Qualcomm ukázal 5G modem pro špičkové telefony. Řídí ho AI a přinese vyšší rychlosti i širší podporu pásem

  • Qualcomm představil nový modem, který uvidíme brzy ve špičkových telefonech
  • Díky AI nabízí lepší rychlosti a výkon čipu
  • Nabízí také zatím největší podporu pásem 5G

Známý výrobce čipů Qualcomm v rámci veletrhu MWC představil očekávaný 5G modem Snapdragon X70. Jedná se o aktuální špičku modemové řady X, kterou dnes můžeme vidět, jak u nejvyšších procesorů od Qualcommu, tak i u dalších výrobců jako je například Apple, kteří ji využívají jako doplněk ke svým procesorům.

Novinka je vyrobena 4nm výrobním procesem, takže půjde o úsporný čip. Hlavní výhodou je zaměření na umělou inteligenci. Jde totiž o první 5G modem s AI, která má díky pokročilým algoritmům pomoci k dosažení lepších přenosových rychlostí a nižší latence. Výhodou modemu je i to, že jde o první, a zatím jediný, modem na světě podporující veškerá pásma 5G od 600 MHz do 41 GHz, což bude pro výrobce telefonů nesporná výhoda.

Z toho vyplývá, že je modem připravený, jak pro použití 5G v pásmu sub-6GHz, tak pásmu mmWave. V druhém případě se konečně jedná o podporu Stand-Alone řešení a v rámci mmWave zvládne modem dokonce využívat i více SIM karet naráz. Modem zůstává u rychlosti až 10 Gbit/s při stahování a 3,5 Gbit/s při uploadu. Výhodou oproti dosavadnímu modemu Snadragon X65 v aktuálních topmodelech má být také podpora agregace sub-6GHz pásem.

Modem je horká novinka, a jak už tomu bylo i v minulosti, bude chvíli trvat, než ji sám Qualcomm a další výrobci procesorů vůbec implementují do svých návrhů čipsetů. Je ale prakticky jisté, že jej uvidíme už příští rok ve většině vlajkových smartphonů s nejvýše postaveným procesorem od Qualcommu. 

Představení modemu Qualcomm Snapdragon X70:

Zdroj Qualcomm

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (1) Další článek: Realme GT 2 Pro má záda jako papír a hraje na ekologickou notu. Výbava je přitom špičková

Témata článku: , , , , , , , , , , Vysoká rychlost, Procesor, Výrobce, Špičkový telefon, Pro +, Široká podpora, Pásmo, Rychlost, Úkaz,