Průměrný Čech prosurfuje téměř 1 GB měsíčně. Jak jste na tom vy?

  • Datový průměr na SIM využívající datové služby vzrosl loni o třetinu
  • Celkem sítěmi operátorů v roce 2017 proteklo 183 petabajtů dat
  • Polovina přenesených dat připadla na tzv. fixní LTE, což je pikantní

Dle ČTÚ vzrost loni objem přenesených dat v mobilních sítích tuzemských operátorů na 183 petabajtů. V lépe uchopitelných jednotkách je to přibližně 192 milionů GB. Pikantní je skutečnost, že 49 % má na svědomí tzv. fixní LTE připojení.

Klepněte pro větší obrázek
Statistika přenesených dat dle ČTÚ

Pikantní proto, že tak můžeme dát za pravdu asociaci operátorů, která tvrdí, že pevné připojení je u nás především mimo větší sídliště tak bídné, že by zákazníci využívali raději LTE, kdyby nebyly ze strany operátorů stanoveny přísné FUP limity a vysoké ceny...

Pokud čísla „očistíme“ od fixního LTE připojení, vyjde průměr 971 MB na SIM. Ale pozor, jde pouze o SIM karty využívající datové služby, tedy nikoli průměr za 14,6 milionu aktivních SIM. Za rok 2016 to bylo jen 630 MB, nárůst je tady zhruba třetinový.

Klepněte pro větší obrázek
Statistiky z výroční zprávy ČTÚ

Mimochodem, datové SIM jsou takové, které se alespoň jednou za poslední tři měsíce připojily k internetu. Každý takový zákazník přinese do kasy operátora měsíčně v průměru stovku.

Průměrná spotřeba včetně fixního LTE vychází na 1856 MB. Výnos z „datové“ SIMky, kterých u nás zase tolik nemáme (jen asi 5 %), činí zhruba dvojnásobek.

Růst objemu přenesených dat je trend, který lze pozorovat prakticky na každém trhu, u nás je však poměrně pozvolný, přestože všichni tři velcí operátoři představili loni nové datově bohatší tarify.

Diskuze (104) Další článek: Tři největší technologické úlety, které Google v týdnu představil

Témata článku: , , , , , , , Mobilní síť, Tuzemský operátor, Datový průměr, Vysoká cena, Meš, June, Průměrná spotřeba, Data, Jak, Pro +, Poslední měsíc, Průměrný čech, Přenesená data, SIM, Datová služba, Průměr, Velký operátor, May