Recenze bezdrátových sluchátek Nothing Ear Stick. Příjemná hudba z designového válečku

  • Druhá sluchátka od Nothingu sází na originální design
  • Vyznačují se syrovějším a ostřejším zvukem
  • Chybí aktivní potlačení hluku a bezdrátové dobíjení pouzdra

Nejnovější sluchátka Nothing Ear Stick jsou ze strany britského start-upu opět tak trochu krokem na neprobádané území. Výrobce poprvé nabízí peckovou konstrukci (model Ear 1 byly špunty) a k tomu navíc originálně designové pouzdro ve formě otočného válečku. To vše je podpořeno kvalitním zvukovým výstupem. Sluchátka v portfoliu stojí níže než loňský model Ear 1 a prodávají se za 3000 Kč.

Váleček, tyčinka, rtěnka?

Je poznat, že nejen na konstrukci pouzdra, ale i zpracování celkově zde byl kladen velký důraz. Částečně průhledný váleček, do nějž jsou sluchátka uložena, je originální a proti běžným zaobleným krabičkám většiny ostatních true wireless sluchátek na trhu působí možná až lehce extravagantně. Nedostává se však na hranici kýče, k čemuž inklinoval například „rtěnkovitý“ model Huawei Freebuds Lipstick. Pouzdro je nicméně celoplastové, takže statickou elektřinou přichytává drobné nečistoty, které se z vnitřní strany dají jen obtížně odstranit.

Klepněte pro větší obrázek
Elegantní je pouzdro i sluchátka v něm uložená. Na výběr je bílé a černé provedení

Válečkem se dá za jeden jeho konec otočit, tím získáte přístup k vyjmutí dvojice maličkých pecek s částečně průhlednou krátkou nožkou. V ní je ukryta část elektroniky a probíhá zde také ovládání poslechu hudby. Sluchátka obsahují senzor nošení a po nasazení do ucha se okamžitě připojí a přihlásí charakteristickým pípnutím. Při vyjmutí jednoho sluchátka z ucha se poslech zapauzuje, při opětovném nasazení znovu spustí. Lze poslouchat i do jednoho sluchátka, což se hodí například pro konferenční hovory.

S peckovými sluchátky bývá pro výrobce obvykle obtížnější trefit ideální tvar a velikost mušle, aby sluchátka padla do uší co nejvíce uživatelům. Zde se to Nothingu v našem případě povedlo. Sluchátka sedí ve zvukovodu naprosto jistě, netlačí ani při delším nošení a nemají tendenci vypadnout při potřepání hlavou. Dobře proto poslouží i pro dynamičtější sportování, například běh. Navíc splňují i normu voděodolnosti IP54.

Autentický a hlasitý zvuk

Kvalita přehrávání nás příjemně překvapila už u předchozího modelu Ear 1. Zde Nothing rozhodně nejde cestou zpět, i když samozřejmě u Ear Stick je vlivem jiné konstrukce náušníků (pecky místo špuntů) projev odlišný – trochu syrovější, méně uhlazený a poněkud ostřejší. Na maximální volume rozhodně i velmi hlasitý. Osobně mi to nevadí, nejsem příznivcem měkkoučkého přednesu. Líbí se mi vcelku vyvážené podání všech hladin zvuku a to, že zde nejsou preferovány basy na úkor středů a výšek, jak to často bývá módní u jiných sluchátek v podobné cenové kategorii.

Klepněte pro větší obrázek
Pouzdro se nabíjí pomocí USB-C konektoru. Tlačítko vedle něj slouží k vyvolání párování

Ear Stick mají velmi rády moderní populární hudbu, a to včetně tanečních rytmů i „ukřičenějšího“ hard rocku, ale nezaleknou se ani orchestrální filmové hudby a pochopitelně s nimi můžete vyřizovat i (video)hovory. Líbí se nám přednastavené režimy v Ekvalizéru, které naznačí i graficky ve kterých hladinách křivku zvuku vytahuje a kde naopak potlačí. Pro telefonování se například hodí přepnout do režimu Hlas, jinak mi nejvíc vyhovuje Vyvážený režim.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikace Nothing X pro ovládání a nastavení sluchátek ze smartphonu

Při telefonování nás druhá strana slyšela bezproblémově, do určité hladiny hluku funguje jeho odrušení od hlasu. V opravdu rušném prostředí (např. nádraží, letiště) ale budete muset trochu křičet. i pro druhou stranu. Další softwarový algoritmus podle usazení pecek změří vnitřní tvar zvukovodu a podle toho spočítá, kolik basů se z ucha „vytrácí“. Poté nadefinuje křivku ekvalizéru na míru nositeli sluchátek. Z pokročilejších funkcí zde chybí – a vzhledem k peckové konstrukci je to vcelku pochopitelné – aktivní potlačení hluku (ANC).

Vydrží celý den

Sluchátka se ovládají na krátké průhledné tyčince, která má proti předchůdci Ear 1 trochu přepracovanou elektroniku. Anténa je umístěna dál od obličeje, aby se při nošení zamezilo rušení bezdrátového signálu. Ovládání hudebního přehrávače včetně změny hlasitosti ze sluchátek tentokrát probíhá stisknutím stopky namísto jejího poklepání nebo tahových gest. Osobně mám radši poklepání, ale i na tento způsob se dá zvyknout, proti nepřesným gestům je rozhodně jistější.

Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka se ovládají pomocí mačkání jejich stopky. Jsou k tomu potřeba dva prsty

Sluchátka lze spárovat s libovolným androidovým smartphonem i iPhony, k přenosu zvuku slouží kodeky SBC a AAC. Další nastavení včetně aktualizací firmwaru lze provádět pomocí obslužné aplikace Nothing X. Tu najdete ke stažení zdarma v marketech Google Play a App Store. Aplikace je minimalistická, přehledná a příjemná. Z úvodního tutoriálu je okamžitě jasný princip ovládání na nožkách sluchátek.

Výdrž sluchátkům dodává nejen vlastní maličká baterie schovaná v každé z mušlí, ale i akumulátor ve válečkovitém pouzdře. V něm sluchátka drží a nabíjí se pomocí dvojice magnetických pinů. Podle mých zkušeností vydrží sluchátka na jeden zátah hrát 6 hodin při nadprůměrné (přibližně 75%) hlasitosti, plně nabité pouzdro dodá energii na další tři celé cykly přehrávání. Celkově tak vystačíte na celých 24 hodin (s cca půlhodinovými přestávkami na dobití sluchátek v pouzdře). Velmi mi chybí možnost bezdrátového dobíjení pouzdra, které jsem si tolik oblíbil u modelu Ear 1, ale chápu, že zde jde o ústupek designu pouzdra.

Klepněte pro větší obrázek
Součástí balení je i krátký USB-C kabel. Adaptér budete muset použít od nabíječky telefonu

Nothing Ear Stick jsou dalším nadějným počinem start-upu Nothing. Svoji cenovku 3000 Kč si díky opravdu zdařilému designu dokážou obhájit. Originální, kvalitně zpracovaná a dobře hrající sluchátka s nadprůměrnou výdrží na jedno nabití, která jsou navíc velmi pohodlná. Chybějící ANC mi tolik nevadí, moc ho totiž nepoužívám ani u Ear 1 a dávám přednost transparentnímu režimu propustnosti („awareness“). K úplné dokonalosti mi u Ear Stick chybí bezdrátové dobíjení pouzdra. Také bych radši vrátil ovládání sluchátek pomocí poklepání místo mačkání nožky.

Plusy:

  • Originální design
  • Kvalitní, i když trochu ostřejší zvukové podání
  • Dostatečná maximální hlasitost
  • IP54
  • Dobrá výdrž na jedno nabití

Minusy:

  • Není možné upravit tvar pecky pomocí náušníků
  • Chybí ANC
  • Není zde bezdrátové dobíjení pouzdra
  • Ovládání mačkáním nožiček není tak pohodlné
Váš názor Další článek: Vánoční nabídka T-Mobilu. Druhý telefon při aktivaci tarifu za 1 Kč a adventní kalendář v aplikaci

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Nothing, , , , , , Awareness, Stick