Telefony Moto G slaví 10 let. Motorola připomíná klíčové modely své nejprodávanější řady

Motorola se dá ve své novodobé historii označit za specialistu na smartphony s dobrým poměrem ceny a výbavy. Tyto vlastnosti nejlépe dokladuje řada střední třídy Moto G, která letos slaví své 10. narozeniny.

Klepněte pro větší obrázek
Řada Moto G je pro Motorolu klíčová. Právě těchto modelů prodá americká značka nejvíc

Americký výrobce svůj první smartphone Motorola Moto G představil v roce 2013, aby každý následující rok přišel minimálně s jedním dalším modelem. Od roku 2016 a generace Moto G4 je to rovnou hned několik modelů ročně. V této době začal výrobce používat pro odlišení přívlastky Plus, Play, Power nebo Lite, od čehož naštěstí za pár let zase většinově (až na „Power“) upustil.

Klidně i 10 modelů ročně

V roce 2017 se výrobce pokusil obměnit portfolio dokonce hned po půl roce, k odlišení modelů G5 použil poprvé (a naštěstí i naposled) písmeno „S“. Nejbohatší na modely řady Moto G byl jednoznačně rok 2020, který jich přinesl rovnou desítku.

Klepněte pro větší obrázek
Některé klíčové modely řady Moto G v průběhu 10 let existence

V roce 2021 přichází konsolidace a zároveň změna v pojmenování. První číslice u písmene G už neznačí generaci, ale pozici modelu v nabídce. Nejnižší model je tak značený jako G1x, nejvyšší potom G8x. Teprve druhá číslice místo písmene „x“ od sebe odlišuje jednotlivé generace, ale vzhledem k poměrně časté obměně se například modely Gx2 a Gx3 mohou běžně na trhu potkat ve stejném roce. Vůbec nejvyššími modely celé rodiny byla dosud Moto G100 a Moto G200, jinak se tříciferné označení zatím nevyskytlo, protože funkčně a výbavou už tyto nejvyšší modely nakukovaly spíš do vyšší řady Edge.

V galerii v úvodu článku si můžete připomenout desítku zásadních představitelů rodiny Moto G.

O masové oblibě řady Moto G svědčí globálně prodaných 200 milionů kusů za posledních 10 let. Letošním nejvyšším modelem je aktuálně Moto G84 54 a určitě nebude posledním. „Nadále budeme neúnavně vytvářet nejpokročilejší, nejkonkurenceschopnější a nejžádanější produkty a zážitky pro spotřebitele Moto G,“ slibuje Motorola.

Diskuze (5) Další článek: Satelity v mobilech zatím masově nebudou, čeká se na standard. Qualcomm se rozešel se službou Iridium

Témata článku: Motorola, , , , , , Model, Narozeniny, Generace, Plus, Klíčový model, Motto G, Rodina, Motto, Novodobá historie