský výrobce dosáhl hlavně díky široké nabídce levných 5G smartphonů s cenovkou začínající na 200 dolarech (cca 5 tisíc korun s daní). V tomto segmentu se uplatňují zejména dceřiné značky Redmi a Poco.

Před Samsung se podařilo protlačit, i když jen relativně těsně, dalším dvěma čínským značkám – Vivo a Oppo. Obě stejně jako Xiaomi těží z ústupu společnosti Huawei, která se vlivem amerických sankcí potýká s nedostatkem komponent, zejména 5G modemů pro své smartphony. Ačkoli Huawei dosud prodalo v kumulativním součtu nejvíc 5G smartphonů od začátku jejich evidence v roce 2019, jeho aktuální tržní pozice výrazně oslabila a ostatní značky se rychle dotahují.

Samsung se také snaží o dostupné 5G modely, aktuálně je to A22 5G:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: TikTok překonal i Facebook a stal se nejstahovanější aplikací na světě

Témata článku: , , , , , , , , , Největší výrobce, Samsun, Evidence, Pro +, Přední místo, Výrobce,