Push to talk v praxi: vše, co jste chtěli vědět

U Eurotelu už nějakou dobu můžeme využívat službu Push to talk, která umožňuje použít mobilní telefony jako vysílačku. Službu jsme důkladně vyzkoušeli a podělíme se s vámi o zkušenosti. Má vůbec Push to talk nějaké praktické využití?
Kapitoly článku

Již více než dva týdny uplynuly od oficiálního spuštění služby Push to talk v síti Eurotel. Díky ní můžeme některé mobilní telefony používat jako vysílačky, a to po celém území České republiky i v rámci roamingu za hranicemi. Více se o nové službě dozvíte v obsáhlém článku, který jsme vydali při představení. Push to talk jsme čtrnáct dnů prakticky používali a nyní jsme připravili souhrn zkušeností a postřehů, které jsme zaznamenali při delším testováním.

Tip: nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie

Push to talk jsme testovali na čtyřech telefonech: Nokia 6020, Nokia 6170, Nokia 7270 a symbianová Nokia 6630. Využívali jsme přitom paušální i Go karty SIM. K vysílání jsme se snažili přinutit i Siemens CX70, použitá technologie však umí pracovat jen s Nokiemi.

Bez nastavení to nepůjde

Než začnete službu používat, je nutné ji aktivovat. Nejjednodušším způsobem je aktivace pomocí SMS zprávy. Stačí zaslat textovku ve tvaru PREPINAM A na číslo 999111 a za chvíli můžete očekávat textovou zprávu s nezbytným heslem pro nastavení. Službu je možné aktivovat také na infolince *11 nebo ve značkové prodejně. Pokud máte firemní telefon, aktivaci za vás bude muset vyřídit osoba, které je pověřena komunikací s operátorem.

Jakmile obdržíte textovku s heslem, můžete se pustit do nastavení. Eurotel bohužel nenabízí možnost snadného nastavení prostřednictvím konfigurační SMS. Službu musíte nastavit ručně. Pokud si na to netroufáte, pomohou vám třeba ve značkové prodejně Eurotelu. Nastavení ale není nijak složité, v podstatě stejné jako při nastavení wapu.


Push to talk v hlavní nabídce najdete vlevo dole • nápověda vám příliš nenapoví • editace nastavení

Na stránkách Eurotelu si můžete stáhnou přehledné uživatelské příručky, kde je krok za krokem popsáno nastavení telefonu Nokia 5140 nebo Nokia 6020. Nezapomnělo se ani na symbianové telefony, pro které je připravena podrobná příručka. Do telefonů s operačním systémem Symbian je nutné nejprve nainstalovat obslužný program, který najdete zde. Jestliže používáte Nokii 6630, budete potřebovat upravenou verzi aplikace – viz Series60.cz.

Véčka Nokia 6170 a 7270, které jsme měli k dispozici, mají stejnou strukturu nabídky jako model 6020. Je proto možné postupovat podle zmíněné příručky. Při nastavení zadáváte jméno uživatele, které je jednoznačně identifikovatelné, protože je shodné s vaším telefonním číslem v mezinárodním formátu. Přezdívku, která se bude zobrazovat ostatním účastníkům na displeji, si však můžete zvolit podle svého a může být stejná pro více účastníků. Je ale vhodné zvolit takovou přezdívku, podle které vás kolegové rozeznají. Přezdívka se však většinou uplatní jen při první komunikaci. Pokud si účastníka uložíte do telefonního seznamu, bude se na displeji ukazovat jemu přiřazené jméno.

 Nabídka služby Push to talk

Nastavení se nevyhnou ani vyzváněcí profily. Pro každý si můžete nastavit upozorňovací tóny a preferovaný režim zvukového výstupu (hlasitý reproduktor nebo sluchátko). Pro vybrané profily je možné službu Push to talk deaktivovat, abyste nebyli rušeni v nevhodnou chvíli.

Nastavení symbianových telefonů také není složité, i když v některých okamžicích možná můžete zaváhat. Jde třeba o nutnost vypsat dlouhý řetězec „PoC service C1.0“ do zdánlivě nesouvisejícího políčka Oblast a jiné je také ukládání adres Push to talk do telefonního seznamu. Ukládají se do políčka „webová adresa“ ve tvaru např „sip:+420603123456“.

  
Symbian: protokol • detail protokolu • nastavení adresy PTT v adresář

Nejprve jednotlivě

Pokud chcete zahájit volání jednotlivci, musíte si nejdřív jeho identifikaci pro Push to talk uložit do adresáře telefonu. V adresáři je u každého jména vyhrazena položka Adresa služby push to talk, kam zapíšete jméno účastníka, tedy jeho telefonní číslo v mezinárodním formátu. Podobně můžete vybavit již existující kontakty.

 
Přidání identifikace PTT do telefonního seznamu ke jménu Jan Novák

Jména, která mají kód přidělen, se zobrazí ve zvláštním seznamu přístupném z nabídky Push to talk. Jestliže chcete na vybraný kontakt prostřednictvím Push to talk zavolat, stačí jej vybrat v běžném adresáři nebo v tomto speciálním seznamu a stisknout boční tlačítko pro aktivaci spojení. Tlačítko je třeba držet do okamžiku, kdy se ozve krátké pípnutí signalizující úspěšně navázané spojení. Pak již můžete hovořit, ale samozřejmě se stále stisknutým tlačítkem. Druhá strana bude upozorněna krátkým vibračním a zvukovým signálem a zpráva se automaticky přehraje.

Pokud se na displeji objeví hláška Oznamuji, má účastník na druhém konci spojení nastavenu funkci Oznámit. Tu můžete najít v nabídce Push to talk v sekci Nastavení PTT pod položkou Individuální volání. Díky tomuto nastavení musíte příchozí hlasovou zprávu nejprve povolit stejným způsobem jako příjem hovoru. Na příchozí zprávu jste přitom upozorněni zvukovým signálem. Je to účinná ochrana před nechtěnými příchozími hlasovými zprávami; zprávy v rámci skupiny jsou přitom přehrávány bez nutnosti příjmu. Pokud možnost příjmu či zamítnutí zmeškáte, objeví se na displeji upozornění o zmeškaném hovoru. Nastavit můžete také úplné odmítnutí individuálních volání, kdy můžete Push to talk provozovat pouze v rámci skupin. Ostatním účastníkům se budete jevit jako neaktivní.

  
Seznam kontaktů s PTT • nastavení individuálního volání • PTT se může automaticky spouštět při zapnutí telefonu

Pokud uživatel nemá funkci Push to talk zapnutou, zobrazí se na displeji zpráva Příjemce má obsazeno nebo je nedostupný. Pakliže má nastaveno odmítnutí individuálních hovorů, zobrazí se Služba nepovolena.


V druhé kapitole budeme pokračovat v popisu zkušeností při používání Push to talk ve skupinách a dále se zaměříme na zvláštnosti komunikace s Push to talk.

Témata článku: , , , Nokia 5140, Nokia 6020, Nokia 6170, Nokia 6630, Nokia 7270, Siemens CX70, Zajímavá služba, Push-To-Talk, Přizvání, Efektivní komunikace, Aktivní účast, Jedoucí auto, Ostatní účastníci, PUSH, Účinná ochrana, Jedoucí automobil, Roamingová cena