První blockchainový telefon je na světě. Za HTC Exodus 1 zaplatíte kryptoměnou

0,15 bitcoinu nebo 4,78 etherea – to je aktuální cenovka prvního blockchain smartphonu na světě HTC Exodus 1. Ačkoli zařízení láká i na kvalitní zpracování a dobrou výbavu, nejdůležitější v případě tohoto modelu je bezpečnost. Smartphone je vybaven zónou oddělenou od systému Android, na němž jinak telefon pracuje. Zde budou uloženy klíče od kryptoměn, NFT cenností a v blízké budoucnosti i klíče od uživatelských dat uložených v blockchainové síti.

Klepněte pro větší obrázek

Základním mottem celého projektu Exodus je decentralizace. Z důvodů co možná nejvyššího zabezpečení nesmí být data uložena pouze na jednom místě – ať už je to úložiště přímo v zařízení nebo na jediném vzdáleném serveru (cloudu). Nositeli zabezpečení jsou v tomto případě klíče uchované v zabezpečeném prostoru mimo operační systém na vlastním zařízení, ale i mimo něj.

Patří budoucnost blockchainu?

Uživatelé si jednoduše vyberou několik důvěryhodných přátel, které požádají o instalaci aplikace pro správu klíčů. Tajný algoritmus pro sdílení pak rozdělí jejich seed na části, které rozešle na vybrané kontakty. O přístup ke svým prostředkům tak uživatel nepřijde za žádných okolností. Navíc si může být jistý, že k jeho kódům nemá přístup ani HTC. Pro obnovení klíčů slouží mechanismus Social Key Recovery, který funguje i v případě ztráty či odcizení smartphonu. Dokonce vyřeší i zapomenutí přístupového kódu.

HTC tak s modelem Exodus 1 vytvořilo základy pro práci s digitálními aktivy a decentralizovanými aplikacemi na mobilním zařízení. Nyní oslovuje vývojáře za účelem tvorby nových aplikací a řešení. Dalším krokem bude uvolnění API právce klíčů Zion i SDK peněženky vývojářům třetích stran, kteří získají možnost používat Exodus 1 k ochraně klíčů a podepisování transakcí.

Po stránce designu a hardwaru jde o špičkové zařízení, které se nejvíce podobá vlajkovému modelu HTC U12+ v modré variantě s poloprůhlednými zády, kde prosvítají jednotlivé komponenty. Také výbava je velmi podobná, telefonu nechybí odolnost IP68 a ovládání pomocí mačkání rámu (Edge Sense 2). HTC Exodus 1 je možné předobjednat na stránkách www.htcexodus.com. Odesílání prvních kusů je plánováno na prosinec 2018. Cena v přepočtu z kryptoměn činila v době psaní článku zhruba 21,5 tisíce korun.

HTC Exodus 1
rozměry a hmotnost: ? × ? × ? mm
displej: 6,0", kapacitní S-LCD, 1 440 × 2 880, 537 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1200|400 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 6 GB, baterie: 3 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 845 (8× Cortex-A75, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 8.1 (Oreo)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
54 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (6) Další článek: LTE smartphony budou mít převahu ještě nejméně pět let, rozvoj 5G bude pozvolný

Témata článku: HTC, , , , , , , , , , HTC Exodus 1, HTC Exodus, Transakce, Přístupový kód, Základní mott, Zabezpečený prostor, Vybraný kontakt, ETH, Třetí strana, Kvalitní zpracování, První kus, Operační systém, Odcizení, API, Blízká budoucnost,