Qtek 8500: chytrá véčková placka

Tento měsíc se na náš trh dostalo elegantní ploché véčko, které překvapí především tím, že se jedná o smartphone s operačním systémem Windows Mobile. Kombinuje v sobě sílu operačního systému a luxusní design, který by mu mohl leckdo závidět.
Chytrý véčkový Qtek 8500, označovaný také jako HTC Star Trek, jste si již na Mobilmanii mohli zblízka prohlédnout. Ale protože tomuto malému zázraku předpovídáme ještě velkou budoucnost, nemohli jsme si své dojmy z používání telefonu nechat pro sebe. V ruce zatím stále nedržím finální kousek, pokusím se proto vyvarovat hodnocení systému a ještě nedokončených oblastí. Na kompletní podrobný popis se můžete těšit až v plnohodnotné recenzi.

Qtek 8500: ve zkratce
cena 12 602 Kč
rozměry 99 × 52 × 16 mm
hmotnost 99 g
hlavní displej 34 × 45 mm, 240 × 320 bodů, aktivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 160 h (pohotovost), 300 min (hovor)
komunikace Bluetooth, USB kabel, GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
paměť 64 MB, paměťová karta: microSD
operační systém Windows Mobile 5.0
adresář sdílená, vícepoložkový, vyhledávání pomocí T9
vyzvánění polyfonní, 40 hlasů, MP3
zprávy SMS (sdílená), T9 zkracuje, MMS, e-mail, IM
fotoaparát 1 280 ×1 024 bodů, 1,31 Mpx, natáčení videa

Razr s Windows

Qtek v případě 8500 vsadil na stále populárnější ultratenký véčkový design, se kterým se do paměti uživatelů zaryla především Motorola Razr V3. Ve srovnání s legendární plackou se liší jen o milimetry, hmotnostně je na tom Qtek jen o čtyři gramy hůře. Na povrchovou úpravu byly využity dva typy materiálu. Zatímco střední pasáž otevřeného telefonu má vroubkovaný povrch, pravý a levý okraj působí spíše gumově a napomáhá tak bezproblémovému držení v ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V zavřeném a otevřeném stavu • povrch

V zavřeném stavu je telefon spolehlivě blokovaný v krajní poloze, přesto není nutné vynakládat více síly na jeho otevření. Horní poloha je aretována bez jakéhokoliv cvaknutí, slyšitelný je pouze okamžik, kdy se oba díly srazí. První pohled na jednoduchý kloub mě příliš nepřesvědčil. S postupem času ale zjišťuji, že oba díly drží pevně v ose a nevychylují se ani minimálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily zpracování kloubu

Telefon dostal do vínku baterii typu Li-Ion o kapacitě 750 mAh. Vedle baterie je umístěna karta SIM. Slot pro paměťové karty typu microSD je umístěn pod SIM kartou, což hodnotím jako velmi nešťastné řešení. Kvůli jednoduchému kontrolnímu mechanismu navíc nelze odejmou zadní kryt aniž by se telefon nevypnul. Paměťovou kartu lze tudíž vyjmout jen v případě, kdy je telefon vypnutý.

Hned dvě hvězdy

Dominantním prvkem čelní strany je kruhová krytka externího displeje. Zatímco na zbytku povrchu telefonu nezanechávají prsty žádné známky, kruhového sklíčka se stačí jemně dotknout a můžete vytahovat hadřík. Podobně se chovají i tlačítka pro ovládání hudební reprodukce. Na krytce fotoobjektivu nejsou otisky díky její velikosti tolik patrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní displej v detailech • ve tmě je čitelnost opravdu výborná

Pod kruhovým sklíčkem je schován aktivní stavový TFT displej s rozlišením 128 × 128 bodů a schopností zobrazit až 65 tisíc barev. Kromě příchozích hovorů a časových údajů dokáže zobrazovat informace multimediálního přehrávače nebo scénu snímanou objektivem digitálního fotoaparátu.

Pozornost však budeme zcela zaslouženě ubírat k hlavnímu displeji umístěnému uvnitř. 65 tisíc barev sice není hodnota, která by nás v dnešní době nějak zaujala, rozlišení QVGA (tedy 240 × 320 bodů) už je ale jiné kafe. Díky tomuto rozlišení jsou všechny grafické prvky systému dokonale prokresleny a nejen ikony, ale i texty budou vašemu oku přímo lahodit. Podsvětlení celé plochy je rovnoměrné a displej navíc dostatečně jasný a čitelný i za ostřejšího slunečního svitu (což se o vnějším displeji především kvůli lesklému povrchu krytky říci nedá).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na hlavní displej


V následující kapitole se podíváme na zpracování klávesnice, fotoaparát, prostředí operačního systému a možnosti datových přenosů

Témata článku: Qtek, , , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Qtek 8500, Finální telefon, Nešťastné řešení, PLA, Chytrá, Placka, Levý okraj, Pláč, Plac, Vroubkovaný povrch,