Programy, které by ve vašem Pocket PC rozhodně neměly chybět (2.část)

Pro kapesní počítače na platformě Pocket PC existuje nepřeberné množství programů. Ty se liší svým zaměřením, cenou a mimo jiné i užitečností a praktičností. V druhé části si opět představíme několik programů, které jsem za dobu používání PDA vyhodnotil jako nejužitečnější.

Krása kapesních počítačů spočívá v jejich snadné softwarové rozšiřitelnosti. Pro platformu Pocket PC existují tisíce programů nejrůznějšího zaměření a dnes a denně přibývají desítky dalších. Ne všechny programy jsou však užitečné, praktické, uživatelsky přívětivé či odpovídající své ceně. V druhém pokračování našeho miniseriálu si opět blíže představíme několik aplikací, které mají v mém PDA dlouhodobě rezervován kousek paměti. Snažil jsem se vybrat programy nabízené zdarma, možná zde naleznete alternativu k programu, za který musíte platit.

PocketMusic 1.1

www.pocketmind.com
zdarma

Program PocketMusic si dovolím označit jako nejlepší přehrávač empétrojek v dnešní době. Tvůrci se nechali inspirovat známým WinAmpem a myslím, že to nebylo na škodu. Program se dobře ovládá, zobrazuje seznam všech skladeb, nabízí zvukový ekvalizér. Pochvalu si zaslouží ovládání hlasitosti. Jistě jste při poslechu hudby v jakémkoli jiném programu zjistili, že lze hlasitost ovládat jen ve stupních a nikoli plynule. A protože zákon schválnosti platí vždy a všude, jeden stupeň byl příliš potichu a další už moc hlasitě. Minulý čas jsem v předchozí větě užil záměrně, stáhněte si PocketMusic a vychutnejte si plynulé nastavení hlasitosti. Parádička! Program si rozumí s playlisty i ID3Tagy, zvládá jakýkoli datový tok včetně VBR.

Pod lupou jsme se na PocketMusic již podívali.

World off-line

www.sunnysoft.cz
cena: 279 Kč

Český program World off-line je velmi dobrou náhradou za pochybně fungující a omezení plnou službu AvantGo. Jestliže jste o této službě ještě neslyšeli, vězte, že svému majiteli po připojení k internetu stáhla obsah vybraných e-zinů přímo do PDA a ten mohl informace v klidu vstřebat cestou do práce či v další volné chvíli. AvantGo však prochází obdobím krize, vyskytla se velká omezení a nemožnost podrobného nastavení žádaných informací. Program World off-line stahuje přes PC připojené k internetu obsah stránek a ukládá je k pozdějšímu přečtení. Ohromnou výhodou je nespočet možností nastavení. Od celkové velikosti daného kanálů, ne/povolení obrázků (popřípadě jejich velikost), ne/povolení přístupu na jiné servery a mnoho dalšího. Jestliže nemáte čas číst novinky přímo na PC, vyzkoušejte World off-line. Jde o skutečně dobrý software.

Chcete vědět další podrobnosti o programu World off-line? Mrkněte sem.

PQView

www.hanaho.com
zdarma

Barevný displej se pomalu ale jistě zabydlel ve většině kapesních počítačů. Byla by škoda jej využít jen a pouze k PIM aplikacím či surfování na internetu. Dříve nebo později se ve vašem PDA nějaký ten obrázek objeví. Rodiny, blízkých, přátel, či jen humorné obrázky pro pobavení svého okolí. Zobrazit obrázky umí sice integrovaný Internet Explorer for Pocket PC, zjistíte však, že není ani rychlý, ani pohodlný. Pro práci s obrázky se mi osvědčil program PQView. Je nabízen zdarma, umí toho hodně a je rychlý. Co víc si přát?


ICQ for Pocket PC

www.icq.com
zdarma

Když se řekne on-line komunikace, na mysl se vydere zelená kytička a ICQ; celosvětově oblíbený program, který umožňuje rychlé zasílání zpráv. Jestliže máte komunikátor, nebo mobilní telefon podporující datové přenosy (nejlépe GPRS), můžete být se zelenou kytičkou čtyřiadvacet hodin denně vždy a všude. ICQ for Pocket PC je sice značně ořezané a nenabízí zdaleka tolik funkcí, jako verze stolní, to základní však zvládá: zasílat textové zprávy, a to bez přehnaných nároků na přenos dat. Jestliže pro připojení užijete výše zmíněné GPRS, hodinový „pokec“ z kopce či hospůdky vás vyjde na koruny.

Naši recenzi programu ICQ for Pocket PC si můžete přečíst zde.

Pocket Screen Capture

http://www.cetoolbox.com/PocketScreenCapture
zdarma

Název programu mluví za sebe. Pocket Screen Capture umožní „típat“ obsah obrazovky. Celá práce s programem je jednoduchá: spustíte program, načež vyskočí malé okno informující, že se po stisku OK odpočítá pět sekund a obrazovka se uloží do kořenového adresáře Temp. Program ukládá obrázky jako dekomprimované BMP. Pocket Screen Capture mi dobře slouží již více jak rok; všechny obrázky v mých článcích o Pocket PC jsou pořízený právě tímto programem.

  

MultiIE

www.southwaycorp.net
cena: 14,95 dolaů

MultiIE zachraňuje to, na co se u Microsoftu při vývoji Pocket Internet Exploreru pozapomnělo: možnost současného otevření více oken, uložení stránky pro čtení offline a několik dalších možností. Jestliže se připojujete k internetu pomocí časově účtovaných přenosů (HSCSD, CSD), může vám MultiIE ušetřit nějakou korunu.

O programu MultiIE jsme již psali.

Příště pokračujeme

I v dalším díle se podíváme na zajímavé a užitečné programy pro kapesní počítače na platformě Pocket PC. A opět platí: jestliže máte i vy své oblíbené programy, bez kterých si své PDA nedokážete představit, podělte se s námi v diskusním fóru.

Diskuze (30) Další článek: Každý druhý Čech má Nokii

Témata článku: , , , Pocket PC, Vaš, Pocket, Pro +, Kter, Dobrý software, Program