Radek Hulán: Touch HD má, co iPhone nenabídne

Měla to být Xperia, ale nakonec koupil HTC Touch HD. Radek Hulán srovnává nejlepší telefon současnosti s hračkou od Apple.

Práce s kontakty

Základní věcí na telefonu bývá vyhledat si kontakt a poslat mu SMS, MMS, email či zavolat mu, plus se podívat na historii hovorů. Veškeré tyto akce používají mírně upravené standardní aplikace z Windows Mobile, a jsou velice dobře použitelné.

Klepněte pro větší obrázek 
Seznam kontaktů má vpravo lištu s písmeny, kde si můžete vyhledat osoby začínající na A...Z

Samozřejmě, pokud těch kontaktů je více, bude se vám hodit prohledávání celé databáze podle zadaného slova. Zde stačí začít psát na softwarové klávesnici, a okno kontaktů se ihned filtruje podle zadaného textu. Hledá se přitom začátek jména i příjmení, nemusíte si tedy přesně pamatovat, jak jste kontakt ukládali.

Klepněte pro větší obrázek 
Hledání v seznamu kontaktů

Telefonní modul, kontakty a hlasové vytáčení

Hledat kontakty, a to velice snadno, můžete ovšem i ve vlastním telefonním modulu. Jde to pomocí (geniální) funkce SmartDialing. Spočívá v tom, že zadáváte na obrovské 0..9 "PhonePad" klávesnici text pomocí T9, a veškeré možné kombinace slov z těchto písmen se v reálném čase hledají v databázi kontaktů.

Zde jsem třeba zadal "56527" a vyhledán byl jak 2x "Kolář" tak 1x "Štěrba", což odpovídá zvoleným "T9" kombinacím. Číslo vytočíte prostým kliknutím prstem na vyhledané jméno.

Klepněte pro větší obrázek 
SmartDialing je hledání kontaktů v telefonním modulu

Přestože vyhledat a vytočit číslo pomocí SmartDialingu zvládnete v pohodě i za jízdy v autě, tak to nemusí být vždy bezpečné.

Vytáčet číslo zcela bezpečně můžete i pomocí hlasové volby. Jak to funguje? Poprvé si vyberete kontakt, hlasitě řeknete jeho jméno, telefon si je zapamatuje, a poté již stačí jen na (například) Bluetooth handsfree sluchátku stisknout tlačítko, zopakovat toto jméno, a voláte. Tento systém je 100% bezpečný i za jízdy v autě, kdežto v případě iPhone musíte prostě zastavit, protože podobnou funkčnost nemá.

Steve Jobs zjevně používá osobní asistentku, která mu za jízdy vyhledá kontakt na jeho osobním iPhone a vytočí jej, takže jej vůbec nenapadlo, že jiný uživatel iPhone může potřebovat hlasovou volbu kontaktu. On ji nepotřebuje, a jedině tak je to správně!

Klepněte pro větší obrázek 
Definice hlasového vytáčení kontaktu

Multitasking

Zatímco iPhone nedovoluje běh více doinstalovaných aplikací zároveň, HTC Touch HD nemá díky velké RAM problém s desítkami aplikací spouštěných současně, a dokonce nabízí i TaskMan aplikaci pro jejich přepínání z "Dnes" obrazovky. Není problém mít otevřený internetový prohlížeč, poznámky, navigaci, emailové zprávy a dokument ve Wordu a přepínat se mezi nimi.

Osobně si myslím, že Steve Jobs dobře ví, kdo jsou iPhone uživatelé a jaké jsou jejich schopnosti. Více spuštěných aplikací zároveň by průměrného Apple uživatele mátlo a mohl by se cítit frustrován, proto Steve Jobs rozhodnul, že aplikace od jiného výrobce být sice může (už to je obrovský ústupek), ale vždy jen jedna!

Klepněte pro větší obrázek 
Spuštěné aplikace a přepínání mezi nimi

Co se vám na TouchFlo líbit nebude a nekompatibilita některých aplikací

I když je TouchFlo výborná aplikace, jednu vadu má. Je napsaná jako plugin pro obrazovku "Dnes" a zabírá 100% jejího místa, není tedy možné instalovat do "Dnes" obrazovky cokoliv jiného. Pokud používáte třeba SPB Phone Suite, program pro automatické přepínání profilů a filtrování hovorů, nebudete jej mít jak ovládat.

Jediné řešení této situace je TouchFlo v "Dnes" obrazovce zakázat a použít místo něj třeba SPB Mobile Shell a příbuzné aplikace, které do jisté míry TouchFlo nahrazují.

Toto záleží jen a pouze na vašich potřebách. Osobně bych uvítal, kdyby HTC nabídlo možnost vkládat uživatelské záložky do TouchFlo prostředí. Třeba se toho dočkáme v další verzi nebo (dříve) v neoficiálním "hacknutí" této aplikace na xda-developers.com.

Zapnuté skrolování a podpora pro ovládání prstem v TouchFlo také znamená, že některé dosavadní aplikace nebudou dobře fungovat, třeba PhatPad "kreslítko". Aplikace totiž i při ovládání stylusem bude pohybovat výkresem, namísto vlastního kreslení.

Pokud je toto pro vás klíčová aplikace, budete muset skrolování v TouchFlo vypnout.

Internet a email

Psaní a čtení emailů

Protože v Touch HD běží operační systém od Microsoftu, můžete se těšit na skvělou synchronizaci na Exchange email, kontakty, úkoly a kalendář, na push email, ale rovněž na podporu Live.com (Hotmail) emailu s MAPI, plus běžných POP3 / IMAP protokolů.

V případě napojení na Exchange je možné si nechat synchronizovat libovolné složky (tedy nejen Inbox) a prohledávat poštu umístěnou na serveru (libovolně starou).

Klepněte pro větší obrázek 
Seznam emailů

Při psaní nového emailu vám Windows Mobile také zjednoduší práci, stačí psát začátek jména či emailové adresy, a vyhovující možnosti z databáze kontaktů jsou vám automaticky nabízeny:

Klepněte pro větší obrázek 
Nový email

Internetové prohlížeče

iPhone nabízí Safari. Touch HD nabízí také Safari (respektive IRIS Browser, tedy prohlížeč založený na open-source jádru WebKit, který Safari používá), vynikající Operu Mobile, zastaralejší Pocket Internet Explorer a Operu Mini (Java aplikace).

Opera Mobile je zřejmě nejlepší prohlížeč, opravdu plnohodnotný, nicméně pokud jste na omezeném datovém připojení, bude se vám líbit Opera Mini. Na iPhone se vám líbit nebude, Apple ji totiž zakázal a povoluje jen své Safari. Proč? To nikdo neví, kromě Steve Jobse. Ať žije svoboda volby na HTC.

Takto vypadají jednotlivé prohlížeče na Touch HD:

Klepněte pro větší obrázek 
Opera Mobile
Klepněte pro větší obrázek 
Opera Mini (Java)
Klepněte pro větší obrázek 
IRIS Browser (aka Safari / WebKit)

Jak je vidět, jedná se o skutečně plnohodnotný internet. Pokud si zařízení nakloníte na bok, a zobrazí se vám automaticky landscape režim (800x480), nebudete muset na většině webů ani skrolovat doprava, protože 800px na většinu obsahu stačí. Na iPhone je 480px naopak nedostatečných.

Připojení k internetu nemusíte nijak ručně konfigurovat, pokud do telefonu vložíte SIM kartu jiného operátora, je tato detekována a nabídnuto vám plně automatické nastavení GPRS / EDGE, 3G, WAP, MMS a dalších profilů. Telefon podporuje i HSDPA a HSUPA, nejenom pomalejší UMTS síť.

Instantní komunikace, Twitter

Na instantní komunikaci můžete používat integrovaný Windows Live Messenger Mobile, popřípadě si stáhnout Skype či aplikace pro podporu ICQ, Jabberu, Yahoo Messengeru a dalších protokolů. Veškeré aplikace běží na nativním 800x480 rozlišení, nikde jsem nenarazil na problém s kompatibilitou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Windows Live Messenger, Skype je dostupný ve verzi 2.5, a umí používat Wifi nebo 3G připojení

Pokud vás baví mikroblogovat na Twitter, existuje pro něj řada aplikací, osobně používám ceTwit2 a ShoZu (tato aplikace integruje podporu pro zhruba 30 Web 2.0 služeb, včetně snadného nahrávání obrázků na Flickr, Picassa či TwitPic).

Klepněte pro větší obrázek 
Twitter

Youtube

Na Touch HD naleznete skvělou aplikaci pro přehrávání Youtube videí dokonce v HD kvalitě. Můžete se podívat na seznamy top videí, doporučených videí, na informace o nich, popřípadě celý Youtube server prohledávat.

Klepněte pro větší obrázek
YouTube

Sdílení internetu

Užitečná aplikace na Windows Mobile je i Sdílení internetu. Pokud chcete připojit váš notebook k internetu za pomoci Touch HD (pomocí GPRS/EDGE či 3G s HSDPA/HSUPA), jen kliknete na jedno tlačítko, propojíte telefon s notebookem USB kabelem nebo dokonce jen bezdrátově (přes Bluetooth), a jste na internetu.

Zabere to doslova sekundu a je to klíčová funkce.

Příklad z praxe: nedávno jsem na místě vyhrál jisté výběrové řízení, protože předchozí konkurent s iPhone se v zasedací místnosti klienta se svým notebookem na internet připojit nedokázal, zatímco já s HTC ano, a mohl jsem tak klientovi okamžitě nabídnout řešení jeho problémů s existující webovou prezentací.

Měl bych tu propagační slogan pro Apple reklamu: „S iPhone už nikdy nevyhrajete výběrové řízení!“

Témata článku: HTC, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, HTC Touch Pro, HTC Tytn, Sony Ericsson Xperia X1, Art Age, Jediné řešení, Texas Hold'em, Dlouhodobý uživatel, Dětská hra, Nena, Silná stránka, Velká RAM, Resco, Hudební sbírka