Recenze iOS 7: zcela nová chuť jablka

iOS 7 je největší změna jablečného mobilního systému od jeho uvedení v roce 2007. Přináší nové grafické prostředí i několik praktických novinek.

Od počátku nové éry mobilních telefonů, tedy od doby, kdy byl představen první iPhone, stál v čele všech inovací Apple. Kapacitní dotykový displej iPhonu a jeho systém iOS změnil způsob, jakým telefon nyní používáme. Postupem času však společnost s nakousnutým jablkem ve znaku začala tuto pozici ztrácet. Nejen že se v posledních letech minimálně měnil iPhone samotný, ale tako iOS nepřinášel tolik novinek. Mnozí tak zoufale volali po změně tohoto trendu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iOS 7 je poprvé předinstalován na telefony iPhone 5S a iPhone 5C.

Vedení Apple v čelem s novým šéfem Timem Cookem tyto prosby vyslyšelo a letošní představení v pořadí již sedmé verze operačního systému iOS bylo na novinky velmi bohaté. Dle slov samotné společnosti je to největší změna jejich mobilní platformy od jejího představení v roce 2007. A je to vidět přímo na první pohled. iOS totiž prošlo zásadní grafickou proměnou. Jony Ivy, dvorní designér výrobků Apple, navrhnul zcela nový „flatový“ vzhled systému. iOS je nyní čistší, jednodušší a barevnější.

Apple iPhone 5s 32GB
A1533
rozměry a hmotnost: 124 × 59 × 7,6 mm, 112 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 640 × 1 136, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 1 GB, baterie: 1 560 mAh
procesor: Apple A7 (2× Cyclone, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Apple iOS 7
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Apple iPhone 5c 32GB
A1532
rozměry a hmotnost: 124 × 59 × 9,0 mm, 132 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 640 × 1 136, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 1 GB, baterie: 1 510 mAh
procesor: Apple A6 (2× Swift, 1 GHz, 32nm)
operační systém: Apple iOS 7
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Tato změna se nevyhnula žádnému koutu v prostředí. Nová je podoba ikonek, vzhled kalendáře, hudebního přehrávače, prohlížeče Safari, nastavení, obrázkové galerie, prostě všeho. Přitom se projevuje zejména Ivyho důraz na minimalismus. V systému je tak mnohem více linek, kružnic a celkově jednoduchých geometrických tvarů. Novinkou jsou také pastelové barvy, kterými hraje celé prostředí. Nový vzhled se nemusí na první pohled každému líbit. Na druhou stranu každý uživatel iOS, se kterým jsem mluvil, si na tuto změnu zvyknul, a nakonec ji prohlásil za lepší než to, co bylo předtím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předtím a poté. iOS 6 vs. iOS 7.

Není to však jen designová stránka, co je v systému nové. iOS 7 by měl obsahovat přes 200 novinek a vylepšení, z nichž nejméně čtyři byly toužebně očekávány fanoušky výrobků této společnosti již několik let. Ve světle nových funkcí je však třeba zmínit, že zatímco přibližně do roku 2011 ostatní společnosti kopírovali Apple, tak nyní se karta obrací. Mnoho nových funkcí pro iOS 7 jsme již totiž ve velmi podobné formě viděli na jiných platformách. Předlohou se staly zejména systémy Android a Windows Phone.

Klepněte pro větší obrázek
Paralexní prvek, který spočívá v natáčení ikonek podle pohybu telefonu vyvolal mnoho vášní. Některým ze z tohoto efektu prý dělalo až nevolno. Jen pro úplnost, reálný přínos tohoto prvku je nulový. Zdroj: Gizmondo. (Pro zmíněný efekt klikněte na obrázek).

Již nemusíte do nastavení

Zřejmě nejzásadnější novinkou je ovládací centrum. Tím tak končí posměšky uživatelů Androidu na adresu iPhonu a spol. Nyní je i zde možnost rychlého přepínání adaptérů Wi-Fi, Bluetooth nebo ovládání zámku displeje a režimu letadla. Manuálně zde můžete upravovat také jas displeje. Pevnou součástí ovládacího centra iOS jsou však také prvky hudebního přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nechcete-li, aby bylo ovládací centrum přístupné ze zamknuté obrazovky? Jednoduše tuto možnost v nastavení vypněte. Podobně to funguje i s notifikačním centrem.

Stejně tak zde máte neustálý přístup k taktéž nové funkci pro sdílení souborů AirDrop. Vše to uzavírá čtveřice zástupců užitečných funkcí jako kalkulačka, časové funkce (stopky, časovač, budík, světové hodiny), vstup do prostředí fotoaparátů a konečně se zde objevuje poprvé také baterka. Mírným zklamáním je, že tuto čtveřici nejde upravit a nemůžete si sem tak navolit aplikace, které používáte častěji. Naopak velmi lze pochválit, že přístup k ovládacímu centru máte ze všech částí prostředí. Nezáleží, zda máte právě spuštěnou aplikaci, jste na hlavní obrazovce nebo se pohybujete i na zamknuté obrazovce. Všude stačí pouze přejet od úplného spodu displeje vzhůru a toto centrum objeví.

Nové řešení od Applu je zřejmě ještě na vyšší úrovni než řešení od konkurenčního Androidu. I když inspirace androidí verzí je nezpochybnitelná.

Rozšířené notifikační centrum

Druhou velkou novinkou je další vylepšení notifikačního centra. To již nemá pouze jednu záložku, ale rovnou tři. Na té první se dozvíte aktuální informace o počasí (že by náhražka widgetu?) a události, které vás v ten daný den čekají a připomínky, které máte udělat. Dále je zde aktuální stav vámi sledovaných akcií (volitelné) a na závěr i krátké shrnutí dalšího (zítřejšího) dne. Druhá záložka obsahuje všechny notifikace vašich aplikací. Různé herní upozornění a nabídky, „lajky“ z Instagramu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 Notifikační centrum pojme v sedmé verzi systému velké množství informací. Tím se ale také stává mírně nepřehledným.

Současně v této záložce uvidíte také informace o aktualizování aplikací. iOS 7 totiž poprvé přináší automatické aktualizace pro vaše aplikace. U ikony App Storu vám tak již nebudou svítit žádná čísílka. Poslední záložka má na starosti zmeškané události. Jinými slovy zde bude kontrolovat nepřečtené zprávy, zmeškané hovory apod. Notifikační centrum je nově rovněž propojeno napříč vašimi iZařízeními. To znamená, odkliknete-li jednou notifikaci na iPhonu, automaticky se ztratí také z iPadu apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Informace, kterých aplikací se zde budou zobrazovat, můžete upravit v nastavení.

NFC prostě nebude

Jablečný výrobce se dle mého názoru nepochopitelně brání nasazení a využití NFC. Dokonce se trefuje do známého ťukání (při párování) telefonů. Místo toho představil vlastní řešení s názvem AirDrop. To využívá k přenosu dat peer-to-peer připojení Wi-Fi a také Bluetooth. Na jakou vzdálenost AirDrop funguje, Apple neřekl. Stinnou stránkou tohoto řešení je, že bude fungovat znovu pouze mezi zařízeními Apple. Ba co víc, AirDrop nebude dostupný pro iPhone 4S a nižší, iPad 3. generace a nižší a iPod Touch 4. generace a nižší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Viditelnost svého iPhonu pro ostatní uživatele služby AirDrop můžete sami regulovat.

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Reálný přínos, Nové ovládání, Minimalismus, Vodováha, Nové řešení,