Recenze HP iPaq hx2410: ten, co láme rekordy

Společnost HP připravila novou modelovou řadu kapesních počítačů. Na výběr jsou tři výkonnostně odlišné modely. Zvolili jsme zlatou střední cestu a otestovali iPaq hx2410. Umí toho hodně, tu největší přednost ale z technických parametrů nevyčtete.
Rychlé odkazy

 parametry PDA v katalogu kapesních počítačů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Hewlett-Packard přešel v nedávné době na zcela nový design svých kapesních počítačů a také na zcela nové značení. iPaqy již nemají před číselným označením jediné písmeno h, ale jedno ze tří označení hx, rx a rz. Při rozhovoru si už musím dávat pozor na jazyk, do doby, než se nové označení zažije.

Kategorizace kapesních počítačů se ale nemění. Vyšší číslo v názvu znamená lepší výbavu a samozřejmě také cenu. Na nejlevnějším konci stojí iPaq rz1710, na druhé straně je pak špičkový model hx4700 s takřka trojnásobnou cenou. Abychom byli přesní, je zde ještě řada komunikátorů, jejíž značení spadá pod šestou tisícovku. Řada 2xxx je tedy jakousi zlatou střední cestou. Jednotlivé modely se liší svou výbavou a samozřejmě i cenou. V tabulce najdete základní charakteristiky pro lepší přehled, kompletní parametry jsou v katalogu kapesních počítačů.

typ iPaq hx2750 iPaq hx2410 iPaq hx2110
cena 16 890 Kč 13 893 Kč 10 897 Kč
operační systém Windows Mobile 2003 SE
rozměry (mm) 119 × 77 × 16
hmotnost (g) 164
akumulátor (mAh) Li-Ion 1440

Li-Ion 920

typ procesoru Intel Xscale PXA270
frekvence (mHz)

624

520

312

RAM/ROM (MB) 128/128 64/64

64/64

SDIO-MMC/CF-II ano/ano
Bluetooth ano
Wi-Fi

ano

ne

synchronizační kolébka

ano

ne

synchronizační kabel

ne

ano

Nejvyšší model hx2750 je navíc vybaven snímačem otisku prstů pro zabezpečení uložených dat. Vraťme se ale nyní k modelu hx2410.

Klíčové parametry

  • bezkonkurenční výdrž akumulátorů
  • dva paměťové sloty
  • technologie Bluetooth i Wi-Fi
  • rychlý procesor
  • skvělý QVGA displej
  • kryt displeje namísto pouzdra

Hlavní nedostatky

  • krapet větší rozměry
  • chudé příslušenství
  • procesor nelze podtaktovat


Ne pouzdro ale kryt

První věc, která vás na novém iPaqu zaujme, je bezesporu plastový průhledný kryt displeje. Ve spodní části zakrývá i hardwarová tlačítka a pětisměrný ovladač. Odhaleno naopak zůstává tlačítko pro zapnutí. Hodláte-li tedy jen omrknout příští schůzku, nemusíte kryt odklápět. Chcete-li ale kapesní počítač používat, musíte vytáhnout pero a odklopit kryt. Pozor, pokud odklopíte nejprve kryt a až pak sáhnete po peru, neuspějete. Kryt se totiž odklápí směrem vzhůru a po odklopení blokuje přístup k peru. Bude vás to štvát a budete spílat, ale zvyknete si.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je chráněn průsvitným plastem

Určitě bych měl odpovědět na otázku, zda-li je toto řešení v praxi lepší, nežli zavedená koncepce plnohodnotného ochranného pouzdra. Je i není. Ochranný kryt je mnohem operativnější při běžném každodenním použití. Běžné pouzdro, jakmile z něj vytáhnete kapesní počítač, musíte někam dát. Pokud jste v pohybu, ulice, tramvaj, metro, nemáte vyjma kapsy kam pouzdro odložit. Obvykle jej držíme levou rukou pod kapesním počítačem, což ovšem škodí jistému držení drahého a křehkého zařízení. Zkrátka – s běžným pouzdrem je při použití zdlouhavější práce.

Proti tomu kryt displeje odklopíte a můžete pracovat. Jednoduše, rychle a bez zbytečných prodlev. Kryt displeje ale neochrání celý kapesní počítač. Chcete-li své PDA ušetřit škrábanců po těle, musíte dbát na to, kde a hlavně s čím jej nosíte. Manažer s kufříkem plným papírů se o fazónu PDA strachovat nemusí, technik s batohem plným nejrůznějšího „harampádí“ by si ale měl vymezit speciální kapsičku. Sečteno a podtrženo: kryt displeje je mnohem operativnější, neochrání ale celý kapesní počítač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plastový kryt lze jednoduše odejmout

Pokud vám kryt nebude vyhovovat, je možné jej jednoduše odstranit a tak používat běžné ochranné pouzdro.

Displej pod krytem

Kryt chrání klasický dotekový displej s barevnou hloubkou 65 tisíc barev. Dvoutisící řada zůstává u QVGA rozlišení, tedy 240 × 320 obrazových bodů. Klasické rozlišení nelze iPaqu vyčítat – jde o model střední kategorie a VGA je prozatím výsadou nejvyšších modelů. Na dobu „VGA do každého PDA“ si ještě asi rok počkáme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej má rozlišení klasických 240 × 320 obrazových bodů

V recenzi iPaqu h2210 jsem se rozplýval nad kvalitou displeje. Když jsem si jej po půlroce koupil, byl jsem zklamán. V té době přešlo HP na jiného dodavatele a kvalita displejů šla dolů. Nyní jsem velmi rád, že mohu „žluťáky“ označit za minulost. Nové displeje jsou opět brilantní, bílá je bílá, barvy jsou syté a kontrast perfektní.

Intenzitu podsvícení lze korigovat v široké stupnici. Nejslabší intenzita je vhodná pro čtení elektronických knih či automobilovou navigaci za tmy. Nejsilnější intenzitu využijete za slunečného dne, nepočítejte ale s tím, že i sebesilnější podsvícení vyzraje na našeho žlutého životadárce. iPaq není vybaven světločivným čidlem pro automatickou korekci.

Rozložení prvků

Stavebním prvkem iPaqu je plast a povrchová úprava se nesnaží tuto skutečnost zakrýt, jako tomu bylo za dob Compaqu. Hořčíkovou slitinu má HP v oblasti kapesních počítačů pod palcem, model hx4700 je toho dobrým důkazem. Ale to už jsem opět v jiné cenové kategorii. Zpracování hx2410 je velmi dobré, všechny části lícují, plastový kryt baterie neskřípe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zpracování iPaqu je výborné, gumové lemy drží jak přibité

Po stranách přístroje se táhnou dva gumové pruhy, které zajišťují jistější držení. S těmi má HP také zkušenosti, ale spíše negativní. U modelu h2210 se bočnice odlepovaly a bylo třeba je nahrazovat (i můj iPaq patřil mezi postižené, nicméně chválím rychlý servis). Výrobce se ale poučil a gumové bočnice u nové řady drží jako přibité. V levé části je v gumovém pruhu zapuštěno tlačítko diktafonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V horní části jsou dvě diody. Nerozeznáte ale signalizaci Wi-Fi od Bluetooth 

V horní části se nachází dva sloty pro rozšíření paměťové kapacity či pro nějaký rozšiřující prvek. Pozor ale, pořídíte-li si třeba GPS kartu, ať už do SD či CF slotu. Musíte si zvyknout na neúplné odklápění plastového krytu displeje. V horní části je jako obvykle konektor pro připojení sluchátek. Se sluchátky opět neodklopíte kryt úplně. V pravém horním rohu je umístěn stylus. Je poměrně dlouhý, vyrobený z jednoho kusu černého plastu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V horní hraně je živo: dva sloty, konektor sluchátek a pero

Levá strana je prosta jakýchkoli tlačítek a konektorů. Ve spodní části je pak systémový konektor a otvor soft-resetu. Oddělené napájecí konektory se už nenosí, většina současných kapesních počítačů bývá napájena prostřednictvím redukce a systémového konektoru. Na zadní část bych vás za normálních okolností vůbec netahal, u iPaqu ale stojí za to odklopit plastový kryt a mrknout se na baterii. Ta je totiž opravdu velká, 1 440 mAh si zkrátka žádá prostor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie je opravdu velká, odpovídá celkové kapacitě i výdrži

Přední strana nedoznává od dob prvních PDA žádné výrazné změny. Pod displejem je obvyklá sestava tlačítek v čele s pětisměrným ovladačem. Potvrzovací tlačítko je odděleno od věnce, jeho stisk je tedy jistý a nehrozí překlep do strany. Funkce tlačítek si můžete upravit podle svých potřeb. Nad tlačítky je v levé straně mikrofon, na pravé hned reproduktor. Pro VoIP komunikaci přes Wi-Fi je ideální umístění reproduktoru nad displejem, doporučuji tedy použít sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pětisměrný ovladač je dobře zpracován, k překlepům nedochází

Nad displejem je vedle loga výrobce tlačítko pro zapnutí přístroje a dvě stavové diody. Pravá, oranžovo-zelená, signalizuje nabíjení a systémové události. Pravá je pouze modrá a indikuje Wi-Fi i Bluetooth. Tím jsme hotovi s vnějším popisem, podívejme se nyní na to, co skrývá iPaq uvnitř.


V druhé kapitole se zaměříme na hardwarovou výbavu, prohlédneme si příslušenství a prozkoumáme nabídku.

Témata článku: HP, , , , , Obvyklá sestava, HP iPAQ, Běžná práce, Ideální umístění, Běžné pouzdro, Jisté držení, Nový správce, Rekord, Klasické rozlišení