První textová zpráva ze satelitu na běžný mobil. Nepřišla celá, přesto má jít o průlom

Startup Lynk Global se pochlubil historickým úspěchem. Jedna z jeho družic jako první na světe odeslala krátkou textovou zprávu z oběžné dráhy na běžný smartphone s Androidem zkonstruovaný pro spolupráci s pozemními vysílači. Zpráva „This is a test“ byla odeslána 24. února na Falklandské ostrovy, první tři písmena se však při přenosu ztratila.

V krátkém čase jde o druhou snahu dostat vysílače pro běžné mobily do vesmíru, nedávno jsme psali o síti SpaceMobile:

Mobily komunikující přes satelity nejsou žádnou novinkou. Dosud však šlo o speciální přístroje. Lynk (dříve UbiquitiLink) nyní bude spolupracovat s regulačními úřady a partnery na dalším budování své satelitní sítě. První globální služby by mohly být dostupné již koncem tohoto roku.

Nejprve však bude nutné vypustit satelity vážící jen 25 kg, které budou obíhat Zemi ve výšce asi 500 kilometrů. Pro start služby stačí několik desítek družic, pro provozování 4G jich budou potřeba tisíce.

Lynk nemá za cíl konkurovat tradičním operátorům ani dalším satelitním sítím. Hlavním smyslem tohoto projektu je poskytování spojení v oblastech, které nejsou pokryty pozemními základnovými stanicemi.

Diskuze (2) Další článek: Chceme u Samsungů Snapdragony! Petice proti Exynosům má už 11 tisíc podpisů

Témata článku: , , , , Textová zpráva, Start služby, MOBI, Země, Mobil, Průlom, Běžný mobil,