Radek Hulán: Touch HD má, co iPhone nenabídne

Měla to být Xperia, ale nakonec koupil HTC Touch HD. Radek Hulán srovnává nejlepší telefon současnosti s hračkou od Apple.

Navigace

HTC Touch HD je výborná platforma pro navigační aplikace. Velký 3,8" displej, integrovaná A-GPS a dotykové ovládání znamená, že telefon plně nahradí i ty nejlepší navigace dedikované. Do interního slotu pro microSDHC karty vydáte 16GB kapacitu, v budoucnu i 32GB, což vysoce převyšuje požadovanou kapacitu pro navigační systémy.

Na Windows Mobile existuje nejvíce navigačních aplikací, ať už je to TomTom 7, iGo 8, Garmin Mobile XT, Route 66, OziExplorer CE, SmartMaps, Destinator, Navigon, a mnoho dalších.

Srovnání: na iPhone navigace neexistuje. Přestože naplánovat si meeting s klientem, zadat jej do Outlooku, automaticky synchronizovat přes Exchange na telefon, a v pravý čas se nechat tím samým telefonem navigovat na místo schůzky (adresu klienta) je základní věc pro manažera, Steve Jobs si to nemyslí, a proto raději navigační aplikace jako celek zakázal.

Při instalaci navigačních aplikací může být problém s vysokým a (zatím) nestandardním 800x480 rozlišením displeje, ale při pohledu na odborná fóra je to otázka snadno řešitelná. Veškeré navigační aplikace je možné rozchodit.

Interní 20kanálový Qualcomm GPS chipset je nesmírně citlivý, na místě, kde dedikované externí GPS moduly se SiRF Star III či MediaTEK chipsetem vidí 3 satelity jich Touch HD vidí 6-8. S Touch HD navigací nebudete mít problém ani v husté zástavbě či v lese, signál najde prostě všude.

Takto vypadá pohled na iGo 8, zřejmě nejlepší navigační program současnosti:

Klepněte pro větší obrázek 
iGO 8 navigace
Klepněte pro větší obrázek 
TomTom Navigator 7 navigace
Klepněte pro větší obrázek 
A Garmin Mobile XT (s Topo 2 Czech mapou od Picodasu je to perfektní platforma pro pěší turistiku)

Používat ale můžete i zdarma dostupné Google Maps, ne sice pro navigaci, ale pro základní přehled o terénu a zájmových bodech. Jen si dejte pozor na to, že Google Maps stahují data online, což se vám může v roamingu či při neexistenci datového paušálu velice prodražit.

Klepněte pro větší obrázek 
Google Maps

Kancelářské aplikace a správce souborů

Kancelářské aplikace

S Windows Mobile se standardně dodává Mobile verze Wordu, Excelu, OneNote a PowerPointu. Pokud chcete, můžete si zakoupit i SoftMaker Office 2008 sadu, která obsahuje špičkové verze kancelářských aplikací TextMaker, PlanMaker a Presentations. V Touch HD je obsažen i Adobe Reader 2.0 Lite pro čtení PDF souborů.

Klepněte pro větší obrázek 
Excel Mobile

Veškeré aplikace umí kancelářské formáty nejen číst, ale samozřejmě i editovat. Zpracovávat je možné starší DOC/XLS formáty i nové DOCX/XLSX z Microsoft Office 2007. Aplikace od SoftMakeru umí při editaci většinu funkcí "velkých" kolegů z PC.

Klepněte pro větší obrázek 
TextMaker 2008 nabízí funkce desktopové aplikace

Na iPhone nemůžete editovat vůbec nic. Telefon, který je koncipovaný jako hračka, nemá důvod nabízet pokročilé funkce, v tom se Steve Jobsem souhlasím i já.

Správce souborů

Vzhledem k tomu, že Windows Mobile je plnohodnotný operační systém a není ninak uměle omezován ze strany výrobce, můžete dělat řadu věcí, které na iPhone nejsou vůbec možné, třeba spravovat své soubory, kopírovat je na telefon z PC, posílat je přes Bluetooth do/z telefonu.

Základní aplikace "Průzkumník" je integrovaný, ale existují i lepší freewarové alternativy, třeba Total Commander CE, a komerční, například Resco Explorer, pro správu souborů.

Klepněte pro větší obrázek 
Resco Explorer

Práce se soubory na iPhone je drasticky omezená. Steve Jobs ví nejlépe k jakým svým datům máte mít přístup, a v jaké podobě a formě, aproto rozhodně nemůžete procházet celý obsah telefonu a libovolně si z něj a do něj něco kopírovat nebo dokonce volně posílat přes Bluetooth. Tolik svobody lidem škodí!

Důležité ale jsou i aplikace pro zálohování telefonu, osobně preferuji SPB Backup pro jeho rychlost a spolehlivost. Tato aplikace udělá zálohu souborů, nastavení registrů a databází (kontakty, kalendář, atd.) v paměti telefonu na microSDHC kartu, následně kdykoliv tuto zálohu můžete obnovit. Záloha je výborná i při aktualizaci ROM (firmware telefonu), nemusíte poté nic složitě přeinstalovávat, jen spustíte EXE soubor se zálohou.

Klepněte pro větší obrázek 
SPB Backup - zálohovací aplikace

Hry

HTC Touch HD a (současné) hry si moc nerozumí. Důvodem je 800x480px rozlišení displeje a neexistence kurzorových kláves, s nimiž většina existujících her napevno počítá. Starší hry jsou psané pro QVGA či VGA rozlišení, a pokud jdou vůbec ovládat většinou nechávají dole ošklivý černý pruh.

Tato situace se bude měnit, nové hry s 800x480 počítají, ale pokud chcete nové PDA či telefon kvůli hrám, Touch HD není (zatím) na hry dobrá volba.

Osobně jsem ale spokojen, protože Texas Hold'Em poker a ChessGenius fungují výborně. :-)

Klepněte pro větší obrázek 
ChessGenius

Témata článku: HTC, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, HTC Touch Pro, HTC Tytn, Sony Ericsson Xperia X1, Resco, Dobrá volba, Nen, Hudební sbírka, Celé slovo, Prostý fakt, Texas Hold'em, Spokojený uživatel, Silná stránka, Art Age