Prohlížíme internetové stránky na displeji mobilu

Technologie wap pomalu upadá v zapomnění a na světlo se dostává internet v mobilu. Víte ale, jaké jsou výhody a nevýhody prohlížení webových stránek na displejích chytrých mobilních telefonů? Jaký prohlížeč je pro surfování mobilním internetem nejvhodnější? A co vůbec dnešní prohlížeče nabídnou?
Kapitoly článku

Především kvůli cenové politice mobilních operátorů je wap v českých končinách pomalu, ale jistě umírajícím přežitkem. V některých částech světa je wap úspěšný, případně podobné služby – příkladem za všechny je i-mode japonské společnosti NTT DoCoMo. Jinde wap pomalu upadá v zapomnění a nahrazují jej jiné moderní technologie. A ty jej také asi nahradí, protože moderní telefony už zvládají prohlížet běžné internetové stránky. V tomto článku vám řekneme, jestli to vůbec má smysl a jak webové stránky na displeji mobilu vypadají.

Tip: Bližší srovnání wapu a mobilního internetu najdete v našem starším článku.

Internet na mobilech? Proč ne

Pro kvalitní prohlížení webových stránek na displejích mobilních telefonů si už nevystačíte pouze se standardním wapovým prohlížečem. S nástupem wapu verze 2.0 se do mobilních telefonů začal pomalu dostávat standard XHTML. A právě XHTML a jeho verze XHTML-MP určená speciálně pro mobilní telefony byly jedním z hlavních impulsů pro rozvoj klasického internetu portovaného do přenosných zařízení.

Kdybyste se v dobách rozvoje mobilní telefonie zmínili o prohlížení internetu na displeji mobilů, asi jen málokdo by vás nepovažoval za blázna. Myšlenka mobilního internetu byla v té době spojena spíše s kapesními počítači a přenosnými elektronickými organizátory. S postupem času však vývoj došel k otázce, která se nabízela už od prvopočátku: Proč mít dvě, když stačí jedno?

Smartphony vévodí

Jako další přelom v této oblasti lze označit příchod chytrých telefonů vybavených operačním systémem. Máte-li v ruce smartphone nebo komunikátor, už nemusíte bádat nad tím, zda podporuje prohlížení webových stránek či ne. Práce s internetem je totiž jednou ze základních vlastností mobilního operačního systému. Smartphony tak dávají svými většími displeji internetu potřebné pohodlí.

Je ale jasné, že klasickým počítačovým prohlížečům nebudou mobilní browsery ještě dlouho sahat ani po kotníky. Mobilní internet má totiž hned několik zásadních nedostatků, které při surfování bereme dnes už jako samozřejmost.

Myš zatím chybí

Kurzor myši je nepostradatelným prvkem při prohlížení webového obsahu. Vývojáři softwaru se snaží mobilní prohlížeče přizpůsobit tak, aby bylo prohlížení i bez kurzoru co možná nejpohodlnější. Zatím nutno dodat, že se jim to daří; ale jen částečně.

Prohlížeče většinou dokážou procházet stránkou ve dvou módech. V prvním z nich zobrazeným webem pouze listujete bez možnosti jakékoliv zpětné vazby na prohlíženou stránku. V druhém pak přecházíte mezi jednotlivými odkazy, čímž se stránka postupně, ale mnohem pomaleji roluje. V této kategorii mají nespornou výhodu zařízení s dotykovým displejem.

Vybírání odkazů už bychom měli, ale co třeba standardní navigační prvky? Protože displeje telefonů velikostí zrovna neoplývají, bývá adresní řádek skryt do nabídky lokálního menu aplikace. Zde ve většině případů najdete i tlačítka Back, Previous nebo Refresh pro posun o jednu prohlíženou stránku zpět, vpřed nebo obnovení zobrazené webové adresy.

Multitasking, ale jen částečně

Operační systémy se od klasických telefonů liší v mnohém, mimo jiné i v podpoře multitaskingu. Možnost paralelního běhu více na sobě nezávislých aplikací však u surfování po internetu nijak zvlášť nevyužijete, snad jen při možnosti přepínat se do jiných aplikací.

Současné prohlížeče také většinou neumožňují práci s více okny najednou. Tento nedostatek se dá někdy obejít současným spuštěním více prohlížečů najednou. I zde ale můžete narazit, protože například NetFront, o kterém se zmíníme ještě později, vyžaduje pro svůj běh tolik systémových prostředků, že paralelní spuštění dalšího prohlížeče je prakticky nemožné.

Rozlišení

Rozlišení displejů je asi největší slabinou současných možností mobilního internetu. Výhodu zde mají komunikátory s velkými displeji, ale ani u nich se dojem ze stránky neblízí kvalitě, jakou může nabídnout monitor počítače.

Problémy s rozlišením se vývojáři snaží alespoň částečně řešit vlastními kompresními technologiemi. Princip je jednoduchý. Aby byl obsah na displeji mobilního telefonu čitelný a pokud možno bez nutnosti vertikálního skrolování, je třeba několik základních úprav:

  • Velikost obrázků – obrázky musejí být zmenšeny na takovou velikost, aby byly na displeji dostatečně zřetelné, ale přitom neblokovaly zobrazení nejdůležitější části stránky – textu. V lepších prohlížečích je na požádání možné stáhnout obrázky v plné velikosti. Pokud je vám připojení na internet účtováno podle objemu přenesených dat, prakticky všechny webové prohlížeče už dnes nabízejí možnost zablokování obrázků.
  • Text – ani text nelze nechat v jeho původní podobě. Slova musejí být opět zmenšena a zalamována tak, aby byl celý text dostatečně dobře čitelný, ale přitom stránka co možná nejméně ztrácela svůj původní vzhled a uspořádání prvků. Lepší prohlížeče opět dokáží velikost textu upravit podle přání uživatele.

Zkomprimuj a ušetři

Pokud obrázky ani další prvky stránky nejsou zobrazovány v plné velikosti, znamená to, že v plné velikosti nemusejí být ani načítány do telefonu. Pro rychlejší zobrazování a co nejvyšší snížení objemu přenášených dat jsou dnes webové stránky a jejich elementy před stažením komprimovány. Tím pomáhají prohlížeče ušetřit nejen čas, ale především peníze.

Další možností, jak ušetřit nemalé prostředky je vyrovnávací paměť cache. Do cache jsou automaticky ukládány nejrůznější elementy navštěvovaných stránek. Při příští návštěvě nebo použití tlačítka Back tak nemusíte znovu stahovat všechny obrázky, skripty a prvky na stránce.

Pokročilé webové služby

Dnešní internet je již na úplně jiné úrovni než před lety. Spousta webů vyžaduje pro surfování podporu souborů cookies, certifikáty zabezpečení, podporu flashových animací nebo minimálně kaskádové styly. Už i nejjednodušší prohlížeče dneška by si měly bez problémů poradit minimálně s kaskádovými styly, flashovými animacemi a ukládáním cookies. Bezpečnostní certifikáty už nejsou tolik rozšířenou funkcí, a setkáte se s nimi proto jen u lepších prohlížečů.

Samotnou kapitolou jsou pak skripty. Jedničky, mezi něž patří NetFront nebo mobilní Opera, si bez problémů poradí s jednoduchými JavaScipty. Složitější skripty už mohou být tvrdším oříškem. Jak tlustá je ale linie mezi jednoduchými a složitějšími prvky vám asi nikdo přesně nepoví.

Docela malou váhu uživatelé přikládají kódování. Nemáte-li problém s angličtinou a surfujete často na zahraničních webech, pak vás asi špatné zobrazení kódování příliš trápit nebude. Některé české stránky, které se nedrží předepsaných standardů, by ale mohly mít problémy. Opět záleží na prohlížeči. Pokud automatické kódování zklame a české znaky budou na displeji nečitelné, vyzkoušejte projít menu a pokusit se najít nastavení kódování.

Rozdíly s každým kusem

Předchozí informace berte spíše jen jako obecný úvod. V důsledku nakonec vždy závisí na použitém webovém prohlížeči a někdy i typu mobilního telefonu.

Zajímavé odkazy:

Specifikace formátu wap
Podrobné informace o XHTML-MP


V následující kapitole si představíme konkrétní prohlížeče pro chytré mobilní telefony

Témata článku: , , , , , , Displej mobilu, Načítání stránky, MOBI, Pro +, Internetové stránky, Původní vzhled, Dnešní internet, Špatné zobrazení, Nejdůležitější část, Str, Mobil, Displej, Předepsaný standard, ? Displej