Qualcomm chce nakopnout rozšířenou realitu. Snapdragon Spaces má být univerzální platformou pro všechny

V poslední době se velmi skloňuje téma metaverse, a to v souvislosti s virtuální realitou. Trochu se ale zapomíná na tu rozšířenou realitu. Zde vidí pro změnu prostor Qualcomm, který představil platformu Snapdragon Spaces. Narozdíl od konceptu metaverse, který má zejména spojovat světy lidí, má řešení od Qualcommu spojovat různá zařízení.

Firma cílí na firmy zejména vyvíjející chytré brýle, který by Snapdragon Spaces nabídla jako univerzální platformu optimalizovanou pro maximální výkon a nízkou spotřebu energie. Prvním krokem je zpřístupnění nástrojů vývojářům, které jim mají pomoci s obsahem pro rozšířenou realitu i vývojem zařízení samotných.

Qualcomm sám sice nepředstavil žádný hardwarový produkt, ale oznámil, že Snapdragon Spaces má přinést budoucnost v rozšířené realitě a uvedl i první partnery, který s ním do toho půjdou. Jedním z hlavních jmen je Niantic stojící například za úspěšnou hrou Pokémon Go, který shodou okolností nedávno představil koncept vlastního virtuálního světa.

Univerzální AR platforma

Mezi další partnery Snapdragon Spaces patří Xiaomi, Oppo, Motorola a Lenovo. Právě poslední jmenovaná firma by měla jako první přinést chytré brýle na této platformě, a to již příští rok. Platforma má dokonce využívat grafického enginu Unreal Engine od Epic Games, takže po grafické stránce si také nebude moci na nic stěžovat.

Mezi partnery samozřejmě nechybí ani operátor T-Mobile, který má minimálně v počátku nejvíce pomoci s technologií 5G, která má být pro rozšířenou realitu klíčová. Celkově má jít o ambiciozní projekt, který bude otevřený měl by pomoci spojit různá řešení mnoha výrobců. Vzhledem k tomu, jak poslední roky rozšířená realita usínala na vavřínech, uvidíme, zda podobné kroky dokáží probudit a odhalit její potenciál.

Představení Qualcomm Snapdragon Spaces:

Váš názor Další článek: Recenze mobilu Xiaomi 11T Pro. Nabije se dřív, než vyjdete ze sprchy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Platforma, Vavřín, Koncept, Spotřeba energie, Unreal engine, Snapdragon Spaces, Realita, EPIC Games, Partner, Pro +,