Ranní rosa na Fotografii týdne

Fotografie, která obsahuje jakési nenahmatatelné kouzlo. V zastřené náladové fotografii najdeme i zajímavé kontrasty.

Vybraná fotografie pro tento týden není nijak křiklavá a nebije nás do očí. Zachycuje přírodní scenérii v decentních odstínech bez úprav a přesto nás dokáže zaujmout. Autor nám předkládá fotografii s poetickou atmosférou, kterou ještě umocňuje hustá mlha v pozadí. Právě taková byla letošní zima bez sněhu - sychravá a uplakaná.

A v čem že najdeme zmíněný kontrast, když ne v barvách? Podívejme se na bodláky. Jejich pichlavé hlavičky a špičaté listy jsou jakýmsi protikladem k jemné pavučině, která je kolem nich opředena jako závoj. Za normálního počasí bychom si podobného detailu ani nevšimli, ale pak do hry vstoupila ranní rosa a ozdobila tento závoj jemnými perlami. Ne, tato scénka není převratná, takové příběhy se přece dějí v lesích každý den. Autor tohoto záběru si však zaslouží pochvalu za všímavost a cit pro atmosféru.

FotoTydne03.jpg

Název: Ranní rosa
Autor: soni
Fotomobil: Nokia N90

U fotografií z mobilu nás často napadne, že jsou mdlé a nezaškodilo by je trochu upravit. "Ranní rosa" je v tomto směru výjimečná. Kontrastní prvek už je v ní obsažen a šedivé i zelenkavé odstíny se k tomuto záběru také hodí – podporují osamělý, zádumčivý pocit pomíjivosti. Nebylo by však na škodu se znovu zamyslet nad formátem snímku a jeho možným ořezem. Zatímco na levé straně by bylo vhodné kousek místa přidat (hlavička bodláku je až příliš blízko okraji fotografie), shora je možné kousek ubrat, aby se zabírané objekty dostaly více do středu dění. Také by mohlo být zajímavé pokusit se o záběr na výšku či z jiného úhlu, aby se divák soustředil pouze na dva menší bodláky vpravo. Takový snímek by pak bylo možné oříznout například na netradiční čtvercový formát a umístit ho do decentního rámečku.

Diskuze (3) Další článek: Tajné: širokoúhlý TomTom One XL

Témata článku: , Nokia N90, Scénka, Fotograf, Čtvercový formát, Kontrastní prvek, Vybraná fotografie, F +, Foto