Qtek S200: skvělé funkce v malém kabátku (velký test)

MDA Compact má konečně pořádného nástupce. Qtek S200 přináší nový operační systém, podporu EDGE i Wi-Fi a navíc přidává skvělý displej. Chcete plnohodnotný komunikátor velikosti chytrého mobilu? 2× video

Fotoaparát

Qtek nás velmi mile překvapil fotoaparátem. Jedná se o dvoumegapixelový snímač pořizující snímky s maximálním rozlišením 1600 × 1200 obrazových bodů. Podporována jsou samozřejmě i nižší rozlišení, 1280 × 1024, 640 × 480, 320 × 240 a konečně 160 × 120 bodů. Bohužel, náš model měl zřejmě nějakou chybu ve firmware. Na snímcích se tato chyba projevuje svislými pruhy v pravé části fotografie.

Fotografie se vyznačují skvělou ostrostí nejen ve středu fotografie, ale i v problémových rozích. Chválíme barevnou věrnost i práci expoziční automatiky. Kvalitu fotografií jsme ostatně srovnávali se Sony Ericssonem K750i, který byl před příchodem třímegapixelových snímačů považován za krále mezi fotomobily. Sony Ericsson stále vede díky ostřící automatice, některé fotografie se mi ale více líbily z Qteku, zejména díky nižší hladině šumu.

Qtek ovšem potřebuje pro dobré výsledky dostatek světla. Za zhoršených podmínek se jeho schopnosti zcela vytrácí. Chybí také přisvědcovací dioda, která by mohla v určitých situacích vypomoct. Perfektně si ovšem Qtek poradí s focením blízkých předmětů, skvěle poslouží jako záznamník textu. Vedle stříbrného okruží čočky fotoaparátu si můžete všimnout dvou piktogramů květinky a skály. Pootočením kroužku se změní fyzické vlastnosti čočky a fotoaparát je schopen pořizovat velmi kvalitní makro fotografie. Podobný způsob "mechanického makra" s úspěchem využívá víc telefonů, třeba Motorola V3x.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Focení s makrem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snímání textu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrázky v šeru

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Použití zoomu

Spolu s Qtekem S200 obdržíte sice textilové, ale praktické pouzdro se sponou na opasek. Nechybí síťový adaptér, synchronizační kabel a konečně lehká hands-free sada.

Nástupce se povedl

Nový Qtek S200 se určitě povedl a od MDA Compactu udělal velký krok kupředu. Nový operační systém, podpora EDGE, mnohem lepší ovládání a v dané oblasti také bezkonkurenční displej. Vytknout mu mohu snad jen dvě věci: plastové šasi a procesor který náročnějším požadavkům nevyhoví. MDA Compact jsem nevyměnil za MDA Vario, MDA Compact II ani Qtek 9000. Qtek S200 mi ale zavrtal červíka hodně hluboko do hlavy. Myslím, že nastal pravý čas pro výměnu starého komunikátoru za nový.

Na závěr pár slov k ceně. Qtek S200 je zatím nabízen v nezávislé distribuci za cenu přesahující patnáct tisíc korun. Ve srovnání s MDA Vario nevychází Qtek nejlépe. Vario je po technologické stránce vlastně identické, přidává navíc hardwarovou klávesnici a u T-Mobile jej můžete pořídit za nedotovanou cenu jedenáct a půl tisíce. Kdyby Qtek S200 dostal do své nabídky T-Mobile, jeho cena by jistě klesla na podobnou úroveň Varia. Doporučuji tedy ještě s koupí chvíli vyčkat.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Qtek, , , , , Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Secure Digital, Hlavní síla, Slunečný den, Goliáš, Vysoká intenzita, Běžný úkon, Známý procesor, Transcribe, Počítač připojený, Test, Velký test, Náročná aplikace, Velký, Dostupná kapacita, Červík, Funkce, Energetický nárok