Qt portován na Android. Propásla Nokia šanci?

Nokia si sice vybrala platformu Windows Phone, ale stále ještě koketuje s Androidem. Její Qt dovolí snadnou portaci aplikací na systém od Googlu.

Spolupráce Nokie s Microsoftem byla velkým rozhodnutím. Možná jste také čekali, že Nokia nasedne do rozjetého vlaku a sveze na vlně popularity jménem Android. Nakonec se však rozhodla pro systém Windows Phone 7. Rozmlouvat se o tom, zdali to byl dobrý nebo špatný tah, v této bleskovce nehodlám. Jen si ukážeme několik fakt, která teoreticky mohla rapidně změnit postavení Nokie na trhu a změnit tržní podíly.

Nezávislý rumunský vývojář schovávající se pod přezdívkou BogDan portoval Qt na Android. Qt je cross-platformní aplikační framework, který umožňuje vyvinout aplikace a distribuovat je napříč desktopovými a mobilními operačními systémy bez toho, aby bylo nutné přepsat zdrojový kód. Nokia používá Qt u Symbianu a Maema. Portace na Android (Necessitas) obsahuje součásti Ministro (Qt knihovny), Qt framework a Qt Creator pro Android.

Na chvíli si představme, že Nokia místo spolupráce s Microsoftem zvolila mobilní platformu od Googlu jako svoji primární platformu. MeeGo a Symbian pak zůstávají jako sekundární platformy. Se svou vlastní portací Qt pro Android (i za předpokladu, že by zaměstnali onoho šikovního programátora z Rumunska) by mohly být všechny tři systémy navzájem kompatibilní! Tedy bylo by možné vyvíjet Qt aplikace nejen pro Symbian a pro Meego/Maemo ale také pro Android zařízení. A to ještě není vše! Díky nedávnému představení Myriad Alien Dalvik (portace Dalvik Virtual Machine z Androidu) pro MeeGo (a s možností jeho rozšíření i na Symbian) by byla Nokia schopná nabídnout i zpětnou kompatibilitu těchto tří systémů, tedy spouštění Android aplikace na Symbianu, MeeGo a Maemu. Ideální situace - máme Android a Symbian, každý s podílem na trhu okolo 30 %, máme aplikace, které poběží na všech platformách i zpětně (o aplikace tedy není nouze), Nokia tedy pokrývá zhruba 70% trhu, možná i více, pokud se MeeGo povede a bude úspěšné. A kdo ví, kam se kooperace těchto tří systémů může dostat...

Zpět do reality. Proč Nokia šla cestou Windows Phone, který s existujícími platformami není vůbec kompatibilní a má zhruba 3% market share, mi není jasné. V konečném důsledku asi budou sdílet největší nadšení hlavní konkurenti Nokie - Apple s iOS a Google Android. Jistě mohou to být pouze spekulace o nejasné budoucnosti, ale portaci zvládl jeden člověk a, i kdyby byla budoucí procenta z poloviny pravdivá, nebylo by to pro Nokii lepší než stávající situace? To už nechám jako vstupní dotaz do diskuse.

Na závěr se sluší zmínit, že Nokia již na webu Qt Labs oznámila existenci a vydala alfa verzi Qt pro Android, jak moc ale bude využívána zatím není jasné.

Diskuze (65) Další článek: Slováci mají paušál pro dvě SIM karty. Do tabletu a telefonu

Témata článku: Nokia, , , , Pór, #Android, Nedávné představení, Alien, Pro +, Port,