Qtek 9000: extrémní libůstka z postu nejvyššího (velký test)

Qtek 9000 je špičkovým komunikátorem, jehož funkcionalita, konstrukce i cena se přibližují notebooku. Má obrovský, otočný a dotykový displej s VGA rozlišením, plnohodnotnou klávesnici a oslňující výbavu. Nenechte si ujít podrobnou recenzi tohoto výjimečného přístroje. Video!

Hardwarová výbava

U komunikátoru se špičkovou cenou bych očekával také nekompromisně špičkovou výbavu, zklamání se však odehrává hned na dvou zásadních frontách. Procesorem je již lety prověřený Intel XScale PXA270 na frekvenci 520 MHz. Ne že by tento takt nevyhovoval veškerým potřebám, na trhu je ovšem i procesor silnější, a sice s frekvencí 624 MHz. Nikde jinde bych tento procesor s takovou samozřejmostí neočekával. 520 Mhz plně dostačuje pro veškerou běžnou práci. Můžete například surfovat prostřednictvím datových přenosů nebo Wi-Fi a současně kontrolovat na pozadí poštu, mít spuštěného IM klienta a ještě do toho poslouchat hudbu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémové informace o Qteku

Zklamáním ovšem zůstávají multimédia, konkrétně přehrávání filmů ve formátu DivX. Zatímco na stařičkém Compactu lze celkem bez problémů sledovat přímo zkopírovaná videa bez jakékoli konverze, na jakémkoli kapesním počítači s novým operačním systémem se mi to nedaří. MDA Vario ani Qtek S200 nezvládají video ve vysokém rozlišení snad díky procesoru taktovaném na necelých dvou stovkách megahertz, u Qteku pak může být chyba ještě v zobrazovací jednotce, pro kterou je VGA rozlišení příliš velkým soustem. Viníkem ovšem může být i nový operační systém Windows Mobile 5.

Dále jsem zklamán z uživatelsky dostupné paměti. Qtek disponuje pamětí Flash ROM o papírové kapacitě 128 MB. Z této kapacity si operační systém ukrojí běžně zhruba 40-50 MB, u Qteku je to ale megabajtů 80! Pro uživatele tak zbývá zhruba pětačtyřicet megabajtů, což je vzhledem k ceně přístroje kapacita poněkud směšná. Majitel využívající multimédia či náročné aplikace se tak nevyhne investici do paměťové karty.

Také paměť RAM nedisponuje nikterak vysokou kapacitou. Z celkové kapacity 64 MB si velkou část ukrojí operační systém, pro data tak zbývá vždy jen necelých 30 MB. Zaplnit ji není při používání náročnějších aplikací zase až tak velký problém. Opět, vzhledem k ceně bych očekával alespoň dvojnásobnou kapacitu.

Telefonování s cihlou

Qtek 9000 podporuje trojici frekvenčních pásem standardu GSM, 900/1800 a 1900 MHz. Podporuje i síť třetí generace UMTS provozované na frekvenci 2100 MHz. S citlivostí v síti GSM jsem neměl žádné problémy, v místech, kde se některé přístroje ztrácí, Qtek dokáže signál podržet.

Klepněte pro větší obrázek 
Rozhraní pro sestavení hovoru. Všiměte si tlačítka Video

Telefonní seznam využívá sdílené paměti, jeho kapacitní strop tak končí v praktickém nekonečnu. K jednotlivým kontaktům lze přiřadit doslova desítky položek, Windows Mobile 5 již standardně nabízí přiřazení vyzváněcí melodie i obrázku (ve starších OS toto zajišťovala externí aplikace). Všechny kontakty se ochotně synchronizují s MS Outlook.

Telefonování s Qtekem 9000 je takovým malým zážitkem, nejen pro vaše okolí, ale zejména pro váš loket (případně lokty). Příjem hovoru je vždy hezkým rituálem, máte-li displej přiklopený směrem ke klávesnici. Pokud vás příliš nezajímá, kdo vám volá, můžete hovor přijmout tlačítkem na kloubu a využít služeb externího sluchátka. Pokud ale chcete znát volajícího, musíte odklopit displej, otočit jej, přiklopit, zjistit jméno a přijmout hovor. Nebo můžete displej zpět zavřít a využít opět vnější reproduktor. Zkrátka zábava pro obě ruce.

S kvalitou reproduktorů jsem byl spokojen, ale zvuk zejména vnějšího reproduktoru nepatřil mezi nejkvalitnější, postrádám zejména silnější basový základ. Qtek si bez jakýchkoli problémů rozumí s Bluetooth sluchátkem díky němuž je telefonování podstatně příjemnější. Bez sluchátek se neobejdete v hlučnějším prostředí ani při videohovorech.

Sestavení hovoru probíhá prostřednictvím rozhraní Dial Pad. Ta zobrazuje v hlavní části virtuální klávesnici mobilního telefonu. Filtrování kontaktů probíhá úžasně rychlým „T9“ způsobem: klávesu s písmenem, které kontakt obsahuje, stisknete vždy jen jednou. Telefon pak filtruje odpovídající kontakty. Máte-li telefonní seznam třeba s tisícovkou jmen, to pravé najdete na pár stisků. S ochrannou fólií můžete klidně makat na displej a v uspořádání „kapesního počítače“ tak lze hovory sestavit poměrně rychle. Potud je vše v naprostém pořádku. Pokud ale máte k dispozici hardwarovou klávesnici a zeleným tlačítkem spustíte Dial pad, zadáváním písmen jména z klávesnice nic nenajdete. Kontakt lze vyhledat jen volbou číslic které obsahují daná písmena. O logičnosti, pohodlí či rychlosti se hovořit rozhodně nedá. Máte-li tedy otevřenou klávesnici, doporučuji otevřít správce kontaktů, zde pak lze hledat obvyklým zadáváním písmen.

Datová komunikace

Romantickou pohodu na břehu rybníka s přáteli na ICQ vám Qtek zprostředkuje díky datovým přenosům GPRS ve třídě 10. Qtek bohužel neumí EDGE, které nabízí až čtyřnásobnou teoretickou rychlost, prakticky pak zhruba trojnásobnou. Pokrytí touto technologií „dvouapůlté generace“ operátoři utěšeně rozšiřují, nepokrývá již pouze velká města. O to víc její absence zamrzí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Titulka MobilManie čtyřikrát v odlišném zobrazení

Qtek ale nabízí datové přenosy v sítích třetí generace – UMTS FDD (Frequenci Division Duplex), tedy v síti, kterou v současné době na našem území provozuje pouze Eurotel. T-Mobile zatím prosazuje svou verzi UMTS TDD (Time Division Duplex), ve které nelze použít současné mobilní telefony s podporou sítí třetí generace. Za hlavní nevýhodu 3G v Qteku vlastně sám Qtek nemůže, jde o pokrytí území. V současné době pokrývá Eurotel pouze Prahu a Brno, onu romantiku tak musíme přesunout na Karlův most nebo do parku pod Špilberkem. V Brně jsme na Qteku naměřili přenosovou rychlost mírně pod hranicí 300 kb/s, což je velmi slušný výsledek. Díky nízkým latencím je načítání i graficky komplikovaných stránek ve srovnání s GPRS nesrovnatelně příjemnější. Datová komunikace prostřednictvím UMTS ovšem také nesrovnatelně rychleji vyčerpá akumulátor. V obou případech zůstává spojení aktivní i po vypnutí komunikátoru, můžete tak například být neustále on-line na ICQ nebo v pravidelných intervalech kontrolovat poštovní schránku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rozhraní pro správu bezdrátové Wi-Fi karty

Na blízké vzdálenosti lze komunikovat také prostřednictvím bezdrátové síťové karty Wi-Fi standardu 802,11b. Po poměrně špatných zkušenostech s dosahem Varia jsem byl zvědav, jak si Qtek 9000 povede. V kancelářských prostorách se vyrovná běžným kapesním počítačům s Wi-Fi a výrazně tedy překonává Vario. V závislosti na počtu pevných překážek se lze připojit zhruba do vzdálenosti dvacet až třicet metrů. Na přímou viditelnost lze komunikovat i na vzdálenost pár stovek metrů. Bez větších problémů jsem mohl komunikovat s přístupovým bodem v rodinném domě i v jiném patře a za třemi stěnami. Přenosová rychlost pak sice klesá na zlomek papírových 11 Mbit/s, pro surfování ovšem i toto bohatě dostačuje. Podobně jako ostatní komunikátory na této platformě, ani Qtek neměl žádné problémy při připojování k zabezpečenému přístupovému bodu.


V další kapitole se budeme věnovat zprávám, operačnímu systému a softwarové výbavě. Přijde řada i na multimédia a fotoaparát.

Témata článku: Qtek, , , , , Nokia 9500, Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Telefonní sim, Velký, Duplex, Horní Dolní, Běžné oko, Výrazný nedostatek, Karlův, Nízká hladina, Karlův most, Velký test, Extrém, Test, Špilberk, Počítač připojený, Post