První evropský UMA telefon v prodeji

V uplynulých dnech Samsung uvedl v Itálii do prodeje vůbec první komerční UMA telefon na světě. Díky technologii UMA (Unlicensed Mobile Access; více zde) dokáže Samsung SGH-P200 při komunikaci plynule přecházet mezi cellulárními sítěmi (GSM, GPRS, EDGE) a bezdrátovými LAN sítěmi (Wi-Fi), aniž by byla tato změna patrná.

O UMA se často hovoří jako o nástupci současných mobilních technologií. Ani ne u klasických datových přenosů jako spíše u VoIP hovorů oceníte právě plynulost přechodu mezi různými druhy sítí. Hovor tedy můžete začít v některé podporované Wi-Fi síti a v případě přechodu mimo signál hot-spotu se datové přenosy automaticky přepnou na signál technologie GPRS nebo EDGE v síti mobilní.

    
Samsung SGH-P200

Další výbavou ale patří Samsung SGH-P200 spíše k průměru. Je vybaven 1,3 megapixelovým fotoaparátem, displejem s rozlišením 176 × 220 bodů se schopností zobrazit až 262 tisíc barev a interní pamětí o velikosti 80 MB. Mimo výše zmíněných obsahuje i přehrávač hudebních skladeb a videosouborů nebo podporu technologie Pictbridge pro přímý tisk obrázků na kompatibilních tiskárnách.

Podle informací by se měl telefon v blízké budoucnosti objevit i v dalších evropských státech. O tom, zda se dostane i do České republiky zatím nemáme podrobnější informace.

Diskuze (4) Další článek: Motorola: prodali jsme více než 50 milionů Razrů

Témata článku: Prodej, Pro +, Telefon