První země si došlápla na Apple a Google. Musí povolit alternativní způsoby plateb v obchodech

Způsob placení za aplikace je poslední dobou velice žhavé téma. Vývojáři v čele s firmou Epic a dalšími bojují za snížení vysokých provizí nebo alespoň za povolení alternativních způsobů platby za aplikace v obchodě Google Play. To před pár dny donutilo i Apple umožnit vývojářům přijímat platby skrze vlastní kanály, pokud se se zákazníkem domluví přes e-mail.

Ani tento drobný ústupek však v některých zemích nestačil. Nyní v Jižní koreji prošel sněmovnou nový zákon, který zakáže velkým hráčům vynucování vlastního způsobu platby skrze obchod s aplikacemi. V případě nedodržení zákona může být firmě vyměřena pokuta ve výši až 3 % z tržeb firmy v daném státě. Zákon už byl schválen a pouze čeká na poslední podpis od jihokorejského prezidenta.

Předloha pro další státy

Je velice pravděpodobné, že tento návrh projde, což pro velké firmy, které se spoléhají na 30% provizi z prodejů, může znamenat významné poklesy tržeb. Google už na situaci pro server The Verge reagoval s tím, že aktuální poplatky mimo jiné dovolují, aby byl Android zdarma a aby služby Googlu poskytly vývojářům nástroje a platformu, pomocí kterých se dostanou k miliardám uživatelů po celém světě. Apple se k situaci zatím nevyjádřil.

Horší pro firmy ale je, že jakmile budou muset alternativní způsoby platby do svých obchodů pustit v jednom státě, může se z toho stát precedens pro další země. Celkově jsou firmy jako Google a Apple terčem kritiky různých států a často se jim musí přizpůsobit. 

V Rusku Apple s Googlem musí předistalovávat ruské aplikace, ve Francii jsou povinni k telefonům dodávat sluchátka, přestože jinde je odstranili a například Austrálie nyní volá i po regulaci služeb Apple Pay a Google Pay. Zapomenout nesmíme i na Evropskou komisi a její snahu sjednotit nabíjecí konektory pro všechny výrobce.

Platby Google Pay s hodinkami Samsungu:

Zdroje: The Verge9To5Mac

Diskuze (20) Další článek: Odsouhlasení nových podmínek WhatsApp bude dobrovolné. Tedy až na jedno omezení...

Témata článku: Apple, Google, , , , , , , , , , , , , , , Obchod, Vývojář, Platba, The Verge, Jižní Korea, Alternativní způsob, Francie, Způsob, Aplikace,