První pokus: Google Maps pro kapesní počítače

Google Maps lze nově využívat i na kapesních počítačích Windows Mobile a Palm OS. Vyzkoušeli jsme pilotní verzi aplikace, která je k dispozici zdarma.

Kdo by neznal Google Maps. Portál nabízí mapy a satelitní snímky jakéhokoli koutu Země. Google Maps patří mezi tzv. off-board mapové aplikace. Mapy tedy nejsou uloženy v paměti, ale stahují se dle aktuálních požadavků přímo ze serveru. Google po již existující javové verzi přináší své mapy i na displeje kapesních počítačů a komunikátorů s platformou Windows Mobile i Palm OS. A to včetně podpory GPS.

  
Google Maps v kapesním počítači: běžná a satelitní mapa stejných území

Pilotní verzi 1.0.0 jsme vyzkoušeli s komunikátorem MDA Compact a kapesním navigátorem Mio P550.

Aby správně fungovala

Google Maps pro kapesní počítače samozřejmě vyžadují připojení k internetu pro stahování map. Lze zvolit z několika způsobů. V případě kapesního počítače Mio jsme využili dostupnou bezdrátovou Wi-Fi síť. Díky rychlému připojení k internetu se komfort využití takřka nelišil od běžného PC.

 
Různá měřítka

Volně dostupnou Wi-Fi síť ale samozřejmě nenajdete všude, mnohem více volnosti proto nabízí mobilní datové přenosy. Zde ovšem musím varovat všechny uživatele, kteří platí za stažená data a nepoužívají datový paušál. Mapové podklady, zvláště satelitní snímky, nepatří mezi nejmenší. Google Maps během několika málo minut přenesly přes jeden megabajt dat. Naštěstí ale nechybí přehled o aktuální „spotřebě“.

Vektorové mapy i satelitní snímky se neliší od těch, které si můžete prohlédnout na internetu. Není však podporována tzv. hybridní mapa, tedy reálný snímek protkaný vektorovými trasami cest. Snad se zlepšení dočkáme v některé z příštích verzí aplikace.


Nastavení typu mapy

V případě spojení prostřednictvím GPRS nebyla práce s mapami nejsvižnější. Rozhodně však nejde o nepoužitelné řešení. Vykreslení map na ploše jedné obrazovky zabere několik sekund, nanejvýš, deset. S využitím rychlejších datových přenosů – EDGE, UMTS či HSDPA – by se komfort samozřejmě výrazně zvýšil.

Starší Windows Mobile bez GPS

Aplikace běží bez problémů pod operačním systémem Windows Mobile 2003SE i Windows Mobile 5. Abyste však mohli sledovat svou aktuální pozici s pomocí GPS přijímače, musíte disponovat novější verzí systému. Ve starší aplikace sledování vůbec nenabídne, všechny ostatní funkce však běží bez omezení.

Aplikace Google Maps totiž využívá pro získání dat z GPS přijímače systémovou utilitku, která je integrovaná až ve Windows Mobile 5. Tím vznikají zbytečné problémy; uživatelé – i ti s Windows Mobile 5 – si často stěžují na nefunčkost.

Integrovaná GPS testovacího Mia P550m začala s Google Maps spolupracovat až po zatržení volby Manage GPS automatically v záložce Access, menu Nastavení – System – GPS. Kdyby programátoři přesunuli podporu GPS přímo do prostředí Google Maps, jak to dělají veškeré jiné aplikace, problém by zmizel. Nezbývá než doufat ve zlepšení příštích verzí.

Aktuální pozici zobrazí Google Maps jako tečku ve vektorové i reálné mapě. Chybí však jakékoli informace o nadmořské výšce, směru, rychlosti či souřadnicích. Musíte se prostě spokojit s tečkou.

 
Tečka ukáže na mapě aktuální polohu

K čemu Google Maps v kapse?

Google Maps ve své první verzi rozhodně neoplývá funkcemi. Nabízí hledání míst, bodů zájmu a trasy mezi dvěma místy. Při využití je třeba mít na paměti, že Google Maps není český produkt, což se odráží na počtu zájmových bodů a neschopnosti hledat místa, natož trasy. V rámci České republiky nic jiného než Prahu nenajdete.


Nastavení a vyhledávání

I přes základní funkce a omezenou funkčnost v rámci naší země Google Maps vítám a oceňuji. Můžete se takřka kdekoli podívat na reálný satelitní snímek daného území. I když zůstává pravdou, že ne všechna místa České republiky omrknete se stejnou podrobností. V příštích verzích bychom já i další nadšení geocacheři uvítali zejména možnost vložení bodů zájmu dle zadaných souřadnic a vyřešení problémů s GPS.

   

Google Maps pro Windows Mobile nebo Palm OS si můžete zdarma stáhnout a používat. Přímo z kapesního zařízení lze využít adresu www.google.com/gmm.

Diskuze (8) Další článek: Přehled nových aplikací pro Windows Mobile

Témata článku: Google, , , , T-Mobile MDA Compact, Maps, Pokus, GPS test, Google +, Satelitní snímek, Kapesní počítač, První pokus, Google Maps, Satelitní mapa, Pro +, Počítač,