Recenze bluetooth USB adaptéru MSI: jeden z nejlevnějších

Do rukou se mi dostal bluetooth USB adaptér MSI BToes. Za cenu okolo 800 Kč s daní dostanete jedno z nejlevnějších zařízení na našem trhu. Levný přitom neznamená málo kvalitní.

MSI BToes dorazil v malé modré krabici s okénkem, kterým bylo vidět na samotný adaptér. Po rozbalení krabice jsem kromě vlastního adaptéru našel CD s ovladači, manuál v angličtině a poutko na krk z velmi příjemného materiálu.

Jak vypadá a co umí?

BToes je malá placatá krabička. Tvarem bych ji přirovnal k něčemu, co se podobá hrušce nebo kapce. Na jednom konci je USB konektor, který chrání plastový kryt. Po jeho sejmutí můžete BToes připojit k počítači. Ne jednom konci je modrá LED dioda, která indikuje bluetooth spojení. Pokud dioda nebliká, je zařízení odpojeno, nebo došlo k poruše spojení.

MSI BToes podporuje bluetooth ve verzi 1.1. Podle specifikace výrobce je maximální přenosová rychlost 723 Kbps, dosah na volném prostranství až 30 metrů a vysílací výkon +6 dBm. Je to sice slabší než u Bluetooth Class I (BToes je Class II), jehož dosah na volném prostranství je až 100 metrů, ale zatím není tolik zařízení s Class II, takže BToes by měl vyhovovat i náročným uživatelům.

Na svém PC používám operační systém Microsoft Windows XP Professional. Po připojení BToes k počítači se otevřel průvodce přidáním hardwaru. Vložil jsem tedy cédéčko s ovladači do mechaniky a spustil instalaci. Délka jejího trvání zabere odhadem patnáct minut.

   
Balení obsahuje i stylovou šňůrku na krk

Instalace není složitá

Instalace je velmi jednoduchá. Stačí vybrat umístění ovladačů a souhlasit s instalací. Jen upozorním, že ovladače nemají digitální podpis od Microsoftu pro používání s Windows XP. Objevilo se mi dokonce upozornění, že jejich používáním by mohlo dojít k poškození systému. Nic takového se zatím nestalo a bluetooth funguje bez jakýchkoli problémů.

S ovladači se zároveň nainstaluje program MSI Mobilet, který umí komunikovat s mobilním telefonem pomocí bluetooth nebo infračerveného portu. Program je to velmi jednoduchý. Zobrazí informace o telefonu, dokáže pracovat s kalendářem a adresářem v telefonu a na SIM kartě. Dále umí odesílat SMS a EMS. Může nahrávat obrázky a melodie z telefonu i do něj.

  
MSI Mobilet

Nevýhodou tohoto programu je fakt, že i když budete mít v telefonu uložených třeba jen pět čísel, Mobilet bude načítat kompletní seznam. Dalším negativem je podpora jen starších telefonů jako je Sony Ericsson T68i, Nokia 8910, 7650. Pracuje i s T610, ale jen omezeně. Mně osobně nijak zvlášť nevyhovuje. Pro komunikaci se Sony Ericssony doporučuji floAt’S Mobile Agent, který je téměř perfektní.

Po instalaci se dole na liště objeví ikona v podobě loga bluetooth. Pokud je modrobílá, je bluetooth v provozu. Pokud modročervená, je bluetooth vypnuté. V případě zelené barvy bluetooth právě komunikuje s jiným zařízením.


Ikona bluetooth je první zprava (vedle hodin) 

Funguje to

Přenos dat a objektů je pro malé soubory dostatečně rychlý. Obrázek o velikosti 14 kB se do telefonu nahrál za necelých 10 sekund, melodie o velikosti 90 kB se přenášela 24 sekund. Stejně rychle funguje i přenos opačným směrem.

BToes umí komunikovat s mobilním telefonem pomocí speciálního programu. Může být použit Mobilet, fMA nebo třeba software dodávaný ke konkrétnímu telefonu. Taky umí komunikovat jen za použití Windows. Chcete-li do telefonu odeslat obrázek, melodii, schéma, spořič nebo kontakt, stačí na vybraný objekt kliknout pravým tlačítkem myši a v menu „Odeslat“ vybrat novou položku bluetooth, pomocí které zvolíte připojené zařízení, kam se má soubor odeslat. Jak jednoduché.

Když se třeba v průzkumníkovi podíváte do složky „Tento počítač“, je zde nová složka „My Bluetooth Places“, která se po instalaci objevila i na ploše. V této složce pomocí průvodce párujete počítač s jinými zařízeními, sledujete rychlost dat při přenos, nastavujete jednotlivá zařízení a přidělujete jim funkce jako například vytáčené spojení, PIM synchronizaci, výměnu objektů atd.

Stejné funkce můžete zároveň nastavit na vašem PC. Vcelku použitelné je nastavení intervalu vyhledávání nových nebo odpojených zařízení.

Funkce po připojení

Výše jsem se zmínil o synchronizaci PIM. Můžete použít MS Outlook, Outlook Express a Lotus Notes. Synchronizovat můžete kontakty, položky v kalendáři, e-mailové zprávy i s přílohami a poznámky. Konkrétní nastavení záleží na používaném PIM manažeru, například poznámky si z Lotus Notesu nebo Outlook Expressu nepřenesete, protože je nepodporují.

Mezi další podporované funkce patří spojení s bluetooth tiskárnou a přímý tisk, vytvoření bluetooth sériového portu, vytáčené připojení k internetu, odesílání a přijímání faxových zpráv, přenos objektů mezi bluetooth zařízením a PC, volání pomocí bluetooth headsetu, přístup k lokální síti.

Velmi zajímavou funkcí je Audio Gateway. Má-li připojené zařízení sluchátko a mikrofon, může být použito pro zadávání textu do počítače. Podmínkou je program pro rozpoznávání hlasu nainstalovaný na počítači.

Kvalitní a levný

MSI BToes je malý kompaktní USB adaptér, který za svoji nízkou cenu nabízí víc, než jsem od něj očekával. Rozhodně velký dosah, rychlou a jednoduchou instalaci, bezproblémové a intuitivní používání obslužného softwaru a dostatečnou rychlost.

V budoucnu by nemuselo být na škodu Bluetooth Class II. Zároveň bych vytknul ne moc dobré zpracování krytky USB konektoru, která má po nasazení hodně velkou vůli a po delší době nechce na adaptérů držet.

Popis produktu: www.msi.com.tw
Cena: 791 Kč včetně DPH (www.cybex.cz)

Diskuze (85) Další článek: Eon The Dragon: hra s příběhem (+ soutěž)

Témata článku: , , Nokia 8910, Sony Ericsson T68i, BLU, ADA, Bluetoot, Blue, Vybraný objekt, Adaptér, USB, Modrá LED