Razer Edge: nejvýkonnější herní tablet [CES 2013]

Tablet Razer Edge, který je nejvybavenějším herním tabletem na světe, funguje jako běžný tablet, netbook nebo herní konzole.

Jak probíhá vývoj novinek v mobilním průmyslu? Základní myšlenka se může zrodit z toho, jaká zařízení konkrétnímu uživateli chybí. Toho se chopil CEO společnosti Razer Min-Liang Tan, který hledal na trhu přenosný herní počítač. Protože neuspěl, pustil se do vytváření vlastních prototypů, herních ovladačů a výsledek se dostavil. Projekt, dříve označován jménem Fiona, se chýlí ke konci a přináší zajímavý finální produkt - tablet Razer Edge.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V tabletu je připraven Windows 8, na zadní straně najdeme i mřížování pro chlazení. Core i5 a Core i7 s grafikou NVIDIA GT640M LE budou pořádně zatápět.  

V základu se jedná o tablet s 10,1" displejem s rozlišením 1366 x 786 pix, jehož základní varianta v útrobách disponuje Core i5 procesorem o taktu 1,7Ghz. Varianta Pro pak staví na 1,9Ghz Core i7. Oba modely pak shodně disponují grafickým čipem NVIDIA GT640M LE, o bezstarostný běh systému se stará 4GB, resp. 8GB (u verze Pro) DDR3 operační paměť, zatímco pro data je připraven 64GB (resp. 128GB) SSD disk. Na těle tabletu najdeme port USB 3.0. Jako operační systém byl použit Windows 8, můžete tak přepínat mezi desktopem a dlaždicemi Metro UI. Na tabletu můžete spustit řadu herních titulů pro platformu Windows, s podporou dotykového ovládání, či bez něj.

Až doposud jsme se bavili o běžném tabletu, ke slovu však přichází modularita, která je hlavní zbraní Razer Edge. K dispozici je doplňkové příslušenství; tablet tak může dostat dock s klávesnicí a doplňkovou baterií, konzoli s konektory, či herní ovládací prvky. Se základním akumulátorem podle výrobce vydrží tablet osm hodin při běžném ovládání, dvě hodiny při hraní PC her a až osm hodin s přídavnou baterií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dock s podsvětlenou klávesnicí - pro hráče, kteří bez WSAD kláves neudělají ani krok.

Dock s klávesnicí umožňuje z tabletu vytvořit netbook, konstrukce je zatím ve fázi prototypu, takže nemůžeme čekat zavírací víko, pro zavření se displej jednoduše vyjme a vloží na klávesnici. V této podobě je pak možné tablet přenášet. Pod klávesami je umístěna 40 Wh baterie, která bude napomáhat výdrži při hraní. V této formě je tak možné hrát hry na šipkách a klávesách WSAD, k tabletu bez problému zapojíte USB či bezdrátovou myš. Dock s klávesnicí bude opět možné dokoupit k základní verzi, na trhu se však objeví až ve třetím čtvrtletí za blíže nespecifikovanou cenu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Razer Edge v konzolovém režimu, do konektorů na zadní straně můžete zapojit několik gamepadů pro multiplayer hry.

V konzolovém režimu se tablet zasouvá do plastové krabičky, která drží displej ve vzpřímené pozici. Z druhé strany pak najdeme hned trojici USB 2.0 konektorů, HDMI konektor a sluchátkový jack. Ke konzoli tak můžete připojit jakýkoliv druh USB příslušenství, např. USB klávesnici, myš, apod. Prodávat se bude samostatně za 99 USD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Unikátní příslušenství - herní rám s ovládacími prvky, do kterého se tablet zasouvá.

Zajímavé je i samotné příslušenství s ovládacími prvky, do kterého se tablet zasouvá. Na bocích nalezneme držáky s ovládacími prvky, které známe z herních konzolí. Akční tlačítka tak doplňují pákové ovladače. I toto plastové herní příslušenství může být vybaveno 40 Wh baterií (prodávána samostatně za 69 USD), což při mobilním hraní značně zvýší výdrž na jedno nabití. Komplet pro mobilní hráče se bude prodávat za 249 USD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle Razer Edge vypadá v reálu

Standardní verze Razer Edge má cenu stanovenu na 999 EUR (necelých 20 tisíc Kč), vybavenější Razer Edge Pro pak bude stát 1499 USD (necelých 30 tisíc Kč), v ceně však dostanete i příslušenství s herními ovládacími prvky. Razer Edge se na trhu v USA objeví v prvním čtvrtletí, zatím však není jasné, zdali se zařízení dostane i k nám do Evropy.

Diskuze (16) Další článek: Samsung Keynote: osmijádro a úsporné LCD [CES 2013]

Témata článku: , , , , , , Herní tablet, Herní příslušenství, Edge +, Ráz, Standardní verze, Razer, Herní, Fio, Tab,