První véčko na platformě Smartphone 2002: MiTAC 8380

MiTAC 8380 je dobře vybavené véčko na platformě Smartphone 2002. Cizí mu nejsou multimediální zprávy, Java, mobilní internet či záznam video sekvencí. Chcete vědět víc?

Vývoj v mobilních telefonech jde stále kupředu. Před lety nemyslitelné integrované fotoaparáty či bezdrátové přenosy videa a dat jsou dnes samozřejmostí. Co ale bude samozřejmostí za rok či dva? Jedno je jisté: „jednoúčelové“ firmwary mobilních telefonů nahradí standardizovaná platforma, která umožní instalaci nejrůznějších aplikací. Náznaky budoucnosti dnes spatřujeme v telefonech jako Nokia 7650 a 3650, Sony Ericssonu P800 či SPV Orange. Do tohoto výčtu můžeme zařadit nového člena z produkce taiwanského MiTACu. Nese název MiTAC 8380 (zaužívané označené – nemyslíte?) a stručně jej lze popsat jako vybavený chytrý telefon véčkové koncepce na platformě Smartphone 2002.

Véčko jako vyšité

Trendem letošního roku budou bezesporu velké barevné displeje. A těm to velmi sluší v mobilech véčkové koncepce, neboť nabízí dostatek místo pro displej i klávesnici. U moderních telefonů s operačním systémem – ať už Symbian či Smartphone 2002 – je na velikost a kvalitu displeje kladen velký důraz, není tedy divu, že se MiTAC vydal cestou véčkové koncepce. Uvnitř se skrývá TFT displej s úhlopříčkou 2,2 palce a s 16bitovou barevnou hloubkou. Na vnější straně krytu nesmí chybět menší monochromatický informační displej. Na „víku“ se nachází i čočka digitální kamery. Má rozlišovací schopnost 110 tisíc pixelů a vedle statických fotografií pro multimediální zprávy umí zachytit i videosekvence, které jsou komprimovány do formátu MPEG4. Díky slotu pro paměťové karty SD/MMC můžeme osmtřiosmdesátku označit s jistou nadsázkou jako digitální kameru kombinovanou s mobilním telefonem.

Funkcemi nabitý

Na každý telefon pohlížíme ze dvou pohledů: vzhled a vybavení. Názor na vzhled telefonu si jistě uděláte z okolních obrázků (ach ta anténa), nyní se podíváme na vybavení. Telefon podporuje sítě GSM na třech frekvencích: 900, 1800 i 1900 MHz. Cestovatelé na západ, dálný východ či za protinožci tak budou mít o starost méně. Nechybí datové přenosy GPRS Class 10, podpora mobilní Javy či multimediální zprávy. Tyto technické schopnosti a vlastnosti uvádíme u klasických mobilních telefonů. Pohlédneme-li na MiTAC 3830 jako na chytrý telefon se standardizovaným operačním systémem, nesmíme opomenout informace o procesoru či paměti. Srdcem je z dílny Intelu – Xscale na frekvenci 200MHz. OS je uložen ve Flash paměti o velikosti 32MB. Pro programy a data je určena paměť o velikosti 16MB což je dostačující pro kontakty, fotografie a další data. Budete-li chtít využít multimediální schopnosti, přehrávání hudby a videa, rozšíříte paměť pomocí paměťové karty Secure Digital.

Smartphone 2002 nabízí v základu několik užitečných aplikací: e-mailový klient, wapový a webový prohlížeč, MSN Messenger, přehrávač videa a hudby a několik dalších. Co nenabídne operační systém, to doženou aplikace třetích stran.

Velmi rychlý telefon může vzbuzovat obavu o výdrž baterie. 1050 mAh by mělo telefonu vystačit dle výrobce na tři hodiny hovoru a až sto hodin pohotovosti. Realita však jistě nebude tak růžová, náplastí může být synchronizační kolébka, která vedle propojení s počítačem nabídne i nabíjecí pozici pro náhradní baterii.

Malý cvalík

Dnešní chytré mobilní telefony mohou odrazovat svými rozměry. V tomto směru se MiTAC může chlubit svými 97 × 51.5 × 29.6 milimetry. Nejmenší véčko to rozhodně není, i tak jde o příjemné rozměry. Horší je to s hmotností 143 gramů. Vrací se doby, kdy telefon v kapse opět ucítíme? MiTAC 8380 vypadá na první pohled zajímavě, byli bychom rádi, kdyby se objevil i v naší zemi za slušnou cenu.

Zdroj: Infosync

V kostce:

  • Chytrý telefon MiTAC 8380
  • platforma: Smartphone 2002
  • procesor: Intel XScale 200MHz
  • paměť: 16 MB RAM, 32 MB ROM
  • paměťové sloty: Secure Digital
  • rozměry: 97 × 51,5 × 29,6 milimetrů
  • hmotnost: 143 gramů
  • sítě: 900/1800/1900 MHz
  • displej: vnitřní barevný, úhlopříčka 2,2 palce; vnější monochromatický, rozlišení 64 × 48 pixelů
  • digitální kamera: rozlišení 110 000 pixelů
  • vlastnosti a funkce, které telefon obsahuje či podporuje: MMS, Java, GPRS Class 10, přehrávání hudby v MP3 a videa v MPEG 4, rozšíření pomocí aplikací třetích stran
Diskuze (10) Další článek: Vylepšili jsme textovou verzi MobilManie

Témata článku: Mitac, , , Nokia 7650, Smartphone, Mít, Dálný východ, Mita, SMA, Plát, PLA,