První pohled na Siemens SX45: živé setkání s mobilem v kapesním počítači

Siemens na svém invexovém stánku v pavilonu Z představil funkční model klasického PDA s mobilním telefonem v jednom zařízení nesoucí název SX45. Jaké jsou naše první pocity a co SX45 umí?

Siemens na svém invexovém stánku představil funkční, avšak nefinální model přístroje SX45. Záměrně se vyvaruji označení „mobilní telefon“ jelikož se jedná o PDA s mobilním telefonem. Čím nás tedy Siemens překvapí?

Stříbrný elegán

Rozměry přístroje jsou řečí čísel 134 x 87 x 26 milimetrů, velikost můžeme srovnat s konkurenčním Triem Mondo či Compaqem Aero. Hmotnost nepřekvapila, je přesně taková, na jakou přístroj vypadá, tedy 303 gramů (je v tom mobil, tak co se divíte :-). Design přístroje je vcelku elegantní, přední masce dominuje stříbrná barva. Displej má fyzickou velikost 57 x 76 milimetrů, rozlišení je standardních 240 x 320 pixelů, přičemž SX45 dokáže zobrazit až 65 536 barev. Zadní strana je vyvedena z „levného“ šedého plastu, což celkový dojem výjimečného stroje poněkud kazí.

Na zadní straně mne zaujal velký nápis CASIO. Na mou otázku k této skutečnosti mi bylo vysvětleno, že SX45 je společným dílem Siemensu i Casia, ale Siemens má na tento model přednostní právo. Casio by mělo svůj „SX45“ také prodávat, avšak později a s trochu pozměněným designem. Pochvalu si zaslouží pero. Je sice vcelku tenké, ale jeho hmotnost není „plastová“ a tudíž se lépe drží v ruce. Kdyby neměl SX45 anténu, nikoho by asi nenapadlo, že je přístroj uzpůsoben i pro klasické mobilní telefonování. To však lze realizovat jen pomocí dodávaného headsetu s tlačítkem pro příjem a ukončení hovoru.

Mnoho možností k lepšímu ovládání

Ovládání probíhá především pomocí pera a dotykového displeje. Tělo přístroje je však obohaceno o několik tlačítek, jež mají usnadnit a zrychlit spouštění některých aplikací. Přední čtyřsměrové slouží pro rychlejší pohyb v menu, tři tlačítka na přední masce jsou nastavena na rychlé spouštění vybraných aplikací, tato nastavení však lze dle libosti měnit. Mé pozornosti neunikla ani tlačítka na levém boku přístroje. Zajímavé je zejména kolečko ne nepodobné Jog-dialu z přístrojů Sony. Zde je však kolečko větší a lze jím pootočit jen o několik stupňů na obě strany. Vhodnější srovnání by bylo s dvoupólovým šoupátkem. Další tlačítka slouží zejména pro obsluhu hlasového záznamníku. Zajímavostí je možnost nastavit si kombinace tlačítek z předního panelu a tlačítek z boční strany, čímž získáme více kombinací, než si uživatel zapamatuje. Třešničkou na dortu je možnost spouštění aplikací hlasovým povelem, jak jej známe z některých mobilních telefonů.

Malý, ale šikovný

Srdcem Siemensu SX45 je 150 MHz MIPS R4000 procesor s integrovaným grafickým akcelerátorem. Paměti je dostatek, PDA má 16 MB ROM, 32 MB RAM a paměť lze navíc rozšířit kartami MultimediaCard i Compact Flash. Svěřený výkon je naplno využit operačním systémem Windows CE 3.0 (kdyby tam byl EPOC, stačilo by MHz podstatně méně). Práce s přístrojem byla celkem svižná, například zobrazování obrázku či přehrávání videa neznamená pro SX45 žádný problém. Windows CE jsou však známé svým postupným zpomalováním s přibývajícími daty či spuštěnými aplikacemi. Závěry však vyvodíme až po praktickém testu.

Podívejme se tedy zběžně na výčet standardně dodávaných aplikací:

  • PIM funkce (kontakty, kalendář, úkoly),
  • Pocket Word - plnohodnotná náhrada stolní verze textového editoru,
  • Pocket Excel - plnohodnotná náhrada stolní verze tabulkového procesoru,
  • Outlook - emailový klient,
  • Media player - slouží k přehrávání hudby ve formátu MP3,
  • Video player - přehrávání videosekvencí v různých formátech ,
  • Phonebook a telefonní aplikace - pro využití přístroje jako mobilního telefonu,
  • wapový a webový prohlížeč,
  • Voice recorder - hlasový záznamník, lze zaznamenávat i probíhající hovor.

Výčet samozřejmě není kompletní. Většinu programů lze synchronizovat pomocí  programu Active Sync 3.1, se kterým si rozumí programy MS Outlook i Lotus Organizer. Data můžete vedle USB přenášet i bez drátů a to pomocí infračerveného portu umístěného na levém boku přístroje. Na samotném IrDA by nebylo nic zas až tak výjimečného, kdyby nepodporovalo vedle standardu 1.0 (rychlost 115 KB/s) i nový standard s označením 1,1 s rychlostí přenosu dat až 4 MB/s. Bude-li tento standard podporovat i vaše druhé IrDA zařízení, můžete v klidu posílat vzduchem i mnohem objemnější data jako hudbu, obrázky či video.

Voláníčko volání

Telefonování nepředstavuje pro SX45 žádný problém. Stačí do těla přístroje vložit kartu SIM, připojit headset a začít volat. Trochu zamrzí nutnost použití headsetu. Představa, že při každém hovoru budeme muset vytahovat z kapes dráty a sluchátka mne trochu děsí. Na druhou stranu, headset se osvědčí, budete-li chtít telefonovat a zároveň pracovat s adresářem si kalendářem. V tomto případě by v konečném důsledku asi bylo nejvhodnější hlasité handsfree. Modul je duální, podporuje tedy jak 900 MHz, tak i frekvenci 1800 MHz. Představovaný model ještě nepodporoval rychlé data GPRS, ale byl jsem ujištěn, že ve finální verzi podpora paketového přenosu dat určitě bude. Druhého způsobu rychlých dat - HSCSD se však nedočkáme.

Když si spojíme mobilní telefon s podporou GPRS a kapesní počítač, dostaneme plnohodnotný Internet v dlani a to doslova. Žádné další zařízení není potřeba. Na cestách můžete kontrolovat poštu i číst internetové deníky téměř bez omezení. Mnohem příjemnější bude také wapování, díky velkému displeji a GPRS, u kterého se nemusíte stále dívat na hodinky.

Vydrží

Použitý akumulátor je typu Li-Ion o kapacitě 1550 mAh. Tato kapacita stačí zhruba pro dvě hodiny ať už datové či hlasové komunikace. V pohotovosti SX45 vydrží zhruba 150 hodin. Výdrž baterie při práci se systémem výrobce neuvádí, jelikož se může velmi lišit v závislosti na mnoha okolnostech (vytížení procesoru, využití přídavných paměťových karet apod.). Plné nabití baterie trvá zhruba sedm hodin.

Možná bude překvapení!

To nejlepší jsem si nechal na závěr. Oním překvapením je malá kamera právě od Casia, kterou měl invexový prototyp. Cena při uvedení na trh se má pohybovat někde nad hranicí třiceti tisíc korun a to včetně oné kamery, kterou můžete nejen točit krátké videosekvence, ale i pořizovat statické snímky. Můj první dojem je bezesporu kladný a to zejména díky budoucí podpoře GPRS a nového standardu IrDA.

A kdy že bude k mání? Do konce roku. Jediným záporem se zatím jeví nejistota v podpoře češtiny. V této otázce se chlapíci od Siemensu nezaručili.

Ve zkratce:

  • PDA s mobilním telefonem Siemens SX45
  • Velikost: 134 x 87 x 26 milimetrů
  • Hmotnost: 303 gramů (bez kamery)
  • Sítě: 900/1800 MHz
  • Pohotovostní doba: až 300 hodin
  • Doba hovoru: až 2 hodiny
  • Další podporované funkce a vlastnosti: datové přenosy GPRS, IrDA (podpora verze 1,1), hlasové ovládání, WAP i HTML browser, synchronizace, 16MB ROM a 32MB RAM plus možnost rozšíření o paměťové karty MultimediaCard a Compact Flash, miniaturní kamera, další přednosti plynoucí z programového vybavení.
  • Nepodporované funkce: GPRS (v době uvedení na trh u nás by už mělo být), Bluetooth, HSCSD
  • Datum uvedení na trh: konec letošního roku

 

Diskuze (15) Další článek: Nokia Music Player: recenze přehrávače na cesty

Témata článku: Siemens, Kapesní počítač, Počítač, Velký nápis, Setkání, Miniaturní kamera, Voice record, MOBI, První pohled, Pohled, Rychlá data, Objemné data, Mobil, Set