Qtek S200: skvělé funkce v malém kabátku (velký test)

MDA Compact má konečně pořádného nástupce. Qtek S200 přináší nový operační systém, podporu EDGE i Wi-Fi a navíc přidává skvělý displej. Chcete plnohodnotný komunikátor velikosti chytrého mobilu? 2× video

Bluetooth a Wi-Fi

Qtek S200 konečně přináší tolik vytouženou podporu Wi-Fi. Karta podporuje standard 802,11b, tedy maximální přenosovou rychlost 11 Mbit/s. U Qteku 9000 (MDA Pro) se objevil jednoduchý způsob, jak „béčkovou“ kartu předělat na „géčkovou“ zásahem u registru. Citlivost bezdrátové karty patří k lepšímu průměru. Po zklamání stran citlivosti Wi-Fi karty u Varia jsem měl jisté obavy, které se naštěstí ukázaly jako neoprávněné. Opět si ale musím postesknout (ovšem na účet Microsoftu) nad neintuitivním nastavováním připojení. Zejména připojení k zabezpečené síti bez DHCP dá začátečníkovi určitě trochu zabrat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelsky méně přívětivé nastavení Wi-Fi

Technologie Bluetooth standardu 1.2 je v komunikátoru této kategorie samozřejmostí. Samotná technologie funguje bez nejmenších potíží, dosah je slušný a komunikace s nejrůznějším příslušenstvím probíhala bez problémů. Problémy jsem měl jen při zprovoznění bezdrátové synchronizace, zde byl ovšem problém na straně PC. Například spolupráce s bezdrátovým sluchátkem či Bluetooth GPS přijímačem byla v pořádku. Škoda jen velmi strohého rozhraní od Microsoftu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní Comm Manager, strohé prostředí Bluetooth

Datové přenosy, internet

Hlavní síla komunikátoru spočívá v datových přenosech. Přidáte-li skvělé rozměry, můžete mít neustálý přístup k internetu vždy a všude. Prioritní je technologie GPRS ve třídě 10. Operátoři také neustále rozšiřují pokrytí technologií EDGE, s níž lze dosáhnout až trojnásobné rychlosti GPRS, tedy zhruba 120 kbit/s. Qtek ovšem nepodporuje UMTS ani HSDPA, zde si budeme muset počkat na nástupce. Chce-li někdo z nostalgie používat vytáčené spojení CSD, Qtek mu bránit nebude. V praxi využitelnější HSCSD ovšem chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky zobrazení běžných internetových stránek

Máme datové spojení. Jak jej využít? Vestavěný e-mailový klient umožňuje vyřizování důležité pošty, internetový prohlížeč s podporou moderních standardů zase zpřístupní plnohodnotný internet. Vzhledem k rozměrům displeje je lepší hledat optimalizované stránky, prohlížeč si ovšem poradí i s běžnými weby. Pro Windows Mobile také existuje řada RSS čteček.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Textová verze MobilManie, oblíbený kecálek ICQ

Nevyužíváte-li MSN Messenger, nic vám nebrání doinstalovat ICQ, Jabber, AOL či další z řady kecálkových programů. Qtek v případě GPRS udržuje spojení i po vypnutí přístroje, můžete tak být neustále během dne on-line, kontrolovat poštu nebo být neustále informován o novinkách prostřednictvím RSS kanálů. Pro Windows Mobile existují i další klienti pro přístup k FTP serverům, terminálovým službám a podobně. Záleží jen na potřebách uživatele a dostupných aplikacích.

Multimédia, hudba a aplikace

Komunikátory na platformě Windows Mobile nejsou jen pracovními nástroji pro manažery a technické pracovníky. Mohou být také ideálním kapesním multimediálním centrem. Opět záleží na dostupných aplikacích. Jen pro představu, zřejmě největší portál s aplikacemi v současné době eviduje necelých třicet tisíc aplikací určených pro platformu Windows Mobile. Prohlížeč obrázků je součástí operačního systému, můžete si ale stáhnout lepší, s více funkcemi a třeba i zcela zdarma.

Velké oblibě se těší aplikace pro přehrávání videa. S dostatečnou paměťovou kapacitou lze do komunikátoru nahrát celou řadu oblíbeného seriálu či celovečerní film. Existují programy, které na stisk několika tlačítek upraví film z DVD pro přehrávání v kapesním počítači. Využití je nasnadě: dlouhé cesty do školy či zaměstnání, zábava místo rozčilování se při nekonečném čekání na manželku či přítelkyni a podobně. Komunikátory také disponují dostatečným výkonem pro přehrávání hudby. Jediným limitem je opět dostupná kapacita.

V případě Qteku je ještě drobným problémem 2,5 mm Jack, pro připojení vlastních sluchátek tak potřebujete redukci. Kvalitou zvukového výstupu Qtek nezklamal, běžný posluchač si i s odpovídajícími sluchátky může vychutnat kvalitní poslech.


Šestá kapitola
je úplný textový závěr, ještě před fotogalerií a konečným zhodnocením ale nesmíme zapomenout na vestavěný fotoaparát

Témata článku: Qtek, , , , , Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Moderní standard, Slunečný den, Funkce, Červík, Kabát, Velký, Secure Digital, Náročná aplikace, Velký test, Běžný úkon, Malý soubor, Test, Neomezená kapacita, Hlavní síla, Transcribe, F +, Známý procesor