První dojmy z tajného Sony Ericssonu P810/P900

Naši zahraniční kolegové měli možnost vyzkoušet nástupce komunikátoru P800. Seznamte se s tímto úžasným přístrojem, který sice není revoluční, na druhou stranu přináší jistá vylepšení. Známe i datum představení a předběžnou cenu.
Kapitoly článku

Na švýcarském webu Mobile.bpit.ch se předevčírem objevilo exkluzivní preview nového komunikátoru od Sony Ericssonu, přesněji řečeno nástupce modelu P800. S dovolením autorů vás můžeme seznámit s krátkými postřehy z novinky, zbytek představení i s fotografiemi si můžete přečíst v originále, text je bohužel ve francoužštině. V článku ovšem naleznete velmi kvalitní fotografie, určitě se tam stojí za to mrknout.

Včera se první zkušenosti objevily i na ruském webu Mobile-review.com. Naleznete tam rovněž velmi kvalitní fotografie.

Tip: Podrobné technické informace naleznete v našem dřívějším článku.

Krásný a náročný

Začneme u vzhledu. Ten je oproti P800 daleko usedlejší, stříbrno-tmavý kabát se tváří o mnoho seriózněji, ale na druhou stranu ne zbytečně luxusně, tudíž jej asi nebudete leštit na každém rohu jako nejnovější Rolexky. Vnější provedení se mi zdá velmi použitelné a praktické, v některých ohledech připomíná T610ku.

Má velmi podobné designové prvky a dle fotek je to Sony Ericsson jak poleno. Vypadá zkrátka sakra dobře, P800 byla zpočátku trošku neohrabané káčátko, azurová barva se podle mě k přístroji jeho kategorie ani nehodila, zde ale vše sedí. Oko pozorovatele potěší i jeho velikost, novinka je menší a lehčí, tudíž vás nebude tolik zatěžovat po kapsách, a to bez ztráty hodnoty! Konkrétní rozměry přístroje jsou 115 x 57 x 27 mm, hmotnost pak 130 gramů.

Uspořádání základních ovládacích prvků se nijak radikálně nezměnilo. Vlevo se nachází tlačítko on/off, infračervený port, kolečko Jog Dial a konektor pro headset, který je nyní schován pod krytkou. Vpravo jsou k dispozici tlačítka pro kameru a přístup na web. Pod nimi pak paměťová karta, stylus byl přesunut dozadu. Nová je klávesnice s hliníkovými klávesy, která už nefunguje mechanicky, ale elektronicky prostřednictvím mikrospínačů.

Krabice plná překvapení

Už v základním balení naleznete dvě ovládací pera, která jsou nyní tenčí a více se blíží těm, jež nalezneme u kapesních počítačů. Stylus se zasouvá na levé zadní straně přístroje. Dále nechybí paměťová karta Sony Memory Stick o kapacitě 32 MB, synchronizační stojánek pro připojení telefonu k počítači přes USB a stereo bondovka. Balení obsahuje i malý šroubovák s dvěma náhradními šroubky, kterým můžete nastavit uchycení klávesnice a eliminovat její "vyviklanost" - velmi praktické, bravo!

Co se baterie týče, tak ta je totožná s tou, co nalezneme v útrobách P800. Jedná se o typ Li-Pol s kapacitou 1000 mAh, což tomuto Sony Ericssonu propůjčuje výdrž zhruba na dobu dvou dnů.

Displej a kamera

Displej je samozřejmě dotykový s rozlišením 208 x 320 bodů, v zavřeném stavu pak 208 x 208 pixelů, a dokáže zobrazit maximálně 65 tisíc barev. Podle fotografií se vcelku dost leskne, oproti P800 by však měl nabídnout lepší kvalitu. Jestli se jedná o pasivní či aktivní typ, to zatím nevíme, mohla by se však objevit varianta TFD, kterou nalezneme například u véčka Z600. Novinkou jsou barevná schémata, nemusíte se už tak vázat pouze na jednu barvu menu.

Tip: Přečtěte si megarecenzi Sony Ericssonu P800.

Trošku zklamáním je použití stejného VGA foťáčku jako u předchůdce. S ním dokáže telefon fotit "pouze" v nejvyšším rozlišení 640 x 480 bodů, čekali jsme však víc. Mezi další varianty patří 320 x 240 a 160 x 120 bodů. Aby fotky byly co nejvíc dle vašich představ, nabízí se nejrůznější druhy nastavení, ať už jasu, kontrastu, světelných podmínek či kvality, která se nastavuje ve třech stupních (high, average, low). Kvalita pořízených fotografií se mi zdá o něco lepší než u P800.

Nahrávat můžete videosekvence o délce až deseti minut, záleží ovšem na kapacitě paměti. Ostatně ta byla zvětšena na 16 MB (místo 12 MB). Pokud je vám i to málo, nezoufejte, k dispozici máte ještě paměťové karty. 

Témata článku: Sony, , , Huawei P9, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Nový stylus, Eri, Nejrůznější druh, Dieta, Son, Rolex