První 6G síť vznikne v Jižní Koreji do pěti let. Proti 5G má mít až stonásobnou přenosovou kapacitu

  • V Evropě se o 6G sítítch čile debatuje a vytvářejí se pracovní skupiny
  • Jižní Korea má vlastní plán, svou 6G síť bude mít v roce 2028
  • Tamní vláda chce do vývoje zapojit všechny lokální firmy

Jižní Korea se stane první zemí na světě, ve které vznikne mobilní síť šesté generace. Podle vyjádření místního Ministerstva vědy, informačních a komunikačních technologií se tak stane v roce 2028. Tedy o dva roky dříve, než byl původní plán. 

Vláda v Jižní Koreji nechce být v segmentu 6G sítí „jen první“, ale chce podnítit i místní firmy, aby vyráběly komponenty, potřebné vybavení a doplňky infrastruktury potřebné pro vývoj a nasazení 6G sítí. Vláda chce současně podpořit i dodavatelský řetězec, a to v době, kdy je vývoj 6G sítí v plném proudu. Celý „státní projekt“ už spolknul obří investice, zhruba 10,7 miliard korun.

Jižní Korea, která je v Asii čtvrtou největší ekonomikou, v roce 2022 držela 25,9 % všech patentů týkající se 5G sítí. A to před Čínou s 26,8 procenty. Jihokorejská vláda tedy chce udržet svůj technologický náskok rapidním vývojem sítí 6G. Jejich hlavní hybnou silou však tentokrát nejsou přímo smartphony, ale segment IoT. Na druhou stranu, jsou to právě sítě 6G, které mají odemknout důkladné propojení skutečné a virtuální reality či dokonce hologramovou komunikaci, kterou známe ze sci-fi filmů. 

Jak vidí Oppo mobilní budoucnost (6G sítě v roce 2035):

Přenosová kapacita 6G sítí má být oproti 5G sítím až stonásobná, síťové zpoždění má být sníženo z milisekund na mikrosekundy. Jižní Korea má navíc jasný cíl, za kterým si jde. V Evropě jsme aktuálně ve fázi příprav, diskusí a tvorby pracovních skupin. A něco nám říká, že Jižní Korea bude za pět let úplně někde jinde, než Evropa...

Zdroj ithome

Diskuze (33) Další článek: Konec upatlaným mobilům. Americká firma přišla na to, jak nechat displeje čistit automaticky

Témata článku: , , , , , , , Vláda, Mobilní síť, Jižní Korea, Pracovní skupina, Síť, Evropa, Asie, Vývoj