Prodeje smartphonů porostou, brzy překonají notebooky

Ve hře jsou miliardy dolarů a to je dle Gartneru dobrý důvod proč by měli tradiční výrobci počítačů vstoupit na trh chytrých telefonů a představit své novinky.

V těžkých časech ekonomické krize obecně vzato klesá poptávka a platí to i u mobilů. Ale ne zase tak úplně, chytré telefony jsou totiž na vzestupu a zájem o ně je větší než kdykoli před tím. Tento trend potvrzují i analytici ze společnosti Gartner, kteří letos predikují meziroční nárůst prodejů smartphonů o 29 %, přičemž celkem by se jich mělo za rok 2009 prodat 180 milionů kusů, což je více než suma prodaných notebooků. A jelikož chytré telefony jsou stále výkonnější a poptávka po nich bude růst i nadále, začnou dle Gartneru na tomto trhu nabízet své produkty i výrobci počítačů.


Na trhu chytrých telefonů se schyluje k boji mezi tradičními výrobci mobilů a počítačů. Vyhraje know-how a letité zkušenosti nebo nový neotřelý přístup výrobců jako jsou Asus, Acer či Dell?

Aktuálně si chytré telefony ukousnou z onoho pomyslného koláče trhu mobilních telefonů 14 %, ale analytici predikují, že do tří let to už bude 37 % světového trhu. Celkové příjmy z prodejů chytrých mobilů by měly v roce 2012 dosáhnout 191 miliard dolarů – tedy více než uživatelé zaplatí za přenosné počítače, ty by měly vynést „jen“ 152 miliard dolarů. Od přesných čísel ale můžeme do jisté míry abstrahovat, důležitý je totiž onen trend.

Gartner dále zmiňuje, že tradiční výrobci počítačů (krom Applu) dlouhodobě zabírají na trhu smartphonů necelé jedno procento. A z toho dle očekávání Gartneru vyplývá snaha a zájem na trh co nejdříve více proniknout a tudíž představit nové modely. Příkladem mohou být více či méně odhalené komunikátory od Asusu, Aceru a Dellu – mimochodem bude zajímavé sledovat na jaký operační systém jednotliví výrobci vsadí, hodně se totiž spekuluje o Androidu a shodou okolností i Gartner má ve vyhlídkách otevřené platformy Googlu jasno.


volambaner.jpg

Čtěte také: Android trumfne do roku 2012 všechny platformy krom Symbianu

Během tří let se z něj má stát dvojka na trhu mobilních operačních systémů s podílem 14 %.


Na druhou stranu je každý začátek těžký a proto studie Gartneru nepřipisuje tradičním výrobcům počítačů větší než dvouprocentní podíl na trhu chytrých telefonů během následujících tří let. Vedoucí analytička Gartneru Roberta Cozza tvrdí, že v době, kdy se schopnosti mobilních počítačů a smartphonů do značné míry překrývají, začínají producenti PC cítit šanci, kterou si nemohou dovolit ignorovat i když obstát v konkurenčním boji bude těžké.

„Prodejci počítačů by si měli uvědomit, že sbližování technologií nabízí možnost vstoupit na pole chytrých telefonů, ale zaběhnuté obchodní modely se zde značně odlišují od trhu s osobními počítači,“ říká Cozza. „Ze strany PC prodejců je obtížné jednoduše využít stávajících dodavatelských řetězců a prodejních kanálů k rozšíření své přítomnost na trhu smartphonů. Trh chytrých telefonů a notebooků se řídí odlišnými pravidly, zejména pokud jde o úspěšný marketing a prodej.“

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Acer Liquid: První 1 GHz WVGA komunikátor se systémem Android je už jistý

Výrobci počítačů ve svých přístrojích tradičně využívali platformu Windows Mobile, ke které z jejich pohledu mají jejich zákazníci nakupující počítače nejblíže. Vstup na trh chytrých telefonů je pro výrobce počítačů výzva, musí se přizpůsobit a založit své portfolio na telefonech orientovaných na zákazníka, brát v úvahu kratší životní cykly, vytvořit atraktivní módní design a v neposlední řadě hardwarovou i softwarovou rozmanitost, což bude vyžadovat zmapování preferencí spotřebitelů.

Hlavní nástrahy vstupu na trh smartphonů pro výrobce počítačů shrnuje Gartner do následujících bodů:

  • smartphony nejsou žádné „ořezané“ verze přenosných počítačů. Technické specifikace jsou méně podstatné
  • distribuční cesty jsou do značné míry kontrolovány mobilními operátory
  • na trhu mobilních telefonů je nutné se odlišit, důležitou roli hraje značka a to co si pod ní uživatelé představují a co očekávají
  • tradiční výrobci telefonů budou na trhu dominovat, jelikož mohou těžit ze své současné pozice, zkušeností a znalostí přání zákazníků
Diskuze (4) Další článek: Simore X: proměnte svůj mobil na Dual-SIM (video)

Témata článku: Acer, Asus, , , Acer Liquid, Apple iPhone 4GB, Pro +, Pór, Brzy, Přání zákazníků, Notebook, Pře, SMA, Prodej smartphonů, Prodej, Note