Push to talk v praxi: vše, co jste chtěli vědět

U Eurotelu už nějakou dobu můžeme využívat službu Push to talk, která umožňuje použít mobilní telefony jako vysílačku. Službu jsme důkladně vyzkoušeli a podělíme se s vámi o zkušenosti. Má vůbec Push to talk nějaké praktické využití?

Ve skupině je síla

Největším lákadlem služby Push to talk je možnost efektivní komunikace ve skupině. Zjednodušeně se dá říci, že si vyberete několik kontaktů a s nimi budete hovořit. Pokud někdo ve skupině pošle hlasovou zprávu, uslyší ji všichni ostatní. Zkrátka jako u běžných vysílaček. Právě u klasických vysílaček se skupiny vytváří poměrně jednoduše. Účastník, který chce být ve skupině, si naladil příslušný frekvenční kanál, na kterém komunikace skupiny probíhá.

U mobilů je to jen trochu složitější. Nejprve musíte skupinu založit a tím registrovat příslušnou URL adresu, k níž se budou ostatní účastníci skupiny přihlašovat. Při vytváření nové skupiny máte možnost vytvořit skupinu Otevřenou, která má veřejnou adresu a všichni členové skupiny ji mohou šířit dále bez kontroly zřizovatele skupiny, nebo Uzavřenou (zabezpečenou), do které je možné vstoupit pouze po přizvání zřizovatelem.

 
Seznam skupin • nabídka pro práci se skupinou

Můžete provozovat až pět skupin. Jedna skupina může být nastavena jako Standardní. Její jméno se zobrazí při aktivním Push to talk na pohotovostním displeji a při stisku tlačítka pro Push to talk na boku telefonu se rovnou spojíte s touto skupinou. Ostatní skupiny můžete provozovat Pro poslech, kdy slyšíte veškerou komunikaci ve skupině, ale zapojit se můžete buď ručním výběrem skupiny ze seznamu, nebo případně okamžitou odpovědí (do pěti sekund) na hlasovou zprávu pocházející z této skupiny. K dispozici je také status Neaktivní, kdy jste sice vedeni ve skupině, ale zcela se zdržíte komunikace a ostatním členům se jevíte jako neaktivní.


Nastavení standardní skupiny • v pohotovostním stavu se na displeji ukazuje aktuální standrardní skupina

Pokud jako zakladatel skupiny chcete někoho přizvat, můžete vybranému účastníkovy zaslat pozvánku prostřednictvím SMS nebo infraportu. Pozvánku stačí uložit a od toho okamžiku je uživatel ve skupině registrován.

V nabídce služby Push to talk snadno vyvoláte seznam všech skupin. Pro každou skupinu zvlášť můžete sledovat seznam právě aktivních členů, odesílat pozvánku, nastavit zvláštní přezdívku pro vybranou skupinu nebo logo, které se zobrazí při komunikaci v dané skupině na displeji.

 
Nastavení skupiny • posílání pozvánky

Podobně jako v případě individuálních volání si můžete vypnout možnost příjmu hovoru ze skupinových volání. Chybí ovšem možnost oznámení příchozí hlasové zprávy.

    
Symbian: kontextová nabídka • kontakty Push to talk • skupiny Push to talk • členové skupiny Firma

Jak na komunikaci

Po zapnutí Push to talk musíte chvíli počkat, než bude služba připravena. Jakmile se tak stane, zobrazí se malá ikona vysílačky v horním stavovém řádku.

Princip komunikace je myslím již každému jasný. Vždy hovoří pouze jeden účastník a ostatní mohou v té chvíli pouze poslouchat. Při hovoru je nutné držet tlačítko pro Push to talk na boku telefonu stále stisknuté. Ostatním účastníkům skupiny, nebo jednotlivci při individuálním volání, se na displeji zobrazí jméno právě hovořícího uživatele a zelená ikona indikující příjem hovoru. Po ukončení hovoru na displeji zůstane jméno naposledy hovořícího účastníka a šedá ikona. Při vysílání hovoru má ikona modrou barvu. Pokud stisknete tlačítko pro vyslání hlasové zprávy v průběhu příjmu, zobrazí se na displeji upozornění Ve frontě a spojeni budete až zprávu ukončí právě hovořící účastník.

  
David hovoří v rámci skupiny Firma • Freeman mluvil naposledy • nemohu hovořit, právě mluví někdo jiný

Po stisknutí bočního tlačítka je nutné počkat (přibližně sekundu až dvě) na akustický signál oznamující spojení hovoru. Co řeknete do tohoto okamžiku, ostatní neuslyší. Doporučujeme navíc počkat chvíli i po pípnutí, občas se totiž stane, že začátek hovoru není zřetelný.

Po ukončení hlasové zprávy nemusíte ostatním účastníkům hlásit obligátní slůvko „přepínám“ nebo „příjem“, budou informování krátkým zvukovým signálem, jakmile tlačítko pustíte.

  
Symbian: nachystaná komunikace se skupinou firma • právě mluvím • právě mluví Freeman • minuta po posledním příspěvku

Datové spojení je plně navázáno pouze v okamžiku, kdy hovoříte, nebo jste voláni. Proto váš telefon nebude blokován pro běžné telefonní hovory, posílání zpráv, wap apod. K zablokování dojde až v okamžiku příjmu nebo vysílání hlasové zprávy. Spojení přitom zůstává zachováno ještě půl minuty po posledním vysílání nebo příjmu zprávy. Ukončit jej můžete i dříve stisknutím červeného tlačítka pro zavěšení hovoru.


V poslední kapitole se zaměříme na hodnocení kvality zvukového přenosu a komfort obsluhy. Nebude chybět závěrečné zhodnocení.

Témata článku: , , , Nokia 5140, Nokia 6020, Nokia 6170, Nokia 6630, Nokia 7270, Siemens CX70, Aktivní účast, Efektivní komunikace, Účinná ochrana, Zajímavá služba, Jedoucí auto, Ostatní účastníci, Roamingová cena, PUSH, Push-To-Talk, Přizvání, Jedoucí automobil