Qtek 8310: kterak prcek porazil obry (velký test)

Bude stačit vyjmenovat některé parametry: smartphone s nejnovějším systémem Windows Mobile, podpora Wi-Fi a EDGE, detailní displej 240 × 320 bodů, rozměry a hmotnost srovnatelná s běžnými telefony. To je Qtek 8310 – v současné době nejlepší mobilní telefon, který se prodává za hodně dobrou cenu.

Fotoaparát a multimédia: špatné

Ačkoli se fotoaparát v Qteku 8310 chlubí megapixelovým rozlišením a vytváří snímky ve formátu 1 280 × 1 024 bodů, jejich kvalita je prachbídná. Qtek lze řadit mezi nejhorší megapixelové fotomobily, je špatný v běžných snímcích, krajinkách, makru – úplně všude. Na displeji ale obrázky vypadají přijatelně dobře, to je třeba uznat. Průměrné je i video o maximálním formátu 176 × 144 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie z Qteku 8310

Prohlédněte si ukázkové video natočené telefonem.

Pro prohlížení fotografií a videonahrávek slouží aplikace „Obrázky a videa“. V matici 3 × 3 jsou zobrazeny náhledy fotek a zástupný obrázek pro video. Snímky lze v editoru trochu upravit: ořezat, otočit nebo aplikovat automatické vylepšení.

 
Prostředí aplikace pro focení • náhledy v galerii • prohlížení obrázku

Situace se trochu zlepší při posouzení hudebních možností Qteku. Rádio v něm sice nenajdete, MP3 přehrávač Windows Media je ale použitelný. Jednoduchá špuntová sluchátka, která ke smartphonu dostanete, ale možná zůstanou jedinou možností, jak hudbu dostat do uší. Konektor jack 2,5 mm je totiž netypicky čtyřpólový; to aby sluchátka mohla fungovat jako handsfree a mohl na nich být i jednoduchý posuvný ovladač hlasitosti. Zvuk dodávaných sluchátek je dost špatný, podle očekávání mu chybí basy a výšky jsou zbytečně zvýrazněné.

Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka

Prostřednictvím aplikace Windows Media lze sledovat i streamované video. Vyzkoušel jsem to na živém vysílání ČT24.

 
ČT24 na displeji Qteku • celoobrazovkový režim

Kancelář: Microsoft nic

Systém Windows Mobile pro chytré mobilní telefony na rozdíl od verze pro PDA standardně neobsahuje aplikace pro prohlížení (natož editaci) kancelářských dokumentů. Qtek to v 8310 řeší aplikacemi ClearVue, které dodává na cédéčku.

 
Čtyři aplikace ClearVue v nabídce

ClearVue Document: Je určen pro prohlížení dokumentů vytvořených v Microsoft Wordu. Bohužel jde pouze o prohlížeč, který se na malém displeji smartphonu snaží zobrazit celou stránku jako list papíru. Takže ve výsledku je nutné joystickem posouvat text tam a zpět. Užitečnější by bylo, kdyby program obsah dokumentu zobrazil jako holý text.


Otvírání někdy chvíli trvá • různé pohledy na stejný dokument

ClearVue Worksheet: Aplikace pro prohlížení tabulek Microsoft Excelu je použitelnější. Velmi tady ale chybí možnost zobrazení na celý displej, záhlaví řádků a sloupců zabírá zbytečně mnoho místa.


Tabulky v různém zvětšení

ClearVue PDF: Slouží k prohlížení PDF, ale úspěšnost byla v tomto případě nulová.

 
Chyba, dokument si neprohlédnu

ClearVue PPT: Program je určen pro prohlížení prezentací PowerPointu.

Prohlížeče ClearVue nejsou úplně spolehlivé, některé dokumenty odmítají otevřít a není to jen případ aplikace pro PDF. Už aby Microsoft do Smartphonu přidal své vlastní prohlížeče.

A další

Některé aplikace v základní nabídce se zatím nikam nevešly, zde je proto máte všechny pohromadě.

Hry: Solitaire i Bubble Breaker už známe ze starších zařízení s Windows Mobile. Microsoft by určitě mohl možnosti své platformy prezentovat na modernějších titulech.

 
Hry jako z devadesátých let

Kalkulačka: Je stále stejně primitivní a uživatelsky nepřátelská. I zde by mohl výrobce systému provést menší inovace.

 
Jednoduchost nevadí, stačí vylepšit ovládání 

Midlet Manager: Qtek 8310 podporuje také Javu a díky silnému procesoru je velmi výkonný. V této aplikaci najdete přehled nainstalovaných midletů.


Seznam nainstalovaných javových aplikací

Pocket MSN: Je to kapesní obdoba stolního programu pro rychlé posílání zpráv prostřednictvím služby MSN.


Pocket MSN: hlavní nabídka • Messenger • po přihlášení

Správce souborů: Komentář není potřeba, snad jen, že je tato aplikace chytřejší, než obvykle u vestavěných programů tohoto typu bývá.

 
Překvapivě použitelný správce souborů

Správce úloh: Windows Mobile aplikace ukončují až v případě, kdy si nový program vyžádá více paměti, než je k dispozici. Prostřednictvím Správce úloh lze mezi spuštěnými aplikacemi přepínat a jednotlivě nebo hromadně je ukončovat.

Spuštěné aplikace

SIM Toolkit: Ikona je pojmenovaná podle karty SIM, kterou máte v telefonu. Nabídka položek je netradičně uspořádaná do dvou sloupců.

Nabídka SIM Toolkitu

Výborný a za dobrou cenu

Ještě jsem neviděl žádný telefon, který by neměl chyby a nedostatky. Ani testovaný smartphone Qtek není žádná výjimka. Věcí, na které bychom si mohli stěžovat a které by mohly být vyřešeny lépe, je celá řada. Když ale sečteme všechny přednosti a nedostatky, vyjde nám, že ve své podstatě neznačkový Qtek 8310 je papírově nejlepší současný telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Každý člověk má samozřejmě jiné požadavky, takže tvrzení o nejlepším mobilu berte trochu s rezervou. Někdo výslovně nechce smartphone, někomu jinému nevyhovuje spartánské prostředí Windows Mobile, další zase ocení větší komunitu uživatelů Symbianu S60. Pokud ale hledáte telefon nejvyšší třídy určený pro práci, na Qtek nesmíte zapomenout.

Pro tento smartphone mluví také cena. Eurotel jej v současnosti prodává za 12 495 Kč, Sunnysoft dokonce za 11 888 Kč. Srovnatelná konkurence je dražší.

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka (handsfree)
  • 2 × CD
  • dokumentace

Testované produkty zapůjčili:


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Qtek, , , , , Nokia 6230i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson P910i, Detailní možnost, Spartánské prostředí, Test, Obr, Letecký režim, Kter, Hackování, SIM Toolkit, Úzký pruh, Stejný dokument, Pór, Vysílací modul, Srovnatelná konkurence, Vestavěný program