První screenshoty Androidu Q odhalily tmavé schéma i režim à la Samsung DeX

Redaktorům webu XDA-Developers se podařilo do Pixelu 3 XL nainstalovat ranou betaverzi Androidu Q, která bude krátce po jarní Google I/O vydána jako Android Q Developer Preview 1. Na videu a screenshotech se tak pochlubili očekávanými změnami v připravované verzi Androidu. A těšit se opět máme na celou spoustu novinek.

Prvním přídavkem je systémový tmavý režim (tzv. Dark Mode), který jindy bílé pozadí přemění na odstíny šedé až černé. Tmavý režim může být nastaven trvale nebo podle fáze dne. Přes den bude pozadí bílé, v noci šedé, aby vás telefon při práci ve tmě neoslňoval. Notifikační lišta se zástupci rychlého spuštění se následně podbarví černou. Nativní tmavý režim už Google postupně přidává ke všem svým aplikacím, není tedy jasné, jak bude nastavení v aplikacích reagovat na systémově nastavený tmavý režim.

Přes Vývojářské nástroje však půjde tmavý mód „vnutit“ i aplikacím třetích stran, což je vítaná novinka zejména pro uživatele smartphonů s AMOLED displeji, u kterých černá barva na pozadí prokazatelně přispívá k delší výdrži na jedno nabití. Android Q dále nabídne nového Správce oprávnění, který má přehled nad všemi oprávněními a ukáže jejich aktuální využívání. U jednotlivých aplikací pak zřejmě vývojáři dostanou možnost obhájit, k čemu aplikace potřebuje jednotlivá oprávnění.

Pokud bude v horní liště blikat ikona GPS, dlouhým podržením prstu se dozvíte, která z aplikací vaší polohu požaduje. Zjišťování polohy, jakožto oprávnění, můžete aplikacím zapnout natrvalo nebo jen tehdy, když se aplikace používá na popředí. Z pohledu mobilní bezpečnosti je to určitě krok správným směrem.

Zajímavým nálezem jsou zmínky desktopového režimu ve Vývojářské nabídce, který při připojení redukce USB-C na HDMI na externím displeji napevno nastavení experimentální desktopový režim. Očekáváme tedy, že Google od Androidu zapracuje režim podobný Samsungu DeX či EMUI Easy Projection. V případě testované bety však režim ještě nefungoval.

Hlavní novinky zatím neoznámeného Androidu Q:

Další detaily pak zdroj popsal pouze telegraficky. Always On režim může zobrazovat vaši tapetu z plochy, v telefonu půjde uživatelsky vypnout jednotlivá čidla a snímače. Android Q dostane i nového propracovanějšího správce souborů, vyskakujícím notifikacím půjde upravit doba, jak dlouho vás mají na displeji „zdržovat“, než si vyberete z nabízených voleb. Kompletní novinky v připravovaném Androidu Q můžeme očekávat na květnové konferenci Google I/O.

Diskuze (6) Další článek: Snapdragon 855 je o třetinu výkonnější než jeho předchůdce. Překoná i Kirin 980

Témata článku: Google, , , , , , , , F-Droid, Notifikační lišta, Vývojářský nástroj, Vítaná novinka, Desktopový režim, Sam, Celá spousta, Screenshot, Samsung DeX, Správný směr, Mobilní bezpečnost, Třetí strana, Režim, Externí displej, Připravovaná verze, Hlavní novinka, Rychlé spuštění,